Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept blant 100 turgåere

KRISTIANSAND (Dagbladet): Rundt 100 personer jogget og gikk tur i Baneheia fredag kveld. I et furukratt, midt blant alle disse menneskene, ble Stine Sofie og Lena seksuelt misbrukt og drept med kniv. En av norgeshistoriens groveste forbrytelser skjedde bare få meter fra folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om sola skinte og været var fint fredag kveld, var det et kjølig drag i lufta. En vanlig fredagskveld pleier det å være rundt 200 mennesker som jogger og går tur i Baneheia. Kvelden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept, antar politiet at det var opp mot 100 personer i området.

Alle var i nærheten av fjellplatået og furukrattet der jentene ble misbrukt og drept. 100 personer - totalt uvitende om det grufulle som skjedde like i nærheten.

Ut ifra de opplysningene politiet har offentliggjort, er det ingenting som tyder på at noen har hørt skrik, rop om hjelp eller lyder.

Etterlyser vitner

Politiet har nå skaffet seg et godt bilde over bevegelsene i turområdet Baneheia i Kristiansand fredag kveld. Likevel mangler de viktige biter som kan gi en komplett oversikt over alle som var i nærheten da jentene ble drept.

- Vi vet at det var en god del bevegelser der, med jogging, lufting av hunder og så videre. Det er veldig viktig å få disse menneskene i tale, slik at vi får bevegelsene på plass, sier Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen, som leder den taktiske etterforskingen.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at jentene ble drept fredag kveld.

Traff jentene

Drapene må ha skjedd mellom klokka 19.00 og midnatt. Årsaken til at politiet vet at jentene ikke ble drept før klokka 19.00, er at studentene Øystein Wang (26) og Are Osland (25) pratet med og badet samtidig med jentene i 3. stampe mellom klokka 18.35 og 18.50.

Det er blant annet denne opplysningen som gjør politiet usikre på om jentene gikk hjemme fra så seint som klokka 18.30, som tidligere antatt.

Jentene hadde sannsynligvis vært en stund uti vannet da Wang og Osland kom. Og de ne kunne neppe ha rukket å gå veien fra fedrenes boliger fram til tjernet, skiftet og badet i løpet av mindre enn ti minutter.

Fortsatt i vannet

De to studentene forlot badeplassen om lag klokka 18.50. Da var jentene fortsatt i vannet. Med andre ord har de neppe forlatt 3. Stampe før klokka 19.00.

I løpet av de 100 første meterne har de møtt den brutale overfallsmannen.

Politiet vet ikke sikkert hvilke gangvei jentene valgte å gå tilbake, men mellom fem og ti personer skal være sikre på at de har sett de to venninnene.

500 tips

- Vi har avhørt i overkant av 60 vitner, og fått mer enn 500 tips, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

I går etterlyste politiet fire personer som er blitt observert ved 3. Stampe fredag kveld. En kvinne og en mann i 40- 50-åra var ute og jogget rundt klokka 19.00. To kvinner i 20-åra er observert badende i tjernet cirka klokka 18.00.

- Vi har sikre observasjoner på jentene. Vi har fått en del meldinger om personer som har opptrådt merkelig på i Baneheia og andre steder, og er fortsatt interessert i flere slike observasjoner, sier Pedersen.

Lokket dem med?

Politiet vet ikke hvordan jentene havnet i det ulendte terrenget utenfor stisystemet i turområdet. Enten har de blitt lokket med, eller så har drapsmannen spionert på jentene og tvunget dem opp til stedet der de ble seksuelt misbrukt og etterpå drept.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!