FORSØKTE Å FLYKTE: Marie Colvin fryktet et angrep og var i ferd med å hente skoa sine for å flykte da hun ble drept. Her er hun fotografert i på Tahrir-plassen i Kairo i Egypt 4. februar i fjor. Foto: EPA/IVOR PRICKETT/THE SUNDAY TIMES/SCANPIX
FORSØKTE Å FLYKTE: Marie Colvin fryktet et angrep og var i ferd med å hente skoa sine for å flykte da hun ble drept. Her er hun fotografert i på Tahrir-plassen i Kairo i Egypt 4. februar i fjor. Foto: EPA/IVOR PRICKETT/THE SUNDAY TIMES/SCANPIXVis mer

Drept da hun skulle hente skoa sine

Marie Colvin fryktet et angrep og skulle hente skoa sine for å flykte da hun ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den høyt respekterte korrespondenten Marie Colvin ble drept i et angrep i Syria onsdag.

Colvin jobbet for den britiske avisa The Sunday Times. Avisa skriver i dag at Colvin døde da hun var i ferd med å hente skoa sin, melder CNN.

Det er vanlig skikk i Syria å ta av seg på beina før man går inn i en bygning. Hun oppholdt seg i første etasje da hun hørte etasjen over ble angrepet.

Avisa skriver at hun da løp tilbake for å hente skoene sine. Mens hun gjorde det landet en granat like ved henne og hun ble drept.

56 år gamle Colvin og den franske journalisten Remi Ochlik ble drept i angrepet i byen Homs i Syria. Marie Colvin hadde i perioder et nært samarbeid med Dagbladet, ikke minst etter at Oslo-avtalen mellom israelerne og palestinerne ble offentliggjort i 1993, og da forlagssjef William Nygaard ble skutt og forsøkt drept i 1993.

Folkeavstemning I dag starter folkeavstemningen om nye grunnlov i landet, til tross for uroen og krigshandlingene som preger landet.

ÅSTEDET: Colvin ble drept i dette bygget i byen Homs i Syria. Foto: AP/A Haber/Scanpix
ÅSTEDET: Colvin ble drept i dette bygget i byen Homs i Syria. Foto: AP/A Haber/Scanpix Vis mer

Forslaget til president Bashar al-Assad innebærer at hans Baath-parti ikke lenger vil ha monopol på regjeringsmakten, melder NTB.

Mange regimemotstandere i Syria boikotter avstemningen og mener det er meningsløst å be folket ta stilling til lovendringer samtidig som regjeringsstyrkene begår grove overgrep mot sivile.

Får henne ikke ut Mora til Colvin, Rosemarie Colvin, frykter nå at liket av hennes datter aldri kommer hjem. Det har blitt forsøkt å få ut liket fra Syria, men situasjonen anses som for farlig, melder CNN.

Dattera hennes kan bli begravd i Syria nå.

- Vi ble fortalt i går at i dag var sannsynligvis siste mulighet, fortalte mora til CNN i går.

FRYKTER DATTERA ALDRI KOMMER HJEM: Situasjonen i Syria anses for farlig til å kunne få liket av Marie Colvin ut av landet. Mora Rosemarie fortviler. Foto: AP/Kathy Kmonicek/Scanpix
FRYKTER DATTERA ALDRI KOMMER HJEM: Situasjonen i Syria anses for farlig til å kunne få liket av Marie Colvin ut av landet. Mora Rosemarie fortviler. Foto: AP/Kathy Kmonicek/Scanpix Vis mer

Hun tror det ikke var tilfeldig at syriske styrker angrep henne og at pressesenteret hun var inne i var målet.

Dagen før hun ble drept avga hun rapporter til flere medier, blant annet CNN, om et barn som ble drept på gata.

- Ungens død var et hjerteskjærende syn. Vi så bare denne lille gutten med den lille magen gispe etter pusten. Det var forferdelig, sa hun.

Kompromissløs journalist Marie Colvin, som var født i USA og var amerikansk statsborger, hadde i mer enn to tiår dekket internasjonale konflikter for Sunday Times. Hun var kjent som en modig, uredd og kompromissløs journalist.

Hun fikk flere priser og ble betegnet som en av Storbritannias aller fremste krigsreportere. Etter at hun mistet et øye i felt i Sri Lanka for 11 år siden, ble den svarte øyelappen hun brukte et av hennes viktigste kjennetegn, på samme måte som den tidligere israelske politikeren Moshe Dayan.

MISTET ØYE: Marie Colvin mistet et øye etter at hun rapporterte fra krigshandlingene på Sri Lanka i 2001. Foto: AP/Gemunu Amarasinghe/Scanpix
MISTET ØYE: Marie Colvin mistet et øye etter at hun rapporterte fra krigshandlingene på Sri Lanka i 2001. Foto: AP/Gemunu Amarasinghe/Scanpix Vis mer
DREPT PÅ JOBB:  Marie Colvin og Remi Ochlik. Foto: AP/scanpix
DREPT PÅ JOBB: Marie Colvin og Remi Ochlik. Foto: AP/scanpix Vis mer