India

Drastisk smitteøkning: Ny dødelig sykdom herjer

India har vært hardt rammet av corona. Etterpå har den dødelige covid-soppen spredt seg i landet, nå stiger smittetallene dramatisk.

SOPP: Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden, men alvorlig soppinfeksjon hos pasienter som har gjennomgått covid-19. Bilder: @dr.akshaynair.eyeplastics Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 34.30% Første dose: 67.40%

Det er en sjelden soppinfeksjon kalt mukormyjose, også kjent som «black fungus» som tidligere i år ble oppdaget hos tidligere coronasyke pasienter i landet.

The Guardian skriver at 50 prosent av de som får sykdommen dør.

Øker i heftig tempo

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpekte til Dagbladet i mai at sykdommen oftest rammer pasienter som allerede har nedsatt immunforsvar, dårlig regulert diabetes eller leukemi.

Det er nå registrert over 30 000 personer i India som har blitt smittet med infeksjonen ifølge New York Times.

India har ikke gått ut med tall på hvor mange som har dødd av sykdommen, men New York Times skriver at tall fra landets delstater beregner det til cirka 2100 personer.

I slutten av mai anmodet helsemyndighetene i India om å erklære covid-soppen for en epidemi. Da var antall smittede kun på 8800.

BLACK FUNGUS: Dokto Brajpal Singh gjennomfører en operasjon for å fjerne covid-soppen fra en pasient på et sykehus i Ghaziabad. Foto: Prakash SINGH / AFP / NTB
BLACK FUNGUS: Dokto Brajpal Singh gjennomfører en operasjon for å fjerne covid-soppen fra en pasient på et sykehus i Ghaziabad. Foto: Prakash SINGH / AFP / NTB Vis mer

Allerede da ble det advart at de manglet medisiner for å bekjempe den dødelige covid-soppen, som er farligst for de med svekket immunforsvar.

Over 85 prosent av personene som er registrert smittet med infeksjonen har hatt covid-19, opplyste Indias helseminister Harsh Vardhan forrige uke.

Ikke smittsom

Mucormycosis kan oppstå ved inhalering av eller kontakt med spesifikke soppsporer som finnes i lufta og i jorda - særlig i råtnende organisk materiale. I tillegg til bihuler og lunger, kan infeksjonen også sette seg på huden og i hjernen.

Infeksjonen er ikke smittsom og angriper som oftest bihuler og lunger, ifølge CDC. Tilstanden kan være livstruende for personer med nedsatt immunforsvar, skriver BBC.

Hardt rammet av corona

India er et av landene som har vært hardest rammet av corona. I starten av mai kom den hittil største smittetoppen med over 400 000 nye smittede daglig.

Totalt har landet hatt 29,9 millioner tilfeller, og 388 000 dødsfall som følge av corona.

Siden 9. mai har smitten gått i landet gått kraftig ned. Den siste uka har India i snitt hatt 63 000 nye smittede, sammenliknet med rett i underkant av 400 000 i starten av mai.

Landet ble kraftig rammet da en langt mer smittsom mutasjon spredte seg i landet i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer