Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dreper rein med spesiallaget «gaffel» - krever erstatning for «drap utført av gaupe»

- De som driver med dette er skruppelløse banditter.

GAUPEBITT: Når en rein drepes av en gaupe, ser bittet slik ut, ifølge Direktoratet for naturforvaltning. Det er etterligninger av slike skader dyra skal være påført, ifølge reinpolitiet. Foto: Direktoratet for naturforvaltning
GAUPEBITT: Når en rein drepes av en gaupe, ser bittet slik ut, ifølge Direktoratet for naturforvaltning. Det er etterligninger av slike skader dyra skal være påført, ifølge reinpolitiet. Foto: Direktoratet for naturforvaltning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reinsdyrpolitiet i Finnmark etterforsker en mulig svindelsak, etter at et antall reineiere skal ha krevd erstatning etter å selv ha drept rein med en gaffel designet for å etterligne et gaupebitt.

Det er den samiske avisa Ságat som har snakket med en anonym tipser, som kaller metoden «bestialsk».

- De drar med skuter inn i flokken til andre reineiere. Så fanger de rein med lasso, og tar den med seg til et sikkert sted. Her stikker de reinen i strupen med tanga eller gaffelen. Reinen blør så sakte i hjel. Neste skritt i svindelen er å legge ut de avlivede reinene i tyvslakterens eget beiteområde.

- Jeg vet om tre Tipseren sier til avisa at de som driver med slike metoder, tjener store summer på svindelen.

- De som driver med dette er skruppelløse banditter. Dersom jeg hadde stått åpent frem, ville det medført represalier mot meg selv. Jeg vet om tre som driver med dette. I en siida (tradisjonelle samiske samfunn bestående av en eller flere familier, red.journ.) er det to stykker som driver med en spesiallaget tang. I en annen siida er det én som opererer med det jeg vil si er en gaffel. Både tanga og gaffelen er konstruert slik at de har avstand mellom «tennene», som er tilsvarende tannavstanden til de store hjørnetennene hos gaupa, mellom 2,5 og 3,5 centimeter.

- Gaupa avliver normalt byttedyr som rein med noen få bitt i struperegionen. Dette etterligner bandittene, sier han.

- Dyr påført skader som kan etterligne rovdyras Lederen for reinpolitiet i Vestfinnmark politidistrikt, Per Valved, bekrefter overfor Dagbladet at de etterforsker en sak som er svært lik den tipseren har fortalt til Ságat.

- Ja, min avdeling etterforsker en sak der det er mistanke om at dyr er påført skader som kan etterligne de skadene rovdyr kan gi.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange rein det skal dreie seg om. Valved sier politiet jobber ut ifra en liste over navngitte personer.

Navngitte personer - Vi er veldig tidlig i etterforskningen, og så langt har vi ikke hatt noen inn til avhør. Vi har navn på mistenkte, og det blir neste steget i etterforskningen.

- Hva slags straff risikerer de som angivelig driver med slik svindel?

- Det er for tidlig å si noe om, sier Valved, og legger til at han aldri har jobbet med lignende saker.

- GAFFEL SOM GAUPETENNER: Svindelmetoden beskrives som bestialsk, da flere reineiere angivelig dreper sine egne dyr for så å kreve rovdyrerstatning av det de hevder er drap begått av gauper. Foto: SVEIN OPPHEIM / NTB Scanpix
- GAFFEL SOM GAUPETENNER: Svindelmetoden beskrives som bestialsk, da flere reineiere angivelig dreper sine egne dyr for så å kreve rovdyrerstatning av det de hevder er drap begått av gauper. Foto: SVEIN OPPHEIM / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling