Draskovic avsatt

Beograd (NTB-Reuters-AFP): Den jugoslaviske visestatsministeren Vuk Draskovic er avsatt for å ha uttalt seg «i strid med de offisielle standpunktene til den føderale regjeringen», ifølge det offisielle jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kunngjøringen om avsettelsen av den tidligere opposisjonslederen kom dagen etter at Draskovic i går uttrykte støtte til utplassering av en internasjonal fredsstyrke under FN-kommando i Kosovo.

Tre andre medlemmer av Draskovic' parti forlot regjeringen i protest mot avsettelsen.

Statsminister Momir Bulatovic, som står president Slobodan Milosevic nær, avsatte Draskovic «på grunn av hans offentlige uttalelser mot regjeringens standpunkter, og for å ødelegge regjeringens prestisje», het det i kunngjøringen fra informasjonsdepartementet.

- Mine forsøk på å snakke fornuft har blitt stoppet, sa Draskovic til CNN etter avsettelsen.

Avsettelsen av den frittalende visestatsministeren svekker troen på en gryende kompromissvilje i den harde kjernen rundt Slobodan Milosevic.

Kritikk

De siste dagene har Vuk Draskovic etterlyst «modige kompromisser» fra regimet til Slobodan Milosevic. Han har også kritisert de statskontrollerte mediene for å føre den jugoslaviske befolkningen bak lyset, blant annet ved å gi inntrykk av at Russland er rede til å slutte seg til krigen på Jugoslavias side.

NATO-kilder i Brussel tolker avsettelsen av Draskovic som et tegn på splittelse i den jugoslaviske ledelsen. Avsettelsen viser at Milosevic ikke tåler noen form for opposisjon, heter det fra NATO-hold.

Opposisjonsleder

Den 52 år gamle tidligere forfatteren og opposisjonslederen gikk for halvannet år siden i spissen for store protestmarsjer mot Milosevic-regimet i Beograd. Hans parti, Bevegelsen for serbisk fornyelse, ble med i en koalisjon av tre partier som i en kort periode truet Milosevic-regimet. Men koalisjonen falt etterhvert fra hverandre, blant annet på grunn av personlige motsetninger og rivalisering.

Etter et mislykket forsøk på å stille som motkandidat til Milosevic under presidentvalget i Jugoslavia i 1997, beveget Draskovic seg gradvis nærmere og nærmere det regimet han selv i årevis hadde bekjempet. I januar i år tok han imot tilbudet om å bli med i regjeringen som visestatsminister, med ansvar for internasjonale forbindelser. Men stillingen som visestatsminister ga lite virkelig makt, og hans innflytelse i regjeringen har vært svært begrenset.

(NTB-Reuters-AFP)

TILBAKE:</B> Vuk Draskovic gikk fra å være opposisjonsleder til visestatsminister. Nå er han avsatt. Her fra en demontrasjon mot Milosevic i 1997.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer