Drept etter nyttårsfeiring

Nyttårsfeiringen endte i tragedie ved flyktningmottaket på Nesna. Etter å ha feiret på nattklubb skal den 22 år gamle mannen fra Georgia ha knivdrept den 10 år eldre somaliske asylsøkeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/NESNA (Dagbladet): Teknikere fra Kriminalpolitisentralen ankom seint i går kveld Mo i Rana. Først grytidlig i morges reiste de videre til Nesna for å jobbe på åstedet.

- Vi har evakuert hybelhuset, sperret av området og latt hele åstedet forbli urørt. Vi overlater til Kripos å forestå det tekniske, sier politiadvokat Karle Øverhaug ved Helgeland politidistrikt.

Ble liggende et døgn

Liket av den ille tilredte somaliske statsborgeren er dermed blitt liggende utendørs i over ett døgn.

Drapshandlingen har satt Movegen mottak i sjokk. Det skal ikke ha vært ufred mellom den knivdrepte somalieren og georgieren som er siktet for forsettlig drap.

- Mye tyder på at drapet skjedde ved sekstida onsdag morgen, sier politiadvokat Øverhaug.

To timer før liket ble oppdaget, ved åttetida i går morges, ble georgieren behandlet av ambulansepersonell.

Pågripelsen

Mens liket av 32-åringen lå ute på hybelhusets baktrapp, jobbet ambulansepersonellet innendørs med sårskadene til 22-åringen.

En russisk statsborger skal litt seinere ha oppdaget liket.

- Russeren ga beskjed om at han ville oppsøke politi. Han gikk for å oppsøke en av stedets lensmannsbetjenter privat. Da vedkommende ikke var hjemme, ringte russeren på i et nabohus, opplyser politiadvokat Øvereng.

Imidlertid hadde den nå drapssiktede 22-åringen fulgt etter russeren. Kvinnen som åpnet døra til sitt hus, fikk dermed begge to inn i stua.

Slo alarm

- Kvinnen skjønte etter hvert at det hadde skjedd et drap ved mottaket, og klarte å få alarmert politiet pr. telefon. Hennes melding ble mottatt litt før klokka 10. Kort etter ble den siktede pågrepet i nærheten, opplyser politiadvokat Karle Øvereng.

Ingen av drøyt 40 beboerne ved hybelhuset forstod i går hva som fikk georgieren, som ankom Movegen mottak for tre måneder siden, til å drepe den fredsommelige somalieren (som kom for to måneder siden).

- Han var respektfull overfor alle, sier en anonym somalier til Dagbladet. Mannen delte rom med avdøde, og var med ham på nyttårsfeiring.

- Det var en hyggelig nyttårsaften, der vi var invitert i et norsk hjem. Deretter dro vi tilbake til asylmottaket, hvor vi fortsatte markeringen fram til klokka 01. Den drepte, dro da på nattklubb med to somaliske venninner, forteller Dagbladets kilde.

Nattklubb-besøk

Kilden gikk og la seg, og ble overrasket over å se vennens seng stå urørt i går formiddag.

- Jeg skjønte at noe måtte ha skjedd, forteller kilden.

Han har fått vite at somalieren etter besøket på Picasso fulgte den ene somaliske kvinnen hjem.

- Han sa god natt til henne og gikk deretter hjemover mot hybelhuset, opplyser Dagbladets kilde.

Også drapsmannen skal ha vært på Picasso - ifølge innehaver Jarl Grønbeck - sammen med 130- 140 andre gjester.

En kvinne Dagbladet har snakket med, var i kontakt med den georgiske 22-åringen på klubben.

- Jeg oppfattet ham som høflig og grei. Andre i mitt selskap oppfattet ham derimot som noe truende. Men vi skiltes uten ukvemsord, forteller kvinnen.

Nattklubbeier Jarl Grønbeck hadde noen småproblemer med to-tre av de 12-15 gjestene som kom fra asylmottaket.

Det er grunn til å tro at somalieren og georgieren ikke forlot utestedet sammen.

De to har i høst hatt felles norskundervisning.

- Jeg har bare lært å kjenne den drapssiktede fra hans gode side, sier leder Olga Kolosova ved mottakets samarbeidsråd.

REDD OG SJOKKERT: Olga Kolosova er leder av samarbeidsrådet ved flyktning mottaket på Nesna, som teller 88 asylsøkere. - Vi er redde og sjokkerte, sier hun til Dagbladet.
URØRT ÅSTED: Tor Einar Høistad hadde i går sin første arbeidsdag etter permisjon som leder ved Movegen mottak på Nesna. Det første han fikk i fanget var et drap. Bak Høistad ses baksiden av asylmottakets hybelhus. Liket av den drepte somalieren ligger under en presenning ved trappa. - Vi har innkavartert de andre beboerne andre steder, opplyser Høistad.