Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Drep bare fiender, ikke stjel armbåndsur»

Her er de amerikanske soldatenes sjekkliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Verditrening» for de amerikanske styrkene i Irak har blitt essensielt de siste ukene. En rekke soldater og offiserer etterforskes for massakren av 24 sivile irakere i Haditha i november i fjor, flere soldater er i militærpolitiets varetekt etter en antatt henrettelse av en sivilist i april i år, og nye opplysninger om grov mishandling av krigsfanger kommer stadig til overflaten.

- Ikke drep sivile

- Selv om den overveiende majoriteten av soldatene i Irak oppfører seg etisk, kan unntak oppstå når de kommer opp i stress, frykt, isolasjon - og i noen tilfeller er de bare opprørt. De ser kameratene sine bli sprengt i fillebiter, og det kan klikke for dem, sier general Donald Campbell til CNN.com.

Han har nå beordret en 38 sider stor lysbildepresentasjon med etiske retningslinjer, regler som mange vil mene er sunn fornuft.

- Militært personell er profesjonelle, og profesjonelle skifter ikke verdisett bare fordi de er i utlandet, heter det på ett av arkene.

Presentasjonen gjør soldatene oppmerksomme på blant annet Geneve-konvensjonen, og ber dem huske følgende punkter:

• Avstå fra å vanære døde mennesker

• Unngå unødvendig lidelse

TRENGER OPPFRISKNING: Mange av soldatene i Irak er stasjonert i det kaotiske landet for tredje gang. Generalene deres mener etikk-kurset kan forhindre nye massakre av sivile. Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. MARINES
TRENGER OPPFRISKNING: Mange av soldatene i Irak er stasjonert i det kaotiske landet for tredje gang. Generalene deres mener etikk-kurset kan forhindre nye massakre av sivile. Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. MARINES Vis mer

• Du skal behandle krigsfanger humant

• Bare stridende skal utsettes for dødelig styrke

• Fienden skal få anledning til å overgi seg

• Dere skal samle sammen og ta dere av skadde

- La armbåndsurene ligge

Den pedagogiske gjennomgangen inneholder også ulike scenarioer der soldatene får testet den etiske sansen sin. Ett av eksemplene plasserer en uniformert amerikaner i et irakisk hus under en razzia.

«På veien ut ser du gjenstander som ser ut til å være verdifulle, spesielt et dyrt armbåndsur. Ingen ser deg. Hva gjør du?», spør et lysbilde, før fasiten kommer på skjermen:

«La armbåndsuret ligge. Krigens regler tilsier at det er en kriminell handling å stjele. Militære profesjonelle respekterer privat eiendom».

«Drep bare fiender, ikke stjel armbåndsur»

Kurset, som kommer som en direkte følge av opprullingen av Haditha-massakren, skal nå gjennomføres av alle amerikanske soldater i Irak. De trenger ifølge generalene en oppfriskning av «viktigheten av profesjonelle militære verdier».

Samtidig prøver nå Pentagon å finne ut hvor langt opp i kommandokjede Haditha-skandalen går. I dag avslører New York Times at flere offiserer i Irak senest to dager etter blodbadet visste at de sivile ofrene ble drept av geværkuler.

På det tidspunktet var den offisielle forklaringen ennå at de hadde blitt drept i et bombeangrep ved en bilvei, utført av opprørere.

På torsdag ble det kjent at offiserer skal ha gitt hemmelige erstatninger til slektninger av Haditha-ofrene. Påstandene har senere blitt verifisert av amerikanske medier.

<B>NYE DETALJER:</B> Blodbadet i Haditha framstår nå som den verste kjente krigsforbrytelsen utført av amerikanere i Irak, selv når man regner med Abu Ghraib-skandalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling