Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drep sønnen din ellers utsletter vi hele familien

Salim Khaldoun måtte ta sitt livs vanskeligste valg etter at sønnen tipset USA om hvor Saddam hadde gjemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nyhetsbyrået AP som har oppsøkt den lille landsbyen Dhuluaiyah 85 kilometer nordvest for Bagdad - midt i «Sunni-triangelet» der støtten til eks-diktatoren fortsatt er sterk. Historien om hva som skjedde blir fortalt lavmælt mellom de lange rekkene av frukttrær som omkranser byen. Helst vil de glemme det grusomme som skjedde for en måned siden.

- Stammelederne kom til Salim Khaldoun og ga ham et valg. Enten måtte han selv drepe sønnen eller se på at hele familien hans ble utslettet, forteller en landsbybeboer.

- Sabah var en forræder

Forbrytelsen som sønnen Sabah (29) hadde begått, måtte hevnes. Lokket av milliondusøren hadde han tipset amerikanerne om et hus som Saddam Hussein skulle ha gjemt seg i. Soldatene raidet stedet uten å finne spor etter den tidligere presidenten. I aksjonen ble en 12 år gammel irakisk gutt drept. Naboene forteller at Sabah kom sammen med USA-soldatene, og at de gjenkjente ham selv om han hadde dekket til ansiktet.

- Sabah fortalte også amerikanerne om tidligere etterretningsoffiserer og militærtopper. Han gjorde det for pengene, sier naboen Ahmed Ibrahim.

USA-hatet er sterkt i Dhuluaiyah etter at amerikanerne arresterte flere titalls menn og fraktet dem til en militærbase for to måneder siden. De forteller AP at de ble plassert i den stekende solen i dagevis før de fikk slippe fri.

- Jeg vet ikke hvordan Sabah døde, men han fortjente det. Han var en forræder, raser Ibrahim.

Politiet ligger unna

Sjeik Hussein Ali Saleh som leder byens stammeråd, nekter å fortelle om hendelsen som han omtaler som «kun familieaffærer». Politiet er ikke blitt bedt om å etterforske drapet.

- Saken er altfor følsom i lokalsamfunnet til at vi kan legge oss borti den, sier polititalsmann Mehdi Saleh til nyhetsbyrået AP.

En kollega klyper ham i siden, og dermed blir polititoppen enda vagere.

- Jeg har bare hørt om saken. Ingen i Sabahs familie har bedt oss etterforske, og derfor kan vi ikke gjøre noe.

Idet AP forlater politistasjonen, kommer en politimann bort og setter seg i bilen for å fortelle.

- Stammerådet gikk til Salim Khaldoun med en klar beskjed: «Drep sønnen din ellers vil hele familien din bli utslettet». Dagen etter ble Sabah funnet drept på familiens gård. Siden har ingen sett faren, sier politimannen.

- Trærne er viktigere

Utenfor familiens hus finner journalisten en tenåring som er i slekt med Sabah.

- Joda, Salim drepte sønnen sin. Forrige uke kom amerikanerne for å leite etter Salim, men de fant ham ikke, forteller gutten.

Familien ønsker ikke å snakke om den drepte sønnen. Broren fastslår at saken har skaffet familien nok trøbbel allerede.

- Jeg vil heller snakke om vanskelighetene på landsbygda etter krigen. Strømbruddene gjør at vi ikke kan pumpe vann til avlingene. Våre døende trær er viktigere enn den døde Sabah, sier broren.

SADDAMTRO OMRÅDE: Den amerikanske soldaten får en kald skulder mens han sjekker forholdene i Dhuluaiyah.
<B>FARLIGE VEIER: Amerikanske stridsvogner jaktet for halvannen måned siden på to amerikanske soldater som skal ha blitt kidnappet i "Sunni-triangelet". Her passerer de like utenfor Dhuluaiyah. Soldatene ble seinere funnet omkommet.
<B>HERJET AV KRIG: Den irakiske gutten sjekker ut deler av et nedskutt MIG-21-fly i Dhuluaiyah. Veien fører til Saddams hjemby Tikrit.