Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utenlandsstudentenes advokat:

- Dratt gjennom søla i to år

Advokat Per Andreas Bjørgan hyller helseministeren for å sette Helsedirektoratet på plass etter at Ungarn-studentene er påført søvnløse netter og frykt for framtida.

HØRT: De norske psykologstudentene i Ungarn har gått ei uviss framtid i møte etter at norske helsemyndigheter plutselig nektet å godkjenne utdanningen. I ettermiddag la helseminister Bent Høie en løsning på bordet. Foto: Maria Skarpaas Andersen
HØRT: De norske psykologstudentene i Ungarn har gått ei uviss framtid i møte etter at norske helsemyndigheter plutselig nektet å godkjenne utdanningen. I ettermiddag la helseminister Bent Høie en løsning på bordet. Foto: Maria Skarpaas Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Per Andreas Bjørgan, som på vegne av 160 psykologstudenter har klaget inn norske myndigheter for ESA for brudd på EØS-avtalen, mener helseminister Bent Høie fortjener ros for å ha forkastet forslaget fra Helsedirektoratet og universitetene.

- Helsedepartementets avgjørelse kan ikke oppfattes på annen måte enn som en tilsidesettelse av Helsedirektoratets og universitetenes påstand om store mangler ved Ungarn-studentenes utdanning, sier Per Andreas Bjørgan.

BRUDD: Advokat Per Andreas Bjørgan har på vegne av 160 psykologstudenter klaget inn norske myndigheter for ESA for brudd på EØS-avtalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BRUDD: Advokat Per Andreas Bjørgan har på vegne av 160 psykologstudenter klaget inn norske myndigheter for ESA for brudd på EØS-avtalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Likeverdig utdanning

- ELTE-studentene får nå tilbud om et avgrenset opplegg der de kan arbeide på lisens under veiledning i et løp på inntil 12 måneder. Bent Høie har landet på det vi har hevdet hele tiden; at utdanningen i Budapest og Norge er likeverdig, men ett år kortere, sier Bjørgan.

Mens Helsedirektoratet og universitetene har foreslått et omfattende løp med ekstra fulltidsstudier i 30 måneder, ser det nå ut til at psykologstudentene kan oppnå autorisasjon med et tilleggsstudium på 12 måneder.

LØSNING: Helseminister Bent Høie har i lengre tid jobbet for en løsning for Ungarn-studentene. I ettermiddag offentliggjorde han avgjørelsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LØSNING: Helseminister Bent Høie har i lengre tid jobbet for en løsning for Ungarn-studentene. I ettermiddag offentliggjorde han avgjørelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har besluttet at de berørte ELTE-kandidatene skal tilbys et avgrenset opplegg med intensive samlinger og mulighet å arbeide på lisens mens de er under veiledning, sier Bent Høie etter at han i ettermidddag orienterte representanter for de norske psykologstudentene fra ELTE-universitetet i Budapest om avgjørelsen.

Helse- og omsorgsministeren kommer studentene i møte ved å legge til rette for et mer overkommelig autorisasjonsløp etter hjemkomst til Norge. Tilbudet gjelder studenter som startet på masterutdanningen ved ELTE-universitetet før Helsedirektoratet endret godkjenningspraksis i 2016, skal få tilbud om et eget opplegg som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.

Dratt gjennom søla

Advokat Per Andreas Bjørgan forteller at reaksjonene fra utenlandsstudentene er blandet.

- De føler at de gjennom to år er faglig diskreditert og dratt gjennom søla av Helsedirektoratet. Det har påført studentene søvnløse netter og frykt for framtida. Dessuten omfatter ikke opplegget ELTE studentene i tidligere faser av utdanningen. Derfor er det forståelig at de ikke jubler uhemmet over departementets løsning, sier Per Andreas Bjørgan.

- Flott løsning

Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, har vært særdeles kritisk til hvor lenge norske helsemyndigheter lot Ungarn-studentene leve i uvisse.

FORNØYD: Kjersti Toppe (Sp), nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er fornøyd med løsningen statsråd Bent Høie har funnet for psykologstudentene i Ungarn. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FORNØYD: Kjersti Toppe (Sp), nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er fornøyd med løsningen statsråd Bent Høie har funnet for psykologstudentene i Ungarn. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes Bent Høie nå levert en veldig flott løsning. Det er stor forskjell på 2,5 års tilleggsutdanning med økt studiegjeld framfor å kunne ferdigkvalifisere seg mens man er i jobb, sier Kjersti Toppe.

- Steile og lite lyttende

Hun mener det var på høy tid at helseministeren skar gjennom.

- Det var stor fare for søksmål mot staten. Saken er ganske ekstrem, med stor avstand i virkelighetsforståelse. For meg er fortsatt det grunnleggende spørsmålet hvordan det er mulig å vurdere studiet på så forskjellig vis, sier Kjersti Toppe.

Og legger til:

- Jeg har oppfattet både direktoratet og den politiske ledelsen som steile og lite lyttende. De skulle på død og liv ha rett. Det bør være et tankekors, særlig fordi at de som rammes er unge mennesker i en presset utdanningssituasjon, sier Kjersti Toppe.

Uenig i premisset

- Det er godt at Bent Høie endelig har satt ned foten for Helsedirektoratet og stiller krav om en mer edruelig løsning, sier Ungarn-student Marianne Melgård.

Budapest : Marianne L.L. Melgård, psykologistudent i Budapest. Foto: Maria Skarpaas Andersen
Budapest : Marianne L.L. Melgård, psykologistudent i Budapest. Foto: Maria Skarpaas Andersen Vis mer

Hun er uenig i premisset for Høies forslag til løsning.

- De kompletterende utdanningstiltakene foreslått til ett års varighet, som innebærer at det fortsatt forutsettes at ELTE-utdannelsen har vesentlige mangler i fag. Noe som ikke er dokumentert, sier Marianne Melgård.

- Forslaget splitter oss

Hun viser til at 200 norske studenter er berørt av helsemyndighetenes brå og uanmeldte praksisendring høsten 2016.

- 45 studenter som da hadde påbegynt bachelordelen av profesjonsutdanningen her i Budapest står uten noe tilbud.

- Forslaget splitter oss, og vi mener Høie burde inkludere alle nordmenn som i god tro begynte på det ungarske profesjonsløpet senest høsten 2016, sier Melgård.

ANSA: - Fantastisk etterlengtet

Ole Kristian Bratseth, president i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad), synes det er en fantastisk etterlengtet nyhet at Helsedirektoratet nå er pålagt å utarbeide et opplegg som sikrer en vei mot autorisasjon for studentene som begynte sine studier før praksisendringen.

- Vi ser nok en gang at det kommer på plass et enkeltunntak for denne saken fremfor en helhetlig løsning på autorisasjonsproblematikken.

- ANSA håper at denne ordningen vil fungere bra og vise myndighetene at det er mulig å få på plass en ordning om sikrer større forutsigbarhet, sier Ole Kristian Bratseth.

Uholdbar situasjon

Marianne Synnes, utdanningspolitisk talsperson for Høyre, mener det er politikernes plikt å bidra til løsning når studenter har havnet i en uholdbar situasjon.

- Disse studentene havnet rett og slett mellom to stoler i et byråkrati. Da vi behandlet stortingsmeldingen om kvalitet i høyere utdanning, ba en enstemmig komité regjeringen foreta en vurdering av kompenserende tiltak for disse studentene.

- Jeg er glad for at helseministeren nå har konkludert og sørger for at studentene får det de trenger for å få autorisasjon i Norge. Veien videre må være å sikre at studenter som søker studiestøtte for utdanning i Norge, blir informert om hvorvidt utdanningen kvalifiserer til autorisasjon eller andre godkjenninger som er nødvendige for å utøve yrket i Norge, sier Marianne Synnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!