Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Drept før han angrep nordmenn

Fritz Weitzel var den første SS-sjefen i Norge – men den aggressive nazisten ble drept før han nådde å utsette nordmennene for sine fryktede metoder.

SS-GENERALEN som skulle ha vært Himmlers mann i Norge. Fritz Weitzel ble drept under et bombeangrep tre uker etter at han ble utpekt. Foto: Fleermanns bok.
SS-GENERALEN som skulle ha vært Himmlers mann i Norge. Fritz Weitzel ble drept under et bombeangrep tre uker etter at han ble utpekt. Foto: Fleermanns bok. Vis mer

DÜSSELDORF (Dagbladet): To måneder etter at Adolf Hitler i 1933 var kommet til makten i Tyskland, fikk den demokratisk valgte politipresidenten i storbyen Düsseldorf avskjed på grått papir. I stedet ble den bare 29 år gamle Friedrich «Fritz» Phillip Weitzel innsatt i den maktfulle stillingen – som gjorde ham til sjef over et korps som besto av mange tusen mann.

Hurtig etablerte Weitzel en styrke med «hjelpepoliti», stort sett bestående av arbeidsløse nazister som på den måten fikk en lønnet stilling i det offentlige. Det var gjerne Hilfspolizei som ble sendt ut for å sjikanere og plage mindretallsgrupper som sto på nazistenes liste over «undermennesker» eller politiske motstandere.

En av de første dagene etter at Weitzel hadde overtatt roret, kunne avisene bringe reportasjer fra politiets overfall på en arbeiderbydel, der sosialdemokrater og kommunister ble tatt til fange. Politipresidenten gjorde det kjent at ofrene – uten lov og dom – var sperret inne i det som seinere skulle bli kjent under betegnelsen «konsentrasjonsleir». Han var selv til stede under tortur og voldelige overgrep, og sørget for at avisene fikk bilder av fanger som ble ydmyket og mishandlet.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?