FORLOT SCENEN: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan forlater her debatten med Shimon Peres.
Foto: AFP PHOTO/FABRICE COFFRIN/Scanpix
FORLOT SCENEN: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan forlater her debatten med Shimon Peres. Foto: AFP PHOTO/FABRICE COFFRIN/ScanpixVis mer

«Drep jødene og send raketter for å drepe dem. Hva vil de vi skal gjøre?»

Fredsdebatt endte i skandale i Davos, med full krangel mellom Tyrkias statsministeren og Israels Shimon Peres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Jeg kommer aldri tilbake til Davos igjen, utbrøt den tyrkiske statsministeren Recep Erdogan etter en fredsdebatt som endte i skandale torsdag kveld.

Den tyrkiske statsministeren stormet ut av møtesalen etter å ha blitt nektet å fullføre et motsvar til den israelske presidenten Shimon Peres.

— Presidenten snakket i 25 minutter, og dere vil ikke gi meg to engang, sa en rasende Erdogan.

- Hva ville du gjort?
Opptakten var en svært lang og følelsesladet monolog fra Peres, som gikk i strupen på kritikerne av Israels krigføring på Gaza.

— Vårt valg er fred! Men vi fikk aldri det valget, nærmest ropte Peres ut over den fullpakkede konferansesalen. Sterk reaksjon

— Hva ville du gjort hvis du hver kveld fikk ti eller hundre raketter sendt mot deg, sa Peres, rettet til de andre i panelet, blant dem FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Peres leste blant annet høyt fra Hamas sitt charter, hvor det står at jødene skal drepes.

— Drep jødene og send raketter for å drepe dem. Hva vil de vi skal gjøre, ropte Peres.

Gikk i sinne
Etter at Peres' tirade  var over, tok Erdogan til motmæle.

— Du drepte folk, jeg husker barna som døde på strendene. Jeg husker to tidligere statsministre som sa de var glade for å kunne gå inn i palestinske områder med tanks, sa Erdogan, som også siterte fra Bibelens sjette bud, «Du skal ikke drepe», før møtelederen ba ham avslutte, fordi en middag skulle bli servert utenfor.

Da kokte det over for Erdogan.

- Vi kan ikke starte debatten igjen, vi har rett og slett ikke tid, sa Ignatius, ifølge AP, men Erdogan lot seg ikke stoppe.

- Vær vennlig å la meg avslutte, sa han

- Vi må virkelig få folk til middagen.

- Tusen takk. Tusen takk. Jeg kommer ikke tilbake til Davos etter dette, sa Erdogan, ifølge AP.

— Enormt pressI salen var en lang rekke prominente møtedeltakere, blant dem president Barack Obamas nære rådgiver Valerie Jarrett, som få timer tidligere hadde fortalt forsamlingen om Obamas vilje til å bidra til en fredsløsning i Midtøsten.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var også til stede.

— Jeg tror at Shimon Peres, som jeg aldri har hørt så følelsesladet tidligere, følte at han var utsatt fra et veldig press fra mange hold, og hadde et enormt behov for å forklare Israels aksjoner på Gaza, sier Bondevik til NTB.

Han håper ikke den udiplomatiske forestillingen vil få etterspill for Tyrkias rolle i fredsprosessen i Midtøsten.

— Det var veldig synd, for Tyrkia er viktig i hele Midtøsten. De har formidlet kontakt mellom Israel og Syria og kunne kanskje spille en rolle nå. Så jeg håper ikke dette skal være slutten på en fredsprosess, sier Bondevik.

- Startet aldri en krig!

På vei ut fra møtelokalet gjentok Peres flere av sine argumenter.

— Vi har aldri startet en krig! Sju ganger på seksti år er vi blitt angrepet. Hvilket annet land har opplevd noe lignende? Sju ganger angrepet, to intifadaer, og en pågående boikott, sa Peres som mente det var møteledelsen som burde bebreides for Erdogans sinne, ikke han selv.

En tydelig stresset WEF-leder Klaus Schwab fikk i all hast innkalt til en pressekonferanse med seg selv og Erdogan, hvor Schwab beklaget det inntrufne og gjorde det klart at han ønsket Erdogan til stede også neste år.

Erdogan understreket på sin side at hans reaksjon var rettet mot skjevt fordelt taletid, ikke mot Peres, men at Peres talemåter ikke var «i Davos' ånd» og at Peres sa ting som ikke var sant.

— Jeg ble ikke tillatt å uttrykke mine meninger. Min reaksjon var mot møtelederen, la det ikke være noen misforståelser, sa Erdogan.

Tyrkia har selv i mange år gjennomført luftangrep mot den kurdiske opprørsgeriljaen PKK, som også har rammet den kurdiske befolkningen i landet. Siden 1984 har minst 40.000 mennesker mistet livet i kamper mellom PKK og tyrkiske styrker.

(NTB)

HØY TEMPERATUR: Erdogan (til høyre) kranglet høylytt med debattleder David Ignatius før han forlot scenen. Foto: AFP PHOTO/FABRICE COFFRINI/Scanpix
HØY TEMPERATUR: Erdogan (til høyre) kranglet høylytt med debattleder David Ignatius før han forlot scenen. Foto: AFP PHOTO/FABRICE COFFRINI/Scanpix Vis mer