Coronapandemien:

Drastisk nedgang i slagpasienter

Det har vært en markant nedgang i antall slagpasienter over hele landet i løpet av de første månedene i coronapandemien.

VOLDSOM NEDGANG: Over hele landet har sykehusene registert en nedgang i antall slagpasienter etter at coronapandemien nådde Norge.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB
VOLDSOM NEDGANG: Over hele landet har sykehusene registert en nedgang i antall slagpasienter etter at coronapandemien nådde Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

For mars, april og mai er nedgangen på landsbasis på hele 13 prosent. Enkelte steder så mye som 25 prosent.

- Vi har aldri sett en sånn nedgang tidligere, forteller Hild Fjærtoft til Dagbladet.

Hun er førsteamanuensis på NTNU og daglig leder i Norsk hjerneslagregister, som registrerer bekreftede hjerneslag fra alle landets 51 sykehus.

100 færre i måneden

I 2019 oppsøkte til sammen 2256 slagrammede norsk helsevesen i mars, april og mai I 2020 er tallet 1973 pasienter i samme periode.

- I snitt har det vært en reduksjon på 100 slagpasienter i måneden. Det er relativt mye med tanke på at dette er en alvorlig sykdom.

VIL FINNE ÅRSAKEN: Hild Fjærtoft er daglig leder for Norsk hjerneslagregister, og forteller at de vil forsøke å finne årsaken til at antallet slagpasienter har dalt drastisk under coronapandemien. Foto: NTNU
VIL FINNE ÅRSAKEN: Hild Fjærtoft er daglig leder for Norsk hjerneslagregister, og forteller at de vil forsøke å finne årsaken til at antallet slagpasienter har dalt drastisk under coronapandemien. Foto: NTNU Vis mer

Tidligere denne uka skrev Dagbladet at ny forskning også viser at langt færre har blitt innlagt med akutt hjerteinfarkt både i Norge og andre europeiske land.

I starten av pandemien ropte flere sykehus varsku over nedgangen i antall hjerte- og slagpasienter, og understreket hvor viktig det var at disse pasientene kom seg på sykehus.

- Fremdeles så lurer vi på om det sitter mennesker hjemme som ikke har tatt kontakt etter milde slag, sier overlege Hege Ihle-Hansen ved seksjon for hjerneslag ved Oslo universitetssykehus Ullevål til Dagbladet.

KAN HA BLITT HJEMME: Sykehusene opplevde en stor nedgang i både hjerte- og slagpasienter i coronapandemiens første måneder. En av forklaringene kan være at folk vegret seg for å oppsøke helsevesenet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KAN HA BLITT HJEMME: Sykehusene opplevde en stor nedgang i både hjerte- og slagpasienter i coronapandemiens første måneder. En av forklaringene kan være at folk vegret seg for å oppsøke helsevesenet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Ny hverdag

Hun tror imidlertid at det også kan handle om at folk fikk en litt annen hverdag.

- At tempo har gått ned og den nye livsstilen har redusert forekomsten. Vi ser også nedgang i infeksjoner generelt, og at folk har blitt mindre syke. Det er i det hele tatt færre innleggelser, forteller Ihle-Hansen.

Også ved Seksjon for hjerneslag ved OUS har de også sett en markant nedgang i antall innleggelser. Ser man til Europa meldes det også om liknende tendenser. Årsaken er imidlertid fortsatt usikker, og Norsk hjerneslagregister vil forsøke å finne svar gjennom en studie de har på trappene.

NY HVERDAG: Hege Ihle-Hansen er overlege på Seksjon for hjerneslag på Ullevål sykehus. Hun mener den nye hverdagen coronaviruset ga oss kan ha gjort at færre fikk slag. Foto: Arnljot Tveit / Vestre Viken
NY HVERDAG: Hege Ihle-Hansen er overlege på Seksjon for hjerneslag på Ullevål sykehus. Hun mener den nye hverdagen coronaviruset ga oss kan ha gjort at færre fikk slag. Foto: Arnljot Tveit / Vestre Viken Vis mer

- Vi vet ikke om det faktisk er færre som har fått hjerneslag, eller om det er færre som har oppsøkt helsevesenet. Vi kan ikke utelukke at det faktisk har vært en reell nedgang fordi livssituasjonen vår plutselig ble endret, men jeg har ikke belegg for å si noe om det i dag, sier Fjærtoft.

Mulig normalisering

Dersom det faktisk er pasienter med milde slag som har unnlatt å oppsøke helsetjenesten, vil også dette kunne gi utslag over tid.

- Vi vil ha mulighet til å se på innleggelsesratene seinere, om det faktisk er pasienter som ikke har tatt kontakt og dermed ikke har fått god sekundærforebygging - altså forebygging mot nye slag.

CORONA: Møt hunden Kössi, som kan lukte seg fram til om du er smittet av Covid-19. Video: AP / Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

- Hvordan har situasjonen vært fra juni og fram til i dag?

- Det ser ut som det har normalisert seg igjen, selv om vi ikke kan si dette med sikkerhet før vi har fått alle innregistreringer i medisinsk kvalitetsregister.

Fjærtoft mener dette kan ha sammenheng med at helsevesenet i vår var tydelige på at alvorlig syke måtte oppsøke hjelp, i tillegg til at corona-innleggelsene dalte og samfunnet gradvis ble gjenåpnet.

- Men det er for tidlig å konkludere her.

Den planlagte studien vil også se nærmere på om slagpasientene ventet for lenge med å oppsøke sykehus, og om det kan ha gitt uønskede konsekvenser for behandlingsresultat og seinere funksjonsnivå, forteller Fjærtoft.

Færre innleggelser generelt

Utfordrende corona-hverdag

Seksjon for hjerneslag ved OUS utviklet tilbudet til å inkludere pasienter fra hele Oslo i mai 2019. I løpet av sitt første år hadde avdelingen 2700 pasienter med mistenkt hjerneslag, og er med det en av avdelingene med høyest antall akutte pasienter. I en uklar coronasituasjon måtte de derfor omstille seg raskt og doble kapasiteten i mottak, slik at ett team kunne jobbe pasientnært mens et annet tok seg av prøvetaking og diagnostikk.

NYE FUNN: Hos pasienter som har dødd av coronaviruset har det blitt rapportert funn av en klar, flytende gelé, melder P4 Västerbotten torsdag morgen. Vis mer

- Det kan få store konsekvenser for overlevelse om en slagpasient ikke kommer raskt til behandling. Vi var veldig klar på at akuttsløyfene måtte opprettholdes som en del av pandemiberedskapen, sier Ihle-Hansen.

- Alle som kom inn med mistenkt slag, ble også behandlet som en mistenkt coronapasient, og de ble isolert fram til det var avkreftet. Fordelen i dag er bedre testing og raskere prøvesvar, slik at vi nå raskere kan avisolere pasienten.

Det gjør at slagpasienter i dagens coronasituasjon har bedre tilgang på sine pårørende.

- Å få en hjernesykdom er veldig dramatisk. Det jeg synes har vært vanskeligst er å ikke kunne ha den nærheten til pårørende, og det var en øvelse å sikre at de ble ivaretatt, forteller Ihle-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer