SALGET ØKER: Salget av elfenbenprodukter i Hong Kong øker uten at det lovlige lageret synker - noe som også betyr at flere elefanter er drept og solgt av kryskyttere. Foto: NTB Scanpix
SALGET ØKER: Salget av elfenbenprodukter i Hong Kong øker uten at det lovlige lageret synker - noe som også betyr at flere elefanter er drept og solgt av kryskyttere. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dreper fire elefanter i timen for at rike kinesere skal bruke tullemedisin

- Kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En undersøkelse organisasjonen Save The Elephants har gjort om salget av elfenben i Hong Kong viser at det i turiststrøket finnes hele 31 000 elfenbengjenstander til salgs, fordelt på 72 utsalgssteder.

I det samme turiststrøket kan man kjøpe haugevis med billige veskekopier - et salg som er med på å finansiere narkotika og terror.

- Kritisk Ifølge WWF viser rapporten at hele 90 prosent av produktene som selges går til det kinesiske fastlandet. De som selger elfenben hevder de får sine produkter fra et lovlig lager - fra før 1990 - da salg av elfenben fortsatt var lovlig.

Men siden lageret med lovlig elfenben kun har gått ned fra 116,5 tonn i 2011 til 111,3 tonn nå, så mener organisasjonen at man må spørre seg om ikke en stor andel av det som selges til turister i Hong Kong er ulovlig elfenben - fra elefanter skutt av krypskyttere.

- Ulovlig handel med truede dyrearter er en av verdens største økonomiske kriminaliteter, med bånd til våpen- og narkotikahandel og terrorgrupper. Hvert år blir minst 22 000 afrikanske elefanter drept av krypskyttere, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge.

- Situasjonen er spesielt kritisk for bestandene i Sentral-Afrika, som har sunket med mer enn 60 prosent bare det siste tiåret. Om det ikke skjer en endring raskt, kan elefantene i denne regionen være utryddet om få år, sier Jensen.

Fire i timen Ifølge WWF drepes det fire elefanter i timen i Afrika.

TIL SALGS: Hele 31 000 elfenbengjenstander er til salgs på 72 ulike utsalgssteder i Hong Kong. Foto: EPA / ALEX HOFFORD / NTB Scanpix
TIL SALGS: Hele 31 000 elfenbengjenstander er til salgs på 72 ulike utsalgssteder i Hong Kong. Foto: EPA / ALEX HOFFORD / NTB Scanpix Vis mer

Seinest i mai ble det tatt beslag i 1,3 tonn elfenben i Mosambik - et land hvor elefantbestanden er halvert siden 2010 på grunn av krypskyttere. I mai ble over 12 tonn elfenbein og minst 119 neshornhorn er blitt beslaglagt i en omfattende politioperasjon ledet av Europol.

Mellom 2011 og 2013 ble hele 20 000 elefanter drept årlig, viser en rapport fra FN.

Det er ikke bare elfenben som omsettes hyppig.

Salg av horn og elfenben skal nå så utbredt at det er en av verdens mest utbredte forbrytelser, sammen med narkotika, våpenhandel og menneskehandel. 

• Les også: Bare fem hvite nesehorn igjen i verden

REAGERER: Nina Jensen og WWF. Foto: Dagbladet
REAGERER: Nina Jensen og WWF. Foto: Dagbladet Vis mer

Der elfenben ofte blir brukt i smykker, brukes nesehorn gjerne til medisinsk behandling - for blant annet å hjelpe på potensen.

Men studier viser at den medisinske effekten er null. Hornene er laget av keratin, det samme proteinet som utgjør hovedbestanddelen i hår og negler, med en kjerne av noen mineraler som kalsium og melanin.

LEMLESTET: Et svart neshorn som ble drept av krypskyttere i Zimbabwe i 2010. Det avkappede hornet ble etter all sannsynlighet sendt til Sørøst-Asia hvor det selges som et mirakelmiddel eller statussymbol. Foto: Anti-poaching Unit Zimbabwe
LEMLESTET: Et svart neshorn som ble drept av krypskyttere i Zimbabwe i 2010. Det avkappede hornet ble etter all sannsynlighet sendt til Sørøst-Asia hvor det selges som et mirakelmiddel eller statussymbol. Foto: Anti-poaching Unit Zimbabwe Vis mer