VOLDSOMME ØDELEGGELSER: Slik så regjeringskvartalet ut rett etter terrorangrepet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
VOLDSOMME ØDELEGGELSER: Slik så regjeringskvartalet ut rett etter terrorangrepet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .Vis mer

Drastiske endring i statsbudsjettet etter terroren

Vil godtas av Kong Harald i statsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå jobber regjeringen med å skaffe seg en oversikt over de massive utleggene som har vært etter at Anders Behring Breivik massakrerte 77 mennesker 22. juli.

Terroren vil sprenge statsbudsjettet:

Ekstraordinær politibemanning, gjenoppbygging av Regjeringskvartalet, honorar til bistandsadvokater, dommeravhør Norge rundt og historiens største rettssak.

Voldsomme utgifter Med hvor mye, er ennå ikke klart.

Det vil imidlertid ikke bli oppført en egen 22. juli-post på statsbudsjettet.

— Flere departementer har allerede hatt store ekstrautgifter som ikke var planlagt. Så snart vi har oversikt, skal vi få på plass de  nødvendige fullmaktene til å bruke penger det ikke er rom for innenfor årets budsjettrammer, sier statssekretær Hilde Singsaas i  Finansdepartementet til Dagbladet.

— I helt spesielle tilfeller har kongen i statsråd mulighet til å godkjenne overskridelser på budsjettet. Den muligheten vil vi nå benytte. Deretter vil regjeringen legge fram et forslag for Stortinget om endringer i budsjettet for 2011, sier Singsaas.

Legger ikke ut Dette er den samme framgangsmåten som ble benyttet i etter tsunamien i romjula 2004.

— Det vil også komme utgifter i 2012 og seinere år. Blant annet vil gjenoppbyggingen av Regjeringskvartalet ta tid. Slike utgifter vil vi
i første omgang ta med i forslaget til statsbudsjett for neste år, sier Singsaas.

Staten vil ikke dekke utgiftene til butikker og andre firmaer som var rammet av terroren.

Flere butikker, utestesteder og kontorlokaler fikk ruter, eksteriør og interiør knust og ødelagt — blant dem VG.

— Staten er selvassurandør, det vil si at departementene har ansvar for å bygge opp og betale for det ødelagte i departementene selv. Butikker og liknende som har fått vinduer og inventar knust, må ta dette med sine forsikringsselskaper, sier statssekretær Hilde Singsaas.

Ikke satt av til sikring — Det er foreløpig ikke satt av noe spesifikt beløp til sikring av regjeringskvartalet, sier kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til Dagbladet.

De ansatte i regjeringskvartalet har nye, midlertidige lokaler:

• Statsministerens kontor holder til i regjeringens representasjonsanlegg
• Arbeidsdepartementet hos NAV i Sannergata
• Helse- og omsorgsdepartementet sitter hos Helsedirektoratet
• Justisdepartementet sitter hos Politihøgskolen
• Kunnskapsdepartementet hos Utdanningsdirektoratet i Schweigaards gate
• Nærings- og handelsdepartementet hos Innovasjon Norge i Akersgata

— I løpet av noen uker vil alle være over i mer permanente lokaler, der de vil jobbe i lang tid framover, sier Frode Jacobsen.

ØKER BUDSJETTET: Kongen i statsråd vil godta drastiske endringer i statsbudsjettet. Her er sentralbanksjef Øystein Olsen, finansmininster Sigbjørn Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Holm Morten  / Scanpix
ØKER BUDSJETTET: Kongen i statsråd vil godta drastiske endringer i statsbudsjettet. Her er sentralbanksjef Øystein Olsen, finansmininster Sigbjørn Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer