Ambulansekrise i Skottland:

Drastiske grep etter krise

Skottland har bedt militæret om å hjelpe en hardt presset ambulansetjeneste.

KRISE: Man må vente i timesvis i kø før ambulansene dukker opp i Skottland. Nå tar myndighetene grep. Her illustrert ved hovedstaden Edinburgh. Foto: Shutterstock / NTB
KRISE: Man må vente i timesvis i kø før ambulansene dukker opp i Skottland. Nå tar myndighetene grep. Her illustrert ved hovedstaden Edinburgh. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Skottlands regjeringssjef Nicola Sturgeon la seg torsdag langflat og beklagde ekstremt lange ventetider på ambulansetjenesten i landet.

Det skjer etter at det ble kjent at 65 år gamle Gerald Brown hadde dødd etter å ha ventet over 40 timer på ambulansen, skriver Sky News. Ifølge skotske The Herald har familien hans blitt fortalt at han kunne overlevd om sykebilen hadde ankommet tidligere.

- Det er ikke akseptabelt, og jeg beklager, uten noen forbehold, til alle som har opplevd, eller som opplever, uakseptable ventetider, sa Sturgeon.

Corona

Årsaken til de lange ventetidene er at helsevesenet, og særlig ambulansetjenesten, er overbelastet som følge av coronapandemien.

- Ambulansetjenesten vår jobber under akutt press akkurat nå, mye på grunn av Covid, sa Sturgeon etter at hun hadde sagt sine kondolanser til familien til Brown.

Takker de ansatte

Videre hyllet hun de ansatte på landets ambulanser.

- Jeg vil benytte muligheten til å takke paramedicer og ambulansearbeidere for jobben de gjør under så vanskelige omstendigheter, sa hun videre.

- Mens de rykker ut på heroisk vis til disse vanskelighetene, anerkjenner jeg at noen ikke får den hjelpen de burde fått, eller som den skotske ambulansetjenesten ønsker å levere, sa hun.

- Militær assistanse

Nå har myndighetene bedt militæret om å bistå helsetjenesten på de mest utsatte stedene, skriver Sky.

- Slik militær assistanse blir allerede gitt til ambulansetjenesten i England og vi har selvsagt hatt militærassistanse under andre deler av pandemien gjennom de siste 18 månedene, sier Sturgeon til BBC.

BBC skriver videre at en talsperson for forsvaret bekrefter at de har mottatt en henvendelse fra regjeringen om bistand.

- Hvordan skal dette gå?

En ansatt på sentralen som tar imot medisinske nødsentraler i Skottland fortalte BBC for noen dager siden at det rett og slett er for mange som ringer i forhold til antallet ambulanser.

- Når man kommer på jobb og ser at det er 20 telefoner i kø, så tenker man «hvordan skal dette gå», sa Sarah Williams til den britiske kringkasteren.

Hun forteller at de prøver å få sendt ambulanser til de mest akutte tilfellene så raskt som mulig, men beklager overfor alle som må vente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer