Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept av steinras 700 meter nede i gruve

Sjåfør (21) funnet i natt. - Som et jordskjelv over hele Kiruna. 77 gruvearbeidere var på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Den 21 år gamle lastebilsjåføren som ble tatt av et stort steinras i en gruve i Kiruna lørdag kveld, ble funnet omkommet ved 04-tiden i natt, expressen.se  Innbyggere i Kiruna merket rystelser i husene sine ved 20-tiden etter gruveulykken ved LKAB.

Bedriften bekrefter dødsulykken i en pressemelding.

- Det var i alt 77 gruvearbeidere på jobb i gruva da raset skjedde.  Vi har i natt fått bekreftet at ingen av de andre har vært innesperret eller er fysisk skadd. Alle som har kommet opp til overflaten har fått krisebehandling. Endel har valgt å bli nede i gruva for å være med på oppryddingen og letingen etter den savnede sjåføren, sier informasjonsansvarlig Anders Lindberg i LKAB til Dagbladet.no ved 01.30-tiden.


Jobbet både over og under

Raset, som ble trolig ble utløst av seismiske bevegelser nede i grunnen, skjedde 677 meter under jordoverflaten i gruva på blokk 17.

- De andre som var på jobb befant seg både over og under rasstedet. Gruva er fire kilometer, og sjåføren som ble rammet kjørte bort stein fra en ny tunnel som blir bygd inn til et nytt bruddsted, sier Lindberg til Dagbladet.no.

Det er ikke klarlagt om mannen var inne i lastebilen da raset kom.

Kom seg unna
En annen lastebilsjåfør som var i nærheten av ulykkesstedet, kom seg unna i bilen mindre enn ett minutt før raset ble utløst
.

- Det er ikke uvanlig med seismiske bevegelser nede i grunnen i forbindelse med gruvedrift, men det har sjelden eller aldri vært så voldsomt som dette her i Kiruna, sier LKAB-talsmannen.

 RYSTET HELE KIRUNA:  Raset 700 meter under bakken skapte rystelser i hus over hele Kiruna lørdag kveld. LKAB-hovedkvarteret i forgrunnen. Arkivfoto: AFP/Scanpix.
RYSTET HELE KIRUNA: Raset 700 meter under bakken skapte rystelser i hus over hele Kiruna lørdag kveld. LKAB-hovedkvarteret i forgrunnen. Arkivfoto: AFP/Scanpix. Vis mer

Den forrige dødsulykken i gruvene til det svenske selskpet, var i mai 2006. Da hadde det ikke vært noen dødsulykke siden 1995.

- Som et jordskjelv

Harry Rantakyrö, leder for gruvearbeiderforeningen Gruvtolvan, bor i et hus midt i Kiruna med leiligheter i flere etasjer.

- Det var rystelser i hele huset. Det likner på et jordskjelv, og nede i en gruve er ikke det første stedet man vil være når det oppstår slike rystelser under bakken, sier tillitsmannen til expressen.se.

Han har følelsen i ryggmargen etter 18 år som gruvearbeider selv.

Rantakyrö snakket med sjåføren som kom seg unna raset mindre enn ett minutt før det ble utløst. Lastebilen hans var truffet av flere steiner.

- Mannen var sjokkert, men naturligvis glad for å ha kommet seg ut i live, sier Rantakyrö til dn.se, som også har pratet med en annen sentrumsboer i Kiruna.

- Jeg hørte et voldsomt smell, og det ristet litt i stolen jeg satt i, forteller Bibbi Thoren.

image: Drept av steinras 700 meter nede i gruve

Etterdønninger etter istiden

Geolog Olaf Svenningsen ved det seismiske instituttet i Uppsala mener at lørdagskveldens «seismiske hendelse» i Kiruna kan ha sammenheng med at den svenske gruvebyen 145 kilometer nord for polarsirkelsen ligger nær en aktiv, seismisk sone - den såkalte Pärviforkastningen mellom Sveriges høyeste fjell Kebneakjse og Kiruna.

Når den flere kilometer tykke innlandsisen smeltet for 10.000 år siden, begynte grunnen å heve seg.

I Kiruna-området hever bakkenivået seg fortsatt  med 4,67 millimeter pr. år, ifølge dn.se.

Jernmalmgruvene i Kiruna er regnet for verdens dypeste underjordiske malmgruver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media