Drept foran øynene på avsatte generaler

PARIS (Dagbladet.no): Foreløpig er det høyst usikkert hvem som tar makta i Kongo. President Laurent-Désiré Kabila (61), «ibenholt-buddhaen», ble i går drept av sin egen livvakt, mens flere generaler han nettopp hadde avsatt så på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det 40 år siden Kabilas store forbilde, Patrice Lumumba, ble myrdet av Joseph Désiré Mobutu, daværende sjef for hæren.

Kabila begynte sin soldatkarriere i skyggen av Lumumba, som førte an i kampen mot kolonimakta Belgia, og ble Kongos første statsminister og nasjonalhelt.

Det var etter at Kabila hadde studert i Øst-Tyskland. Etter drapet på Lumumba fortsatte Kabila kampen med sovjetisk hjelp. I 1965 tok Zaires kommende dikatator Mobutu makta. Che Guevara interesserte seg for Kabilas kamp mot Mobutu, men ville ikke fortsette revolusjonen sammen med denne svarte geriljalederen som var svak både for kvinner og alkohol.

Gull og diamanter

Kabila tilbrakte de neste 25 årene i skjul, og glemte sine tidligere marxistiske idéer til fordel for ulovlig omsetning av gull, elfenben og diamanter, som blant annet ble smuglet over grensa til Burundi. Han levde et utsvevende liv og fikk flere barn, men giftet seg aldri.

Hans nye sjanse ble hans gode forhold til Ugandas president Museveni og Rwandas Paul Kagame, som plasserte ham i oktober 1996 som leder for opprøret mot Mobutu med støtte fra sine respektive hærer. Kabila utstyrte sine nye tropper med våpen han hadde kjøpt med penger fra egen lomme fra korrupte offisierer i Mobutus hær.

17. mai 1997 ble han mottatt som en frigjører i Zaires hovedstad Kinshasa, og erklærte seg selv president for Den demokratiske republikken Kongo.

Kynisk og udugelig

Befolkningen og resten av verden oppdaget raskt hans sanne natur, som en kynisk, korrupt og udugelig diktator som elsket å bli dyrket som en helt. Med sin runde silhuett, brede felthatt og gammeldagse dresser minnet han om en geriljasoldat fra sekstiåra. «Ibenholt-buddhaen» ble han kalt.

Kabila plasserte sine nærmeste ved makta og gjeninnførte ettpartisystem, men klarte aldri å kontrollere hæren, og brøt med sine tidligere allierte.

Kongo slites av en borgerkrig som har trukket med Angola, Zimbabve, Namibia, Rwanda og Uganda, og våpenhvileavtalen fra 1999 er aldri blitt respektert.

Foreløpig er det umulig å si hvem som kommer til å ta over etter Kabila. Et rykte hevder at Angola står bak. Det er fare for at krigen blusser opp igjen, selv om både belgisk og fransk UD hevder at situasjonen er rolig i Kinshasa.

Ruinert land

Ifølge Belgias utenriksminister Louis Michel var det ikke et statskupp men «en krangel som utviklet seg til vold». Kabila ble drept av en av sine livvakter, mens flere generaler han nettopp hadde avsatt var til stede.

Kabila oppnådde i hvert fall aldri den internasjonale anerkjennelsen han drømte om. Han etterlater seg et ruinert land, herjet av vold og krig, og preget av den største usikkerheten for framtida.

FEIRET: 17. mai 1997 ble Laurent-Désiré Kabila mottatt som en frigjører, og erklærte seg selv president for Den demokratiske republikken Kongo. Her året etter, på årsdagen for maktovertakelsen.