Du leser nå Dagbladet Pluss

Drept før han angrep nordmenn

Fritz Weitzel var den første SS-sjefen i Norge – men den aggressive nazisten ble drept før han nådde å utsette nordmennene for sine fryktede metoder.

SS-GENERALEN som skulle ha vært Himmlers mann i Norge. Fritz Weitzel ble drept under et bombeangrep tre uker etter at han ble utpekt. Foto: Fleermanns bok.
SS-GENERALEN som skulle ha vært Himmlers mann i Norge. Fritz Weitzel ble drept under et bombeangrep tre uker etter at han ble utpekt. Foto: Fleermanns bok.Vis mer

DÜSSELDORF (Dagbladet): To måneder etter at Adolf Hitler i 1933 var kommet til makten i Tyskland, fikk den demokratisk valgte politipresidenten i storbyen Düsseldorf avskjed på grått papir. I stedet ble den bare 29 år gamle Friedrich «Fritz» Phillip Weitzel innsatt i den maktfulle stillingen – som gjorde ham til sjef over et korps som besto av mange tusen mann.

Hurtig etablerte Weitzel en styrke med «hjelpepoliti», stort sett bestående av arbeidsløse nazister som på den måten fikk en lønnet stilling i det offentlige. Det var gjerne Hilfspolizei som ble sendt ut for å sjikanere og plage mindretallsgrupper som sto på nazistenes liste over «undermennesker» eller politiske motstandere.

En av de første dagene etter at Weitzel hadde overtatt roret, kunne avisene bringe reportasjer fra politiets overfall på en arbeiderbydel, der sosialdemokrater og kommunister ble tatt til fange. Politipresidenten gjorde det kjent at ofrene – uten lov og dom – var sperret inne i det som seinere skulle bli kjent under betegnelsen «konsentrasjonsleir». Han var selv til stede under tortur og voldelige overgrep, og sørget for at avisene fikk bilder av fanger som ble ydmyket og mishandlet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.