Dobbeltdrapet på Sotra

- Drept flere timer før de ble funnet

Sønn (40) siktet for drap på foreldre. Naboene er i sjokk.

PRESSEKONFERANSE: Politiinspektør May-Britt Erstad forteller at den siktede forklarte seg greit, og at hans tilregnelighet undersøkes. Vis mer

KOLLTVEIT (Dagbladet): Et ektepar med en kvinne på 66 og en mann på 67 ble torsdag funnet drept på tettstedet Kolltveit på Sotra. Deres sønn (40) er nå siktet for drap.

Politiet har siden etterforsket saken som et dobbeltdrap.

- Vi mener å ha fått et bilde av hva som har skjedd og hvor og når drapet har skjedd, sier politiinspektør May-Britt Erstad på pressekonferansen.

- Drept flere timer før funn

ETTERFORSKER: Politiet har gjennomført en rekke etterforskningsskritt etter at en mann på 67 og en kvinne på 66 ble funnet drept på Sotra torsdag ettermiddag. Deres 40 år gamle sønn er siktet for drap. Foto: Henning Lillegård
ETTERFORSKER: Politiet har gjennomført en rekke etterforskningsskritt etter at en mann på 67 og en kvinne på 66 ble funnet drept på Sotra torsdag ettermiddag. Deres 40 år gamle sønn er siktet for drap. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Politiet fikk melding om dobbeldrapet rundt klokka 17.00 torsdag ettermiddag.

Politiinspektør Erstad sier imidlertid til Dagbladet at paret ble drept natt til torsdag. Hun vil ikke si noe konkret tidspunkt, men politiet mener dermed at det drepte ekteparet var døde i flere timer før politiet ble varslet og fant paret.

Hun sier politiet fortsatt er i en tidlig fase, og at det kan være uheldig om vitner får høre om detaljer i saken via mediene.

- Undersøkelser på åstedet vil fortsette gjennom i dag og helgen, og det vil i tillegg ble gjennomført flere vitneavhør.

POLITIINSPEKTØR: May-Britt Erstad. Foto: Henning Lillegård
POLITIINSPEKTØR: May-Britt Erstad. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Politiet vil i morgen begjære mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

- Vi har fått en forklaring. Han samarbeider med politiet, og har ikke vært motvillig til å svare på spørsmål, sier han.

Hun ønsker ikke å kommentere om politiet har noe drapsvåpen eller si noe om omstendighetene rundt drapet.

- Funnet utendørs

Ifølge Bergens Tidende skal de to døde ha blitt funnet utendørs, like ved huset.

Politiet, som fikk melding om dobbeltdrapet rett over klokka 17, informerte ikke om drapene før fire timer seinere. Begrunnelsen var at de trengte tid til å sikre åstedet.

Under pressekonferansen torsdag kveld ville ikke politiet kommentere om det var psykiatri i bildet, men avisa skriver at 40-åringen skal ha slitt med psykisk sykdom i en årrekke, og viser til personer med kjennskap til familien.

Etter politiavhøret i Bergen i går kveld ble siktede overtatt av helsevesenet.

- Prejudisiell observasjon av siktede er påbegynt og det vil bli oppnevnt psykiatrisk sakkyndige, heter det i en pressemelding fra politiet.

Den siktede skal ha bodd i en kommunal omsorgsbolig i en annen landsdel, men flyttet hjem til foreldrene i løpet av det siste året. TV 2 har også rapportert at mannen nylig ble utskrevet fra sykehus.

MANN PÅGREPET: To personer er funnet drepte på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen. En 41 år gammel mann er pågrepet. Foto: Richard Halland / NTB scanpix. Video: NRK Vis mer

- Dypt tragisk

Bortsett fra den jevne trafikken langs fylkesveien, er det lite som skjer i den lille sideveien hvor politibåndene svaier i den svake vinden. Det er lite synlig politiaktivitet på stedet, annet enn litt utskiftninger i politiets vakthold. I går jobbet derimot rettsmedisinere og krimteknikere utover natta.

I huset som politiet har sperret av, bodde mannen - som i går ble siktet for drapene - med sine foreldre.

En nær nabo forteller til Dagbladet at ekteparet framsto som et flott par, og at det alltid har vært stille og rolig rundt boligen deres, og ellers i nabolaget.

- Det er dypt tragisk, sier han.

POLITIVAKT: Politiet har gjennomført rundspørringer i nabolaget. Foto: Henning Lillegård
POLITIVAKT: Politiet har gjennomført rundspørringer i nabolaget. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Naboen forteller at han og kona satt på terrassen sin da de la merke til politiutrykningen torsdag ettermiddag.

- Det var en diskret utrykning, uten blålys og sirener.

- Det påvirker oss. Det er opprivende, sier en mann som har familie i nabolaget.

- Man tenker aldri at det kunne skje noe slikt her, legger han til.

Avbrøt ferien

En av parets næreste naboer valgte å avbryte ferien sin da de fikk beskjed om dobbeltdrapet i går. I formiddag kom Trygve Hellesen hjem, og ble møtt av politisperringer.

Det er vanskelig for han å fortelle om det som nettopp har skjedd, og han ønsker ikke å møte pressen. Men på telefon forteller han til Dagbladet at ekteparet ikke klarte å fortsette ferien sin etter at de fikk beskjeden i går.

- Vi klarer ikke å kose oss på ferie når dette har skjedd. I natt fikk jeg nesten ikke sove, dette lå og kvernet i hodet. Når man bor 20 meter fra hverandre i spredt boligbebyggelse, så blir en litt nær hverandre og får et vennskap. Det er gode venner vi har mistet, det er helt forferdelig.

- Det var tøft å komme hjem og se disse politibåndene. Det er helt uvirkelig. Sånn her skjer andre steder, men plutselig har du det rett på tunet ditt. Dette var så gode folk og gode naboer. Vi kunne ikke hatt bedre naboer. De var så utrolig gode, fine mennesker. Dette er dypt tragisk, sier nabo Hellesen.

- Uvirkelig og uforståelig

Han forteller at ekteparet kjøpte nabohuset for 3-4 år siden.

- Vi var veldig spent på hvilke naboer vi fikk, men vi fikk jo naboer fra øverste hylle. Det er uvirkelig og uforståelig det som har skjedd. Bare for tre dager siden snakket jeg med mannen. Alt var i orden og han smilte og lo.