Dreper ikke duene

Mattilsynet liker ikke forslaget om nedslakting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, sa i Bergensavisen i går at han gjerne ser at duer i norske byer blir avlivet.

- Når jeg ser på disse skabbete taksjabbene av noen duer, tenker jeg at det ikke hadde gjort noe at det var noen færre av dem, sier Søbstad til BA.

Han sier han vil ta opp saken med Mattilsynet, og at det mest sannsynlig blir dem som vil ha ansvar for en eventuell nedslakting.

Ikke virus i sjekket fugl

Seksjonssjef ved Mattilsynet, Nina Aas, sier til Dagbladet.no at det ikke kommer til å bli aktuelt å skyte fuglene.

- Vi ser ikke på dette som en mulighet. Heller ikke om smitten skulle komme til landet, tror jeg vi skyter dem. Duer er veldig lite mottakelig for viruset, sier Aas.

Siste nytt om fugleviruset er at det har blitt påvist smitte i Tyskland, mens innenlands er det foreløpig ikke funnet noen smitte.

- Det er kommet inn tolv fugler som er sjekket, men ingen av dem hadde smitten i seg. I tillegg er det ti fugler som er sendt til sjekk i dag.

KJENT SYN: Duene er overalt i byene og er ikke like populære blant alle innbyggere. Foto: Scanpix
KJENT SYN: Duene er overalt i byene og er ikke like populære blant alle innbyggere. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke lek med gjessene

I dagens utgave av Aftenposten Aften går bydelsoverlege i Østensjø, Kjell Erik L\'Abée-Lund, ut med en advarsel om ikke å besøke fuglereservater rundt Østensjøvannet i Oslo. Han understreker at han ikke gjør dette for å skremme, men for å være føre var.

- Akkurat nå er risikoen for å bli smittet like stor som for å få en metoritt i hodet. Men når viruset er her, vil det nok bli noen restriksjoner. Da vil vi råde skoler og barnhager til ikke å legge turen til fuglereservatene, sier bydelsoverlegen til Dagbladet.no.

L\'Abée-Lund var selv nede ved Østensjøvannet i dag, og ble overrasket over hvor nærgående gjessene var.

- De hakket meg i beinet hvis de ikke fikk mat fort nok. Det er jo kanskje ikke nødvendig å ta de minste barne med på fuglemating og nærkontakt med fugl akkurat nå.

Han understreker at det ikke er farlig, men råder bekymrede foreldre til å være føre var.

Dele ut oversikt

Flere barnehageansatte og rektorer har kontaktet L\'Abée-Lund i det siste for å få råd om hva som er farlig for barna.

- Siden mange er usikre skal jeg lage et lite resymé om de ulike rådene Folkehelseinstituttet og Mattilsynet har kommet med. Det gjør det enklere for folk og kan hjelpe dem å føle seg trygge.

Bydelsoverlegen er ikke spesielt redd for at fugleinfluensaen skal mutere og bli smittsom mellom mennesker.

- Dette ser ut til å være en fuglesykdom per definisjon. Det er et godt tegn at viruset ikke har mutert ennå, sier L\'Abée-Lund.

Les hvem som får vaksine først, om en pandemi oppstår.

Les hva Mattilsynet svarte på nettmøte fredag.