Drept av en hun kjente?

STAVANGER (Dagbladet): Politiet jobber etter to hovedteorier når det gjelder drapet på Tina Jørgensen. Enten ble hun drept av en person hun kjente eller av en ukjent mann som kan knyttes til pirattaximiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne er sikre på at den unge kvinnen ble drept utendørs, før hun ble dumpet i kummen på parkeringsplassen ved Bore kirke.

Dagbladet får bekreftet at kriminalpolitiet i Stavanger jobber etter to hovedteorier i jakten på mannen som drepte Tina Jørgensen.

Fortsatt kartlegges bekjentskapskretsen hennes. Alibi sjekkes og dobbeltsjekkes. Parallelt jobber etterforskerne med sporene som kan tyde på at den 20-årige kvinnen tok en pirattaxi.

I går bekreftet politiavdelingssjef Torbjørn Knutsen at den siste hundre prosent sikre observasjonen av Tina Jørgensen ble gjort av hennes kjæreste, Trond Flaa (22).

Trond Flaa så Tina gå mot en drosjekø i Stavanger sentrum ved 2.10-tida natt til søndag 24. september, etter at de hadde kranglet.

Likevel bekreftet Knutsen at en opplysning fra privatdetektiv Roald Berntsen, som har funnet et vitne som så Tina seinere på kvelden, blir tatt seriøst.

- Vitnet har oppgitt andre som kan verifisere hans utsagn, sier Torbjørn Knutsen.

To retninger

Fortsatt er den hvite sekken - som Dagbladet i går omtalte som drapsmannens tabbe - politiets viktigste spor etter gjerningsmannen.

Etterforskningen har ved siden av de tekniske funnene tatt to retninger.

Politiet saumfarer Tinas bekjentskapskrets. Statistisk vet politiet at de fleste liknende drap blir utført av en person som kjenner offeret.

Opplysningene i saken - observasjoner, tips og politiets egen taktiske etterforskning - gjør at det også jobbes intenst med mulighetene for en ukjent gjerningsmann.

Dersom det er en person som ikke tidligere kjente Tina som drepte henne, er det sannsynlig at drapsmannen har vært i Stavanger sentrum natta hun forsvant med en bil. Derfor er de som kjører pirattaxi særdeles interessante.

Drept ute

Kriminalsjef Bjørn Andersen vil ikke si noe mer enn at dødsårsaken skyldes stump vold mot hodet. Av etterforskningsmessige årsaker vil politiet ikke opplyse om Tina har andre skader på kroppen.

- Jeg kan bekrefte at mye tyder på at drapet har skjedd utendørs, sier Andersen.

Utover det er kriminalsjefen fullstendig taus. Han vil ikke si ett eneste ord om hvorfor politiet tror 20-åringen ble drept ute.

Kriminalteknikernes konklusjon om at Tina ble drept ute er et viktig spor. Fordi det kan tolkes dit hen at politiet har større tro på at hun ble drept av en person hun ikke kjente.

Årsaken er at de fleste drap som blir utført av personer som kjenner offeret, skjer innendørs. Og at drapsmannen derfor transporterer liket bort fra drapsstedet og forsøker å gjemme det.

Sekken

Søndag fastslo politiet at sekken som ble funnet under Tina Jørgensen i kummen ikke var merket. I går kunne de likevel fortelle at det ikke var helt sant. Den hvite sekken hadde trykk på den ene siden.

- Vi mottar om lag 200 slike sekker i året fra et firma i Bergen, sier adm.dir. Ola Bakken i Felleskjøpet i Rogaland til Dagbladet. Sekkene inneholder råvarer for kraftftrproduksjonen.

- Sekkene er et avfallsproblem for oss. Derfor selges de videre for 20 til 30 kroner stykket. Vi selger dem til tilfeldige, både til industrien, landbruket og til privatpersoner, sier Bakken.

Sekken som ble funnet under Tina Jørgensen i kummen har ifølge politiet inneholdt sement eller et liknende stoff.

- For oss tyder det på at sekken har blitt brukt til noe bestemt, siden kriminalteknikerne har funnet sementliknende rester i den, sier kriminalsjef Bjørn Andersen.

Dumpet seinere

Fortsatt har politiet ikke funnet gjenstandene som Tina hadde på seg da hun forsvant. En svart håndveske av merke Zack, den grønne Nokia 3210-mobiltelefonen eller den svarte Filofaxen som lå i håndveska.

Politiet vet ikke hvorfor mobilen og Filofaxen ikke ble dumpet ved siden av liket.

Lørdag etterlyste politiet eventuelle vitner i området rundt Bore kirke på Klepp, hvor Tina Jørgensen ble funnet i kummen.

- Vi ønsker nå å komme i kontakt med alle som var i området ved Bore kirke fra natt til søndag 24. september og fram til tirsdag 3. oktober.

- Hvorfor har dere utvidet tidsrommet?

- Det ønsker vi ikke å kommentere, sier kriminalsjef Bjørn Andersen.

- Jeg kan bekrefte at det er etterforskningsmessige årsaker, men jeg kan ikke fortelle hvorfor, sier politiavdelingssjef Torbjørn Knutsen.

Den utvidede etterlysningen av vitner kan bety to ting: Enten har politiet opplysninger om at drapsmannen har dumpet liket i kummen flere dager etter at Tina ble drept. Hvis ikke har de indikasjoner på at drapsmannen kan ha vendt tilbake til kummen, etter at han først gjemte liket der.

Bjørn Andersen fastholder at politiet kan ha funnet drapsvåpenet i kummen ved siden av Tina.

- Jeg vil ikke si noe mer om drapsvåpenet, sier Andersen.

<B>FORSVUNNET:</B> Tina Jørgensens grønne mobiltelefon, en svart Filofax og en svart håndveske av merket Zack er fortsatt sporløst forsvunnet. Politiavdelingssjef Torbjørn Knutsen og kriminalsjef Bjørn Andersen har mottatt 130 generelle tips og 225 tips om sekken i drapssaken.