Drept etter bittert oppgjør

Mette Kreim Borgen (59) og datteren Isabelle Kreim Lie (41) skulle bare sette ut hagemøbler og rydde i hagen. Så dukket Mettes eksmann opp med ei rifle.

DRAMATISK: Politiet fant raskt de to døde kvinnene da de rykket ut til Nesøya, men de måtte lete i nesten en time før de fant 61-åringen død innendørs. Han hadde da begått selvmord. Her bærer politiet ut liket av hva antas å være gjerningsmannen. FOTO: Torbjørn Grønning
DRAMATISK: Politiet fant raskt de to døde kvinnene da de rykket ut til Nesøya, men de måtte lete i nesten en time før de fant 61-åringen død innendørs. Han hadde da begått selvmord. Her bærer politiet ut liket av hva antas å være gjerningsmannen. FOTO: Torbjørn GrønningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mette Kreim Borgen og hennes datter, Isabelle Kreim Lie, var ved eneboligen på Nesøya for å gjøre den klar for salg da de i går ble skutt og drept, får Dagbladet opplyst. Der ventet eksmannen (61). Mette Kreim Borgen og datteren skal ha forsøkt å flykte da de ble skutt og drept med en grovkalibret rifle. Politiet mener eksmannen drepte begge to, før han litt seinere tok sitt eget liv.

Det ble avslutningen på et bittert skilsmisseoppgjør som startet for vel fire år siden.

I retten på tirsdag
Det har vært en langvarig konflikt mellom den 59 år gamle kvinnen og den 61 år gamle mannen. De ble samboere i begynnelsen av 1996, og giftet seg i desember 1998. I september 1999 kjøpte de eiendommen på Nesøya for sju millioner. De gikk fra hverandre i 2005. Ifølge budstikka.no gjennomførte politiet en væpnet aksjon på samme adresse 21. mars i år.

Sist tirsdag møtte de to hverandre til en skiftesamling i retten. Til stede var også en eiendomsmekler fra Krogsveen, får Dagbladet opplyst. Under rettsforhandlingene skal det ha blitt konkludert at huset skulle selges, selv om det også ble diskutert hvor mye partene kunne kjøpe hverandre ut for.

Ifølge Dagbladets opplysninger, skulle den 61 år gamle mannen gjøre eiendommen klar for salg innvendig, mens Mette Kreim Borgen skulle ha ansvaret for å gjøre eiendommen salgsklar utvendig. I går formiddag skal Mette Borgen og hennes datter ha kommet til eiendommen på Nesøya for å rydde opp utvendig, samt sette ut hagemøbler og plante blomster.

- Nektet å flytte
Mannen skal ha nektet kvinnene å komme inn på eiendommen. Kilder med nær kjennskap til den lange konflikten, og hva som skal ha skjedd i timene før dobbeltdrapet, sier til Dagbladet at mannen flere ganger i går ettermiddag skal ha sagt «Jeg nekter å flytte, jeg nekter å flytte».

Politiadvokat Per Zimmer ved Asker og Bærum politidistrikt bekrefter at politiet kjenner til forhold som det er grunn til å se nærmere på.

- Dette er en såpass ekstrem handling at det nok ligger flere ting bak og ikke nødvendigvis ett bestemt motiv, sier han til Dagbladet. Han forteller at et titall personer i det idylliske boligområdet ble vitner til det som skjedde. Flere av disse er sterkt preget av det som har skjedd

- Dette har vært sjokkerende handlinger å være vitne til, og det har vært behov for kommunens kriseteam, som ble satt i beredskap etter hendelsen, sier han.

Vant i lagmannsretten
I 2006 endte ekteskapsproblemene for første gang i rettssystemet. Det ble begjært offentlig skifte. Partene var svært uenige om hvordan de skulle fordele boet. Mannen krevde skjevdelt det vesentligste av verdien av boligen på Nesøya- og han krevde at boligen ikke skulle være med i skiftet. Det forelå en takst fra 2007 som verdsette eiendommen til 15 millioner.

I november 2007 vant den 61 år gamle mannen fram i Asker og Bærum tingrett. Retten kom fram til at han kunne skjevdele verdier for 9.750.000 i felleseieboet, og at han kunne løse ut ekskona med 2.475.000 kroner.

Ekskona anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Partene møtte hverandre igjen i oktober 2008 i lagmannsretten. Her ble kvinnen frifunnet — altså hun vant fram.

DREPT: Mette Borgen (t.v.) og Isabelle K. Lie (t.h.).
DREPT: Mette Borgen (t.v.) og Isabelle K. Lie (t.h.). Vis mer

Lagmannsretten la til grunn at ektefellene i en samboerperiode på vel tre år før inngåelsen av ekteskapet hadde en svært sammenfallende økonomi. Sammenblandingen var blant annet knyttet til selskaper som ektefellene drev, blant annet hadde de en gård i Vinje i Telemark. Gården i Telemark ble i 2007 solgt for 4,35 millioner kroner. Kvinnen bodde i en lengre periode på gården, og ekteparet drev også næringsvirksomhet der.

- Tragisk sak
Kvinnen bodde i en lengre periode på gården, og ekteparet drev også næringsvirksomhet der.

- Her oppe føler jeg meg hjemme. Jeg steller med mitt, besøker naboen og tar en kaffekopp. I byen er jeg bare på besøk, har hun sagt i et intervju.

- Dette er en tragisk sak. Jeg kan bekrefte at det har vært en tvist mellom partene. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier kvinnens advokat, Kjell Holden, til Dagbladet.

Politiet bekreftet seint i går kveld at alle de pårørende var varslet om tragedien.

Oppringt av advokat
Klokka 17.45 i går fikk politiet i Asker og Bærum flere nødmeldinger om at en mann gikk nedover gata og avfyrte skudd med et tohåndsvåpen. En halv time etter at han hadde begynt skytingen, ble politiets operasjonssentral oppringt av 61-åringens advokat. Advokaten opplyste at 61-åringen hadde ringt ham og fortalt at han ønsket å ta sitt eget liv.

Advokat Arne Os har representert eksmannen.

- Denne situasjonen er så vanskelig at jeg ikke ønsker å uttale meg, sier Os til Dagbladet.

Da politiet kom til stedet, skjønte de raskt omfanget av tragedien. Etter en time fant de den 61 år gamle mannen død i et bolighus. Han hadde skutt seg selv. Den ene kvinnen ble raskt kjørt fra åstedet av et vitne. En politipatrulje fant den andre. Men livene sto ikke til å redde.

NESØYA: To personer ble drept mens en tredje tok sitt liv i en enebolig på Nesøya. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
NESØYA: To personer ble drept mens en tredje tok sitt liv i en enebolig på Nesøya. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer