- Drep Tony Blair

LONDON (Dagbladet): Den serbiske hærsjefen general Nebojsa Pavkovic fikk ordre fra «toppen» - det vil si Slobodan Milosevic - om å skyte ned den britiske statsministeren Tony Blairs helikopter da han besøkte Kosovoflyktninger i Makedonia 3. mai 1999. Dette avslører Sunday Times i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Farvel, serbiske brødre!

Pavkovic ledet kampene i Kosovo og hadde 200000 soldater og politifolk til disposisjon. Han sier i et intervju med to jugoslaviske journalister, Dejan Lukic og Pero Simic, at han fikk i oppdrag å drepe den britiske statsministeren som var der sammen med sin kone Cherie Blair.

Opplysningene skal brukes i en bok som journalistene skriver og som kalles «Milosevics styre og fall». Sunday Times har fått tilgang til de stenografiske notatene som journalistene tok.

Sivile

Planen var at de skulle bruke et rakettsystem som kalles Orkan og som er utviklet av jugoslaviske våpenteknikere i samarbeid med Saddam Husseins eksperter. Systemet kan skyte ut 288 granater mot et mål, som for eksempel flyplassen i Skopje. Da ville en eller flere ha truffet helikopteret.

Den serbiske generalen Pavkovic forteller at de visste nøyaktig når Blair skulle komme til Petrovac-flyplassen i Skopje, hovedstaden i Makedonia.

Generalen sa de hadde samme sjanse til å ramme Hillary Clinton da hun kom for å besøke flyktninger noen dager etter at Blair hadde vært der.

Generalen forteller også hvorfor han ikke adlød ordren fra Milosevic. Han var redd for at mange sivile ville miste livet fordi Orkan-systemet ikke er så presist.

Han var også redd for at et angrep mot Skopje ville føre til at regjeringen der ville bryte alle bånd med serberne. I tillegg fryktet han å bli tiltalt som krigsforbryter.

Tiljublet

Tony Blair reiste til Makedonia i mai 1999, for å skape støtte for NATO-bombingen av Serbia og Kosovo, som startet i mars. I flyktningleirene beskrev han hensikten med NATO-bombingen som en «kamp for menneskeheten». Blair og kona Cherie ble tiljublet av kosovoflyktningene som ropte «Tony, Tony», og flyktningenes skjebne fikk Cherie til å bryte sammen i gråt. NATOs etterretningskilder sier til den britiske avisa at de ikke hadde kjennskap til en attentatplan mot Blairs helikopter.

jan.tystad@dagbladet.no