Drept av egen bombe

To ETA-terrorister ble trolig drept da en bilbombe eksploderte for tidlig i Spania i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To personer kan ha blitt drept i eksplosjonen utenfor Bilbao, som ingen så langt har påtatt seg ansvaret for.

Ifølge spanske medier og anonyme myndighetspersoner var det to terrorister som var på vei til Santander for å gjennomføre et bombeattentat, som ble drept i eksplosjonen.

Det er ikke meldt om noen skadde.

Fakta om ETA

  • ETA, som ble dannet i 1959 under Franco-diktaturet, står for Euskadi Ta Askatasuna - Baskisk hjemland og frihet. Organisasjonen kjemper for en uavhengig stat som omfatter de tre nordlige baskiske provinsene Vizcaya, Guipúzcoa og Alava, samt den spanske provinsen Navarra og de franske provinsene Labourdi, Benavarre og Zuberoa.
  • I slutten av november 1999 brøt ETA en selvpålagt våpenhvile, som hadde vart i over et år, og gikk til ny offensiv. I mellomtiden var mange yngre kadrer rekruttert for å ta plassen til eldre aktivister som sitter i fengsel.
  • Organisasjonens uoffisielle politiske parti, Herri Batasuna, har en oppslutning på mellom 12 og 15 prosent. Vel 40 prosent av baskerne er nasjonalister som ønsker full løsrivelse fra Spania, men bare et mindretall av dem støtter ETAs voldslinje.


(NTB)

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at bomben eksploderte i en parkert Ford Fiesta like før midnatt.

Borgermesteren i Bilbao, Iñaki Azkuna, sa at det ble funnet radioutstyr for å utløse bomber, falske bilskilt og en pistol i det istykkersprengte bilvraket, melder NTB.

Bilbomber er i Spania nærmest varemerket til den baskiske separatistorganisasjonen ETA, som har kjempet for uavhengighet siden 1968. Over 800 mennesker har blitt drept i konflikten, hvor ETA krever et uavhendig Baskerland nord i Spania og sørvest i Frankrike.

VRAKET: Denne bilen ble blåst i filler i eksplosjonen i natt. To personer, trolig ETA-terrorister, døde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer