Dreper hunden til ebola-smittet

Spanske helsemyndigheter tar ingen sjanser, og har bestemt at hunden til den ebola-smittede sykepleieren skal avlives.

EBOLA-FRYKT :  En spansk sykepleier er smittet av ebola, nå har spanske helsemyndighetet bestemt at kvinnens hund skal avlives for å forhindre mulig spredning av dødsviruset. Foto: Andres Kudacki, Ap
EBOLA-FRYKT : En spansk sykepleier er smittet av ebola, nå har spanske helsemyndighetet bestemt at kvinnens hund skal avlives for å forhindre mulig spredning av dødsviruset. Foto: Andres Kudacki, ApVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Madrid tar ebola-utbruddet på alvor, etter at en spansk sykepleier er bekreftet smittet av dødsviruset.

Helsemyndighetene i den spanske hovedstaden har gjort det klart at de kommer til å avlive hunden til den smittede sykepleieren.

Spanske myndigheter mener de har vitenskapelig kunnskap som viser at hunder kan overføre det dødelige ebolaviruset til mennesker.

Både kvinnen - som ble smittet mens hun var på jobb på et sykehus i Madrid - og hennes ektemann er nå innlagt. Det er ikke påvist ebola hos ektemannen.

Skal brennes Familiens hund - Excalibur - skal ifølge myndighetene avlives slik at den unngår lidelser. Helsemyndighetene vil også forsikre seg om at hunden ikke smitter noen med det dødelige viruset.

Nyhetsbyrået Ap forteller at den ebola-smittede familien skal ha protestert mot avliving av Exxcalibur. Men spanske myndigheter skal ha fått rettens godkjennelse til å avlive hunden. Hundekroppen skal etter avliving brennes for hindre mulig smitte.

Spanske myndigheter mener det har vitenskapelig kunnskap som kan tyde på at det er en risiko for at hunder kan overføre det dødelige viruset til mennesker.

I karantene Helsemyndighetene i Spania har iverksatt full etterforskning etter at sykepleieren ble smittet.

Den spanske sykepleieren er den første som har fått påvist ebola uten å ha oppholdt seg i Vest-Afrika.

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika har ført til at minst 3.500 mennesker har mistet livet. Ap opererer med at om lag 370 helsearbeidere i de hardest rammede landene - Liberia, Guinea og Sierra Leone - har dødd av det fryktede viruset.

Viruset som forårsaker ebola spres gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra en infisert person.

En ikke navngitt spansk kilde sier til nyhetsbyrået at den spanske sykepleieren hadde tatt i en bleie som den døde presten hadde brukt, da hun samlet inn materiale fra hans rom etter at presten døde.

- I faresonen Doktor William Schaffner, ekspert i smittsomme sykdommer ved Vanderbilt University, i Nashville Tennessee sier til Ap at tilfellet med den spanske sykepleieren viser at helsepersonell kan være i faresonen.

- Helsepersonell kan bli smittet, ikke bare i Vest-Afrika, men også ved avanserte medisinske sentre i Europa og USA, fastslår doktor Schaffner.

Den spanske sykepleieren, blir ifølge Jose Ramon Arribas, sjef for Carlos III sykehusets avdeling for infeksjonssykdommer, behandlet med blodplasma fra et uidentifisert men kurert ebola-offer.

Jose Ramon Arribas opplyser også at det spanske sykehuset har et eksperimentelt antiviral medikament kalt Favioiravir tilgjengelig hvis det skulle være behov.