<strong>TESTFLØY I NATT:</strong> Boeings 787 Dreamliner testfløy i natt fra Fort Worth i Texas til Everett i Washington etter at FAA bestemte at de kunne starte å teste flyene igjen. Strenge sjekker forsinker trolig leveransen av flyet til Norge og Norwegian. Foto: REUTERS / Kevin P. Casey / NTB scanpix
TESTFLØY I NATT: Boeings 787 Dreamliner testfløy i natt fra Fort Worth i Texas til Everett i Washington etter at FAA bestemte at de kunne starte å teste flyene igjen. Strenge sjekker forsinker trolig leveransen av flyet til Norge og Norwegian. Foto: REUTERS / Kevin P. Casey / NTB scanpix Vis mer

Dreamliner trolig forsinka til Norge

Drømmeflyet i ferd med å bli et mareritt for Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Boeing varsler, ifølge flyselskapet Norwegian, en mulig forsinkelse på leveransen av Norwegians første 787 Dreamliner-fly.

Etter planen skulle Bjørn Kjos og co få det første nye drømmeflyet i slutten av april, men dette kan nå altså se ut til å bli forsinka. Også leveransen av den neste flyet i juni ser ut til å bli påvirket av forsinkelsen, ifølge en pressemelding fra Norwegian i morges.

- Boeing har ikke sagt noe om bakgrunnen for forsinkelsene. Det har jo vært mye speskulasjoner rundt flyene. For oss er det viktig å være åpne med publikum, så vi ønsket å informere om denne mulige forsinkelsen så fort vi fikk indikasjonen fra Boeing, sier informasjonssjef i Norwegian til Dagbladet.

Mareritt Dreamliner har utviklet seg til en hodepine for Boeing.

Først fikk selskapet et dårlig rykte som følge av produksjonsproblemer som førte til store forsinkelser i leveransene av de nye flyene. Så begynte stadig flere av de nye flyene å få problemer, med flere nødlandinger som følge.

Da et japansk Dreamliner-flyfra selskapet All Nippon Airways (ANA) måtte nødlande på grunn av røykutvikling i cockpiten 16. januar var begeret fullt for amerikanske luftfartsmyndigheter.

17. januar beordret US Federal Aviation Administration (FAA) at alle amerikanskregistrerte Boeing 787 Dreamliner-fly skulle settes på bakken for sikkerhetssjekk.

Også indiske luftfartsmyndigheter beordret landets seks Dreamliner-fly på bakken, mens det chilenske flyselskapet LAN gjorde det samme.

Testflyr igjen Japanske ANA satte alle sine 17 Dreamliner-fly på bakken for sikkerhetssjekk. Det gjorde også Japan Airlines (JAL) med sine sju fly. De to selskapene har til sammen halvparten av alle Dreamlinere som er i drift i dag.

I natt åpnet FAA igjen for testflyvning av Dreamliner. Flyvningene skjer under strenge tiltak og skal overvåke om batterier har blitt forbedret. Problemer med batteriene har ført til røykutvikling to ganger på kort tid i flyene, melder Al Jazeera, som viser til nyhetsbyråer.

Mot at flyene kan testflys på nytt krever FAA at det blir sett nærmere på batteriene og deres utvikling. Arbeidet kan forsinke leveransen av nye fly, melder kanalen.

Dreamliner-nerder, slapp av! Boeing har ikke varslet Norwegian om når ny levering kan skje. Selskapet skal etter planen starte langdistanseflyvning til New York og Bangkok med de nye Dreamliner-maskinene i månedsskiftet mai/juni. Norwegian sier de skal fly til byene - med eller uten Dreamliner.

- Vi er i dialog med et par europeiske selskaper som flyr langdistanse om en leieavtale av erstatningsfly, sier Larsson.

Hun sier det kan tenkes at det er to typer passasjerer som har booket billetter til de første turene ti New York og Bangkok.

- Det er folk som vil komme seg til byene, men nok også flyentusiaster som bare vil være med på den første Dreamliner-turen. Alle som ønsker det vil kunne booke om sine billetter fram i tid helt uten kostand, lover hun.
Det samme understreker administrerende direktør Bjørn Kjos i pressemeldinga.

Boeing beklager - Boeing beklager på det sterkeste situasjonen våre Dreamliner-kunder har kommet i. Vi vil holde tett kontakt med Norwegian, og vil arbeide med å få på plass de nødvendige flytillatelsene fra amerikanske luftfartsmyndigheter slik at leveransene kan skje i henhold til våre planer, heter det i en uttalelse fra Boeing.

<strong>BRENT BATTERI:</strong> Dette viser batteriet på en 787 Dreamliner som nødlandet i Japan 16. januar i år. Foto: REUTERS / Japan Transport Safety Board / NTB scanpix
BRENT BATTERI: Dette viser batteriet på en 787 Dreamliner som nødlandet i Japan 16. januar i år. Foto: REUTERS / Japan Transport Safety Board / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer