DREPER «MORDERSNEGLEN»: Da Bjørn Winter skulle vise Dagbladet hva som skjer når Leopardsneglen møter Iberiasneglen, gled bare Leopardsneglen sakte over Iberiasneglen. - Det er nok litt tidlig på året enda, kommenterer Winter. Sammen med to kolleger fra Naturhistorisk Museum i Oslo har han akkurat ferdigstilt en artikkel i tidskriftet «Fauna». Der hevder de å bevise at Leopardsneglen fordriver Iberiasneglen fra norske hager. Foto: Espen Røst / Dagbladet
DREPER «MORDERSNEGLEN»: Da Bjørn Winter skulle vise Dagbladet hva som skjer når Leopardsneglen møter Iberiasneglen, gled bare Leopardsneglen sakte over Iberiasneglen. - Det er nok litt tidlig på året enda, kommenterer Winter. Sammen med to kolleger fra Naturhistorisk Museum i Oslo har han akkurat ferdigstilt en artikkel i tidskriftet «Fauna». Der hevder de å bevise at Leopardsneglen fordriver Iberiasneglen fra norske hager. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Dreper «hagemonsteret» i sneglefart

Leopardsneglen dreper alle hage-eieres mareritt, den fryktede «mordersneglen» Arion Vulgaris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bare en ting som virkelig hjelper mot Iberiasneglen, nemlig drapsmaskinen Boakjølsnegl, eller Leopardsnegl som den også kalles.

Dette har snegle-entusiastene Bjørn Winter, Torfinn Ørmen og Petter Bøckman fra Naturhistorisk museum i Oslo, hatt en teori om i flere år. Endelig føler de seg ferdig med prosjektet der de har forsket på hvordan de to snegletypene fungerer sammen.

Det verserer mange teorier på hvordan man kan bli kvitt plageåndene, men de tre snegle-entusiantene mener at det eneste som fullt ut fungerer som botemiddel, er Leopardsneglen:

- Den spiser nemlig Iberiasneglen, sier Bjørn Winter.

Sneglefart Ifølge Winter jager den bort Iberiasneglen, og kan også spise eggene til «mordersneglen»

- Leopardsneglen tømmer hagen din for Iberiasnegler. Men dette skjer ikke fort, vi snakker sneglefart, sier han.

Dagbladet skrev i fjor om Winters teori, nå er prosjektet ferdig, og høster annerkjennelse blant annet ved å publiseres i tidskriftet «Fauna».

Ifølge rapporten, kan det ta to til tre sesonger før man ser resultatet av Leopardsneglens herjinger.

- Men Leopardsneglen gjør ikke stor skade i hagen. Derfor må man ikke drepe den. Leopardsneglen er alle hage-eieres venn, sier Winter.

Funnene de tre entusiastene nå hevder å ha bekreftet, er gjort på bakgrunn av utallige turer i felt; med lommelykt, kamera og notatblokk.

- Det morsomme med dette er at man ikke trenger å være professor for å oppdage ting i naturen. Såvidt vi vet har det ikke vært publisert noe som ligner på denne teorien i andre land heller, sier Winter.

Risikabelt - Artikkelforfatternes feltobservasjonene er godt analysert og underbygget med forholdsvis enkle, klare og edruelige konklusjoner, sier redaktør i «Fauna», Christian Steel.

Han mener likevel det er viktig å presisere at disse funnene ikke er en anbefaling om å sette ut Leopardsnegl i egen hage.

- Det er risikabelt å tukle med naturen, og det kan få uforutsigbare konsekvenser, sier redaktøren.

WINTERS TEORI: - Det er bare en ting som virkelig hjelper mot Iberiasneglen, nemlig Leopardsneglen, sier snegle-entusiast Bjørn Winter. Sammen med Torfinn Ørmen og Petter Bøckman har han sluttført en rapport om hvordan de to snegleartene fungerer sammen.  
Foto: Espen Røst / Dagbladet
WINTERS TEORI: - Det er bare en ting som virkelig hjelper mot Iberiasneglen, nemlig Leopardsneglen, sier snegle-entusiast Bjørn Winter. Sammen med Torfinn Ørmen og Petter Bøckman har han sluttført en rapport om hvordan de to snegleartene fungerer sammen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Det er dessuten ulovlig å spre arter i henhold til naturmangfoldloven, sier han.

Spennende Professor Arild Andersen, ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås, synes Winters teori er spennende.

- I vårt fag er skillet mellom amatører og profesjonelle ikke så tydelig. Funnene disse herrene har gjort er veldig interessante, sier professoren.

Han er derimot ikke enig i alle konklusjonene i rapporten.

- Jeg er uenig med de tre i at dette er løsningen med stor L. Jeg har ingen tro på at Boakjølsneglen (Leopardsneglen) alene kan utrydde Brunskogsneglen (Iberiasneglen). Ihvertfall ikke på kort tid. Husk at Boakjølsneglen var her allerede før Iberiasneglen kom, og den har jo ikke klart å utrydde den enda, sier Andersen.

- Det som derimot er spennende med denne nye publiseringen er at de har påvist at teoriene de hadde i fjor, viser seg å stemme ute i naturen også. Det Winter og de to andre har funnet ut er veldig nyttig for vitenskapen, sier professoren.