- Drept av snikskytter fra politiets spesialstyrke

Milorad Lukovic står bak attentatet mot Zoran Djindjic, ifølge den serbiske regjeringen. Ekspolitisjefen trakk et grovkalibret våpen og skjøt statsministeren med to skudd idet han gikk ut av bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuddene kom fra en nabobygning som nærmest er en ruin. Attentatet ble utført med profesjonell presisjon. Djindjic ble truffet i ryggen og magen og straks kjørt til sykehus og operert. Han døde under operasjonen. Kort tid etter at skuddene falt i Beograd klokka 12.55 i går, ble det innført unntakstilstand i det vaklende demokratiet Serbia.

To menn er arrestert, en av dem er Milorad Lukovic, bedre kjent som Legija, den tidligere sjefen for en serbisk spesialpolitienhet, heter det i en kunngjøring fra regjeringen. Legija skal ha ledet Zemun-klanen som regjeringen mistenker for å stå bak drapet. Zemun-klanen skal ha stått bak flere kidnappinger og drap i Beograd og omegn den siste tida.

- Drapet på statsminister Zoran Djindjic var et forsøk fra denne gruppa på å stanse kampen mot organisert kriminalitet, melder regjeringen.

Mange fiender

Djindjic har lenge framstått som symbolet på kampen mot organisert kriminalitet og korrupsjon. Han har også ligget i åpen konflikt med ultranasjonalistene etter at han sørget for å sende Slobodan Milosevic til Haag.

Statsministeren skal de siste ukene ha forsikret at han ville sette i gang en offensiv mot den organiserte kriminaliteten. Han var også alltid opptatt av faren for et attentat.

Flere drapsforsøk

For to uker siden ba Djindjic om at livvaktene ble skiftet ut med unge, nyutdannede folk. Årsaken var at de gamle var så knyttet til den organiserte kriminaliteten under det gamle regimet.

I februar i år unnslapp Djindjic med nød og neppe en kollisjon med en lastebil som kjørte inn foran bilen hans i en bilkortesje til flyplassen i Beograd. Sjåføren er mistenkt for å være innblandet i drapsforsøket.

- Hvis jeg noen gang skulle bli drept, må ikke attentatmennene tro de kan stanse demokratiseringsprosessen i Serbia, sa Djindjic til tysk TV etter opplevelsen i februar.

SKUTT: Zoran Djindjic ble skutt utenfor Regjeringsbygningen i Beograd klokka 12.55 i går. Sikkerhetsvaktene kastet statsministeren inn i en bil og kjørte til sykehuset i ekspressfart, men Djindjic døde kort tid etter av de to skuddene som traff ham i ryggen og magen.