Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept av krimliga

STAVANGER (Dagbladet): Mennene som likviderte russegutten Tom Halvorsen i fjor var med i den reneste krimligaen. Ifølge tiltalebeslutningen, som ble offentliggjort i går, drev de tiltalte et terrorvelde fra Kristiansand i sør til Bergen i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Statsadvokaten i Rogaland har rett, var Toms drapsmenn med i en norsk- vietnamesisk bande som ikke gikk av veien for å bruke vold, trusler og henrettelser for å skaffe seg penger og rydde plagsomme personer av veien.

De fem mennene fra Nord-Jæren skal, enkeltvis eller sammen, blant annet ha gjort seg skyldig i følgende lovbrudd:

Overlagt drap, frihetsberøvelse med døden til følge, væpnede ran, omsetning av narkotika, ulovlig besittelse av våpen og forsøk på å skjule bevis.

Flere av de tiltalte skal ha planlagt utpressing, ran og drap. De dro til Kristiansand og Bergen for å true til seg penger fra andre vietnamesere.

Lenket og skutt

Drapet på Tom Halvorsen er det mest alvorlige punktet i tiltalen. Ifølge Statsadvokaten ble blårussen Tom Halvorsen natt til 1. mai i fjor lokket med til diskoteket Rockefeller på Bryne. Utestedet ble drevet av den 26 år gamle vietnameseren som blir regnet for å være hovedmannen i drapssaken.

I diskotekets kjeller ble Halvorsen dopet. Han fikk tape over munnen og ble lenket fast til et bordbein med håndjern. Deretter ble han skutt i hodet to ganger, først av en 25-årig Sandnes-mann og seinere av en 17-årig vietnameser.

25-åringens kompis, en 24-åring fra Sandnes, er tiltalt for å ha hjulpet til med å dope og binde Halvorsen. Det var hans båt som ble brukt for å dumpe liket i sjøen utenfor Tananger. 24-åringen skal også ha vasket blodsporene av båten etterpå.

Motivet for drapet skal ha vært penger. Halvorsen dro til sine drapsmenn på Bryne i den tro at han skulle kjøpe et parti narkotika av dem.

Truet fireåring

Femtemann blant de tiltalte hadde ingenting med drapet å gjøre. Men 33-åringen, som er av vietnamesisk opprinnelse, skal ha vært med på å planlegge å likvidere eieren av tre utesteder på Bryne.

Han skal dessuten ha deltatt i gjengens raid til Kristiansand, hvor de angivelig tok seg inn i en leilighet og ranet en vietnamesisk familie.

Sammen med de tre hovedmennene er han tiltalt for å ha truet familien, deriblant en fireåring, med pistol og bundet dem fast på hender og føtter. Deretter stakk de av med morens smykker og 1500 kroner i kontanter.

De samme fire er også tiltalt for å ha planlagt et ran hos en vietnameser i Bergens-området. Tilfeldigheter førte til at ranet ikke ble utført.

I tillegg til alt dette kommer et tilfelle av planlagt pengeutpressing, flere innbrudd og tyverier, pluss omsetning og bruk av hasj.

Saken kommer opp i Jæren herredsrett i slutten av februar. De tre som er tiltalt for drapet på Tom Halvorsen, risikerer 21 års fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media