Visepresident Mike Pence:

«Dreit på teppet» i Irland. Vakte oppsikt på Island

USAs visepresident, Mike Pence, ble beskyldt for å «drite på teppet» i Irland. Da han reiste videre til Island, vakte sikkerhetsoppbudet oppsikt.

PÅ BESØK: Her er visepresident Mike Pence og familien avbildet i Irland. Foto: Jacob King / Pa Photos / NTB Scanpix
PÅ BESØK: Her er visepresident Mike Pence og familien avbildet i Irland. Foto: Jacob King / Pa Photos / NTB ScanpixVis mer

USAs visepresident Mike Pence er for tida på en omfattende Europa-turné og har allerede besøkt land som Polen, Belgia, Irland og England. Mens det foreløpige siste besøket ble gjort til Island.

På reisen har han skapt overskrifter både fordi irske kommentatorer mener at han har ydmyket dem, og at han troppet opp på Island med et større sikkerhetsoppbud enn de noen gang har sett før.

Irland-besøket

Det var tirsdag at Pence besøkte Irlands president Michael Higgins og statsminister Leo Varadkar. Irene fremmet sitt budskap om at de er bekymret for hvilke konsekvenser en eventuell hard brexit vil få for dem.

Håpet var at møtet kunne føre til at Pence la til noen støttende ord om irene i sine samtaler med Boris Johnson i London den påfølgende dagen.

Under besøket skrøyt Pence hemningsløst av landet, ifølge The Guardian. Han fortalte blant annet at han var «ydmyk» og «beæret» over å få besøke sin tippoldemors by, Doonbeg.

DÅRLIG STEMNING: Visepresident Mike Pence sier USA vil framskynde åpningen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Her ble det basketak i Knesset da Pence skulle tale. Video: AP Vis mer

Knallhard uttalelse

Da Pence og Varadkar avholdt en avsluttende pressekonferanse, kom imidlertid Pence med en knallhard uttalelse.

- La det være helt klart: USA støtter Storbritannias beslutning om å forlate EU. Men vi anerkjenner også de unike utfordringene ved deres grense i nord. Og jeg kan forsikre deg om at vi vil fortsette å oppfordre Storbritannia og Irland til å sikre at Brexit respekterer Good Friday-avtalen.

Videre fortsatte han med å understreke USAs støtte til Boris Johnson.

- Nå som fristen for brexit nærmer seg, oppfordrer vi Irland og EU til å forhandle i god tro med statsminister Johnson, og å jobbe videre for å nå en avtale som respekterer Storbritannias suverenitet og minimerer utfordringene med handel.

FEIL UNIVERSITET: Visepresidentkandidat Mike Pence gikk på ei blemme da han takket feil universitet etter nattens debatt. Caitlyn Edwards og Savannah Scheerer ved Longwood universitet var skuffet over hendelsen. Vis mer

«Dreit på teppet»

Dette gikk ikke upåaktet hen i irske medier: Irish Central spurte seg om Pence hadde bedratt Irland, The Irish Examiner skrev at Pence forsøkte å ydmyke dem og skribent i Irish Times, Miriam Lord, anklaget ham for å «drite på teppet».

«Det kom som et sjokk. Som å gjøre alt for å være gjestfri mot en høyt ansett gjest i ditt hjem, og tenke at besøket var en stor suksess, helt til noen oppdager at han dreit på det nye teppet i stua. Teppet som du hadde kjøpt for anledningen», skriver hun.

Om Pences oppfordring til å forhandle med Johnson i god tro, skriver hun følgende:

«Tilskuerne løftet øyenbrynene og lurte på hva han tror at EU har gjort de siste tre åra, annet enn å forhandle i god tro med Storbritannia.»

MØTE: Her håndhilser Islands president, Gudni Johannesson, og Mike Pence. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MØTE: Her håndhilser Islands president, Gudni Johannesson, og Mike Pence. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Island-reisen

Etter å ha besøkt Johnson i London, reiste Pence videre til Island, hvor sikkerhetsoppbudet hans vakte oppsikt, ifølge Washington Post.

«Landet er kjent for å være fredfullt og presidenten deres reiser alene på ærender», skriver avisa. Det står i sterk kontrast til sikkerhetsrutinene som følger med visepresidenten:

Flere uke før besøket, har Secret Service-ansatte blitt sett gående rundt og befare området i Reykjavík, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg har bombehunder fått spesialtillatelse til å bli med på reisen, samt at politiet har bedt om forsterkninger i Reykjavík.

Da Pence ankom, ble han fulgt av sikkerhetspersonell som hadde fått spesialtillatelse til å bære våpen, samt at skarpskyttere var plassert på tak i nærområdet da Pence var i møter med lokale myndigheter.

«Omfanget av Pences besøk, ikke minst sikkerhetsoppbudet, er større enn vi noensinne har sett i Island», skriver rikskringkasteren RUV.