«Drep ham, drep negeren»

I dag møter to 19-åringer i Indre Sogn herredsrett, tiltalt for vold, trusler og rasisme mot indiskfødte Arve Beheim Karlsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNDAL (Dagbladet): Han skal ha blitt kalt «forbanna neger» og «jævla svarting». «Drep ham» og «drep denne negeren», skal de ha ropt, før Arve druknet i Sogndalselva. I dag, to år seinere, starter rettssaken.

- Vi så de sprang etter ham, forteller to av Arves kamerater, Herold Kråkenes (23) og Frode Sæterhaug (18), til Dagbladet.

Mange ungdommer var samlet i Sogndal sentrum den kvelden Arve forsvant. Herold og Frode satt på gresset i rundkjøringa, like ved elva. Plutselig ser de Arve komme løpende med to etter seg. Hva som skjedde videre, har de bare hørt rykter om. Nå skal de vitne i straffesaken og fortelle retten hva de husker.

- Det skal bli godt å bli ferdig med dette. Det er kjedelig at det har tatt så lang tid. Helt unødvendig, mener de to ungdommene.

De to tiltalte var først siktet for drap, men drapssiktelsene ble henlagt for over et år siden. Statsadvokaten har ikke funnet det bevist at de to 19-åringene forårsaket at Arve Beheim Karlsen døde.

I VINTER BLE TILTALEN utvidet til også å gjelde brudd på rasismeparagrafen. Det er første gang denne paragrafen prøves for retten i en slik sammenheng.

Den ene 19-åringen må svare for en omfattende tiltale, som også gjelder vold og trusler mot andre personer.

Begge 19-åringene er tiltalt for brudd på straffelovens '135 a, «for ved uttalelse som ble spredt blant allmennheten å ha forhånet en person på grunn av hans hudfarge og etniske opprinnelse».

Fredag 23. april 1999, i Sogndal sentrum, truet de Arve Beheim Karlsen «på grunn av hans hudfarge og etniske opprinnelse», heter det i tiltalebeslutningen som er undertegnet av statsadvokat Jan Hoel.

Herold Kråkenes sier at den rasistiske mobbingen av Arve var verre enn de visste om. Mye skjedde i det skjulte. De to kameratene sier det er flott at tiltalen er utvidet til å omfatte brudd på rasismeparagrafen.

- Det skulle bare mangle, sier de to. De ser på tiltalen som en form for oppreisning for den døde kameraten.

ARVES MOR, Kari Beheim Karlsen, har bestemt seg for å følge rettsforhandlingene i Indre Sogn herredsrett. Hun vil ha svar, hun vil vite hva som skjedde denne kvelden for to år siden, da russen samlet seg i Sogndal sentrum.

- Det har vært to utrolig lange år. Jeg har hele tida visst at det ville komme en rettssak, sa Kari Beheim Karlsen i et intervju med Dagsrevyen lørdag.

Da politiet etter en tid la bort drapstiltalen, startet familiens kamp for å få belyst alle sider av saken. Hun har skrevet brev til justisminister Hanne Harlem, og hun måtte kjempe for at familien skulle få en bistandsadvokat.

- Det er de som har gjort noe galt som har alle rettigheter. Ikke den som er offer eller pårørende til et offer... Vi følte at vi satt igjen uten rettigheter, sier Arves mor, før hun fortsetter:

- Jeg leter etter sannheten om hva som skjedde med Arve den natta. Jeg synes det er voldsomt vanskelig å leve med at det er et hull i fakta. Hva skjedde der nede ved elvebredden disse minuttene? Fantasien min lager noen forferdelig brutale, vonde bilder av hva som skjedde. Jeg vil ha sannheten og fakta, sa Kari Beheim Karlsen i tv-intervjuet lørdag.

Hele familien har mistet tryggheten. De har mistet et barn, det verste foreldre kan oppleve.

- Jeg kan ikke forestille meg at det er noe verre, sier Kari Beheim Karlsen, som er tilfreds med at de to ungdommene også er tiltalt etter rasismeparagrafen.

ETTER DET RASISTISK motiverte drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo i januar, henstilte riksadvokaten til statsadvokatene om å prioritere saker med rasisme.

Førstestatsadvokat Jan Hoel i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, skal ha tatt selvkritikk og innrømt at drapet på Arve Beheim Karlsen burde vært etterforsket i forhold til rasismeparagrafen.

Førsteamanuensis Svein Slettan ved Universitetet i Oslo har uttalt at rasismetiltalen i Beheim Karlsen-saken vil kunne virke straffeskjerpende ved en eventuell domfellelse.

UTEN Å VINNE FRAM, har den ene 19-åringens forsvarer, Tor Erling Staff, krevd at rettsforhandlingene blir flyttet fra Indre Sogn herredsrett, fordi han frykter at klienten hans ikke vil få en rettferdig behandling.

Gulating lagmannsrett avviste kravet fra forsvareren, som helst så at rettssaken ble flyttet til et sted utenfor Sogn og Fjordane fylke.

- Jeg er stygt redd for at det er skapt så mye larm omkring denne saken at påtalemyndigheten har latt seg bevege til å bruke den som en prøvesak, har Tor Erling Staff uttalt til Aftenposten.

Advokat Knut Storberget, som er forsvarer for den andre 19-åringen, mener at rasismetiltalen i denne saken er «populistisk».

- Vi bekjemper ikke rasisme ved å lempe på rettssikkerhetsgarantier, har advokaten og Ap-politikeren Storberget sagt til Dagbladet.

Et sekstitall vitner skal forklare seg de neste dagene om sitt kjennskap til Arve Beheim Karlsen og det han skal ha blitt utsatt for. Det er satt av to uker til rettsforhandlingene i Indre Sogn herredsrett.

<B>KAMERATER:</B> - Vi så at de sprang etter ham, forteller to av Arve Beheims Karlsen. Frode Sæterhaug (til venstre) og Herold Kråkenes. Nå skal de vitne i straffesaken i indre Sogn herredsrett.