- Dreper spedbarn

Skrekkregimet i Nord-Korea dreper systematisk fostre og nyfødte barn av flyktninger som vender tilbake til landet, hevder en menneskerettighetsgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen USAs komite for menneskerettigheter i Nord-Korea (HRNK) skriver i en rapport at flyktninger som har rømt fra Nord-Korea til nabolandet Kina, risikerer tvangsabort og spedbarnsdrap hvis de vender tilbake gravide. Da mistenker myndighetene at faren kan være utlending. Spedbarn drepes for å motvirke etnisk utblanding.

Åtte tidligere fanger i nordkoreanske fangeleire forteller ifølge London-avisa The Telegraph om hjerterå behandling av de hjemvendte.

Tvinges hjem

En av dem beskriver hvordan en vakt tok babyen fra en kvinne som var gift med en kineser og la barnet i en kasse. En lege forklarte at siden Nord-Korea mangler mat, er det urimelig å fø på barn av utenlandske fedre. Da kassen var full av spedbarn, ble den fjernet og gravd ned, hevder kvinnen.

Nærmere 300.000 nordkoreanere skal ha flyktet over grensen til Kina. Mange lever i hemmelighet blant etniske koreanere i Kina, mens noen søker asyl i ambassader eller forsøker å ta seg til Sør-Korea via Burma og Thailand.

Mange som oppdages av kinesiske myndigheter, blir tvangssendt tilbake til Nord-Korea.

Der havner de i spesielle leire for et kort, men brutalt opphold, rapporterer HRNK.

Fødsel framskyndes

TEGNET HVA HAN SÅ: Tegning laget av den nordkoreanske flyktningen Chang Gil-su, som klarte å ta seg inn i kontoret til FNs flyktningekommissær i Beijing for to år siden.  Tegningene viser gutter som leter etter mat, soldater som spiser og en henrettelse. Foto: SCANPIX/Reuters
TEGNET HVA HAN SÅ: Tegning laget av den nordkoreanske flyktningen Chang Gil-su, som klarte å ta seg inn i kontoret til FNs flyktningekommissær i Beijing for to år siden. Tegningene viser gutter som leter etter mat, soldater som spiser og en henrettelse. Foto: SCANPIX/Reuters Vis mer

Den 25 år gamle kvinnen Choi Yong-hwa fikk i oppdrag å hjelpe gravide kvinner i en av leirene. HRNK-rapportens forfatter David Hawk, tidligere menneskerettighetsrapportør for FN, beskriver Chois opplevelser slik:

- Kvinnen Choi skulle hjelpe fikk en sprøyte som skal starte forløsningen og fødte kort tid etterpå. Babyen ble straks kvalt med et vått håndkle mens moren så på.

En annen kvinne med tilsvarende oppdrag som Choi skal ha sett sju nyfødte bli drept.