Drept av bombe på flyplass i Bangkok

20 andre demonstranter såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter i Thailand ble mandag rammet av et nytt angrep, denne gangen rett utenfor en av Bangkoks flyplasser. Minst én person ble drept og 20 såret.

Angrepet skjedde samme dag som de regjeringsfiendtlige demonstrantene avsluttet sin tre måneder lange okkupasjon av regjeringsbygninger i hovedstaden Bangkok. I stedet skulle kampen føres fra byens to store flyplasser.

Men like etter at hundrevis av personer hadde ankommet lufthavna for innenlandstrafikk, Don Mueang, sprengte ukjente gjerningsmenn en bombe midt blant demonstrantene.

Angrep demonstranter

Det er det tredje angrepet i løpet av to dager mot opposisjonen som forsøker å presse regjeringen til å gå av.

Minst 49 mennesker skadd av en håndgranat som ble kastet mot folkemengden som har holdt stand ved regjeringskvartalet i sentrum av Bangkok.

Angrepet førte til at det ble vedtatt å konsentrere demonstrasjonene rundt hovedflyplassen Suvarnabhumi og den mindre lufthavna Don Mueang, ifølge ledere for opposisjonsbevegelsen PAD.

Stengt

 SPENT:  Før bomben gikk av på Don Mueang-flyplassen mandag: demonstrantene har bygd opp en kontrollpost med piggtråd. Foto: SCANPIX/REUTERS.
SPENT: Før bomben gikk av på Don Mueang-flyplassen mandag: demonstrantene har bygd opp en kontrollpost med piggtråd. Foto: SCANPIX/REUTERS. Vis mer

Både Suvarnabhumi og Don Mueang var fortsatt stengt mandag, og rundt 100.000 turister satt fast i Bangkok. Regjeringen lovet å trappe opp arbeidet med å sende folk ut fra U-Tapao 150 kilometer sørøst for Bangkok og fra andre flyplasser rundt om i landet.

Flyplassmyndighetene har beregnet at det vil ta en uke fra hovedflyplassen er tom for demonstranter til trafikken er normal igjen.

- Jeg regner med at vi kan få alle passasjerene hjem i løpet av sju til ti dager, sa minister for turisme Weerak Kohsurat. Franske myndigheter vil sende to store fly til Thailand for å hente hjem franske turister som er strandet der på grunn av flyplassblokadene.

88 andre fly

Rundt 40 tomme fly har fått ta av fra Suvarnabhumi, etter avtale mellom okkupantene og myndighetene.

Til sammen skal 88 fly få dra til andre flyplasser i Thailand, i håp om at en del av turistene som sitter fast kan flys ut, meldte BBC mandag.

Opposisjonsbevegelsen PAD okkuperer flyplassene som ledd i sin kamp for å få statsminister Somchai Wongsawat til å gå av. Opposisjonen mener Somchai er en stråmann for den avsatte regjeringssjefen Thaksin Shinawatra.

Skader

Ifølge Thailands eksportråd har flyplassokkupasjonene til nå kostet landet 600 milliarder baht eller 118 milliarder kroner i tapte eksportinntekter. I tillegg kommer de enorme skadene på turistnæringen, som skaffer landets størsteparten av dets valutainntekter.

Vurderingsselskapet Standard & Poors satte mandag ned sin vurdering av Thailands kredittverdighet fra «stabil» til «negativ».

- Okkupasjonen av de to flyplassene har gjort det mer risikabelt å gi lån til landet, sa selskapets analytiker Kim Eng Tan.

Flyplassokkupasjonene har skapt store forstyrrelser i landets økonomi, og Standard & Poors advarer om fare for at Thailand kan bli rammet av en omfattende voldsbølge. I alle tilfelle vil det ta tid før den thailandske økonomien er på fote igjen, ble det sagt mandag. (NTB-AFP-DPA).

FLYTTER INNSJEKKING: De thailandske flyplassmyndighetene har opprettet et midlertidig innsjekkingssenter i Bangkok for passasjerer som skal prøve å komme seg hjem via U-Tapao-flyplassen 150 kilometer fra Bangkok.