Drept av dyreverner

Pim Fortuyn kan ha blitt drept fordi han var for oppdrett av pelsdyr. Drapsmannen er dyreverner. Han fremstilles for retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er arrestert for drapet på den nederlandske høyrepopulisten Pim Fortuyn, nekter å forklare seg for politiet. Den 27 år gamle arrestanten skal framstilles i forhørsretten onsdag.

- Mennesker tror det er normalt å spise dyr. Men sånt burde ikke skje i et sivilisert land. Det er ingen som kjemper for dyrs rettigheter, sa den mistenkte i et intervju med

Animal Freedom

for to år siden, ifølge Expressen.

Ifølge nederlandske medier er Volkert van der Graaf en radikal dyreverner som kjempet mot dyreforsøk og for dyrs rettigheter.

Han skal ha vært oppbrakt over Fortuyns kamp for å gjeninnføre oppdrett av pelsdyr i Nederland. Miljø- og dyrevernsorganisasjonen Milieu Offensief sier at van der Graaf var ansatt i organisasjonens avdeling i Wageningen og at han er svært opptatt av dyrehold og beskyttelse av pelsdyr. Mannen er gift og far til et lite barn.

van der Graaf ble arrestert i byen Hilversum kort tid etter at Fortuyn mandag ble skutt og drept på parkeringsplassen utenfor kringkastingshuset der. Politiet har gjennomsøkt mannens leilighet. Der fant de ammunisjon av samme type som ble brukt til drapet.

Minnemarsj

Sent mandag kveld marsjerte mellom 15.000 og 20.000 tause mennesker gjennom gatene i Fortuyns hjemby Rotterdam for å hedre den drepte politikerens minne. Rotterdams ordfører Ivo Opstelten gikk i spissen for marsjen.

- Jeg har aldri vært noen tilhenger av Pim Fortuyn. Men jeg mener at alle fritt må få si sin mening, sa 37 år gamle Jan Knierien, som et sjef for et internettselskap og som deltok i minnemarsjen i Rotterdam mandag.

Politikerkolleger fra alle partier tar avstand fra drapet på Fortuyn. Nederlands statsminister Wim Kok har bestemt at valget i Nederland skal holdes som planlagt 15. mai, og sier Fortuyn selv helst ville hatt det slik.

Mandatsjanser

- Demokratiet og Pim Fortuyns minne er best tjent med at vi lar den demokratiske prosessen gå sin gang, sa Kok onsdag. Før drapet hadde mange spådd at Fortuyns innvandrerfiendtlige parti ville gjøre det godt ved dette valget.

Enkelte analytikere trodde det helt ferske partiet kunne mer enn 20 av de 150 mandatene som er på valg. Det ville i så fall vise et helt annet bilde av Nederland enn den gjestfrie og tolerante nasjonen landet lenge har framstått som, ble det sagt.

Partiets talsmann Jim Janssen van Raij sa tirsdag at det ikke vil bli utnevnt noen ny partileder før etter valget.

- Våre valglister er ikke endret, og Pim Fortuyn står fortsatt som partiets leder, sa han.

DREPT:</B> Drapet på Pim Fortuyn har sjokkert hele Europa. Fortuyn ble drept med seks skudd mandag kveld.
BLOMSTERHAV: Utenfor hjemmet til Fortuyn har sørgende nederlendere lagt ned et hav av blomster.