Coronapandemien:

Drastisk nedgang i slagpasienter

Det har vært en markant nedgang i antall slagpasienter over hele landet i løpet av de første månedene i coronapandemien.

VOLDSOM NEDGANG: Over hele landet har sykehusene registert en nedgang i antall slagpasienter etter at coronapandemien nådde Norge.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB
VOLDSOM NEDGANG: Over hele landet har sykehusene registert en nedgang i antall slagpasienter etter at coronapandemien nådde Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For mars, april og mai er nedgangen på landsbasis på hele 13 prosent. Enkelte steder så mye som 25 prosent.

- Vi har aldri sett en sånn nedgang tidligere, forteller Hild Fjærtoft til Dagbladet.

Hun er førsteamanuensis på NTNU og daglig leder i Norsk hjerneslagregister, som registrerer bekreftede hjerneslag fra alle landets 51 sykehus.

100 færre i måneden

I 2019 oppsøkte til sammen 2256 slagrammede norsk helsevesen i mars, april og mai I 2020 er tallet 1973 pasienter i samme periode.

- I snitt har det vært en reduksjon på 100 slagpasienter i måneden. Det er relativt mye med tanke på at dette er en alvorlig sykdom.

Tidligere denne uka skrev Dagbladet at ny forskning også viser at langt færre har blitt innlagt med akutt hjerteinfarkt både i Norge og andre europeiske land.

I starten av pandemien ropte flere sykehus varsku over nedgangen i antall hjerte- og slagpasienter, og understreket hvor viktig det var at disse pasientene kom seg på sykehus.

- Fremdeles så lurer vi på om det sitter mennesker hjemme som ikke har tatt kontakt etter milde slag, sier overlege Hege Ihle-Hansen ved seksjon for hjerneslag ved Oslo universitetssykehus Ullevål til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer