Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept av oljesøl

Tung olje flyter i sjøen utenfor Vest-Finnmark og dreper mengder av fugl. Ingen vet hvor forurensningen kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Hammerfest etterforsker utslippet som grov miljøkriminalitet. I hele helga har folk gått i fjære og plukket døde fugler. Også ei havørn ble funnet flytende i sjøen, innsmurt i seig olje.

- Mye tyder på at oljesølet har skjedd langt til havs. Det er tungolje, nærmest klumper, som er registrert over et meget stort område langs kysten, forteller politibetjent Erik Bjerkaas ved Hammerfest politistasjon.

Oljen kan både være lekkasje eller et bevisst og klart ulovlig utslipp. Oljeklumpene er meldt helt fra Gamvik i øst til Sørøya i vest.

Så langt er det fugler som lever langt til havs som er hardest rammet. Det er plukket opp flere hundre døde lundefugler, havhester, lomvier og alker.

Det skal ikke store oljeflekken til før fuglen er dødsdømt. Oljen binder fjærene sammen, og fuglen fryser og pines langsomt i hjel.

Oljesølet er vanskelig å ta hand om fordi klumpene flyter dypt og spredt. Mange av fuglene er helt omsluttet av seig masse, nærmest lik asfalt. Ordinært oljevernutstyr, som er lagret i Hammerfest, er lite egnet til å samle opp slik olje.

OLJEDØD: Politiførstebetjent Ove Tokstad med ei havørn som ble funnet død i sjøen, innsmurt med tungolje.