Drept av 13-åring i 1978

Gjerningsmannen bar på hemmeligheten i 29 år - nå har han tilstått. De pårørende er lettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drapet på Inger Johanne Apenes i Fredrikstad i 1978 er oppklart. Politiet opplyser at de har fått en tilståelse i den nær 30 år gamle saken, opplyser politiet i Østfold i en pressemelding i formiddag.Etter det Dagbladet.no erfarer, kommer tilståelsen fra en person som på drapstidspunktet var mindreårig, trolig 13 - 14 år. Nyhetsbyrået NTB erfarer det samme. Den kriminelle lavalder den gang var 14 år.

Personen, som etter det Dagbladet.no kjenner til i dag har både kone og barn, har båret på den grusomme hemmeligheten i 29 år.

Sønnen fant moren død

Politiet anser tilståelsen som troverdig, og anser dermed saken for oppklart, går det fram av pressemeldingen fra Østfold politidistrikt.

61 år gamle Inger Johanne Apenes ble funnet drept i sin villa i Heibergsgate 43 i Fredrikstad lørdag 6. mai 1978 kl 12.00.

Det var sønnen Georg Apenes som fant moren drept. Enken etter sorenskriver Chr. B. Apenes ble drept med kniv. Politiet fant aldri kniven, men politiet hadde en teori om at Apenes ble drept med en gammel prydkniv som lå på skrivebordet i villaen. Under innledningen av etterforskningen jobbet politiet ut fra teorien om at hun ble overrasket av en innbruddstyv.

Georg Apenes sa dette om funnet moren i et intervju med Dagbladet i 1986:

– Den verste timen i mitt liv opplevde jeg etter at jeg hadde funnet henne, jeg sto der og trodde hun hadde tatt sitt eget liv, bare et år etter at far døde.

 1983: Politietterforskere utenfor åstedet, hjemmet til Inger Johanne Apenes. Foto: RUNE MYHRE
1983: Politietterforskere utenfor åstedet, hjemmet til Inger Johanne Apenes. Foto: RUNE MYHRE Vis mer

Foreldet

Drapssaken ble foreldet 7. mai 2003, så ingen kan bli straffet for drapet. Saken ble vurdert gjenopptatt i 2002, men etter et halvt år med bistand fra Kripos konkluderte politiet i Fredrikstad med at det ikke var grunnlag for å gjenoppta saken.

Politiet hadde da gått gjennom flere tusen navn. De hadde gransket opplysninger fra 3000 vitner som ble avhørt av politiet i 1978. De hadde samarbeidet med tidligere etterforskere i saken og gått gjennom fingeravtrykk og DNA-bevis. Men anstrengelsene førte ikke til oppklaring, skrev NTB for fem år siden.

- Lettet

I en kort kommentar til Dagbladet.no bekrefter Inger Johanne Apenes´ datter, Inger Christine Apenes, at hun er lettet over tilståelsen.

- Ja, jeg er lettet, sier hun, og henviser til politiet for ytterligere kommentarer.

Da etterforskningen pågikk i 2002, ba Inger Christine Apenes drapsmannen om å melde seg.

– Vi må ha et svar for å komme videre. Før vi vet hva som skjedde, er det umulig. Noen må vite noe. Uansett hva det er, håper jeg vedkommende nå melder seg for politiet. For en gjerningsmann må det være en lettelse å kunne tilstå, sa Inger Christine Apenes til VG.

Drept av 13-åring i 1978

Feilaktig siktet

11. april 1983 ble en mann, familiens maler, fengslet. Politiet trodde da at saken var oppklart. Maleren satt et halvt år i varetekt, før han ble sluppet høsten 1983.

I forbindelse med gjenopptakelsen i 2002, spilte mange tipsere inn en nå avdød manns navn. Til tross for at politiet sjekket fingeravtrykkene og raskt koplet ham ut av saken, oppstod det en myte rundt denne mannen, ifølge Fredrikstad Blad. Mannen kjente også den drepte.

- Vi er så sikre som vi kan bli på at vedkommende ikke har noe med drapet å gjøre, sa Kripos-etterforsker Sturla Osen, ifølge avisa.

Mannen ble funnet druknet kort tid etter Apenes-drapet.

- Lettelse at ingen ble tatt

Sønnen Georg Apenes, som fra 1977- 89 var stortingsrepresentant for Høyre og i dag er direktør for Datatilsynet, snakket om drapet i et intervju med Morgenbladet i 2005. Apenes understreket at han ikke har en grunnleggende tro på straff.

– Det som skjedde med min mor, har aldri betydd noe for mitt syn på kriminalitet. Hvis det er noe jeg er bekymret for i norsk kriminalitetsdebatt, så er det at rehabiliteringsperspektivet er blitt helt borte, sa han til avisen.

I Dagblad-intervjuet i 1986 sa han at han følte det som lettelse at ingen var tatt for drapet.

– Jeg føler det som en lettelse at det vonde ikke har fått ansikt, sa Apenes, og fortalte om at det som skjedde ble en eksistensiell livskrise for ham. 

Politiet ville tirsdag formiddag ikke gi flere opplysninger, men skal holde en pressekonferanse om saken på Politihuset i Fredrikstad klokka 13.

Dagbladet 10.05.1978 «OVER 1000 PERSONER AVHØRT» og «- JEG VAR EN AV DE SISTE SOM SÅ FRU APENES I LIVE»
«KVINNEN BLE DREPT AV EN INNBRUDDSTYV». Etter drapet i 1978 verserte det mange teorier om hva som kunne ha skjedd.
9. MAI 1978: Politiet søker i vannet, trolig etter drapsvåpenet, to dager etter at Inger Johanne Apenes ble funnet drept.
1978: Politietterforskning av drapet på Inger Johanne Apenes.
PRESSEKONFERANSE 1983: Politibetjent Asbjørn Nerbøe (t.v), politiførstebetjent Sigbjørn Wathne, politiadvokat Knut Jensen, politibetjent Steinar Christensen trodde saken var oppklart da de arresterte familiens maler.
BLE DREPT: Inger Johanne Apenes.