- Drept fordi han var politimann

Det var politimannen Ulf Grape (48) som ble myrdet i Hedemora i Sverige natt til i går. Politiet sto i går kveld uten spor i jakten på drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimannen ble slått ned og mishandlet til døde med et balltre. 48-åringen var på vei hjem fra jobb natt til søndag. Han hadde parkert bilen og skulle gå inn da han ble overfalt noen meter unna huset sitt i den lille byen Hedemora. Han var da uniformert, men hadde en sivil jakke over uniformen. Til tross for at drapet skjedde i sentrum, og det i tillegg pågikk en musikkfestival i nærheten, var det ingen vitner til selve drapet. Våpenet som ble brukt er heller ikke funnet.

-  Har med jobben å gjøre

Sjef ved Rikskriminalen, Lars Nylén, sier at politiet jobber ut fra en hypotese om at mordet er knyttet til jobben.

-  Det er ganske tydelig at dette på en eller annen måte har med tjenesten å gjøre, sier Nylén til Expressen.

-  Vi arbeider etter en teori om at gjerningsmannen visste at vår kollega var politimann, sier Kristian Zander, vakthavende ved Rikskriminalen.

Men motivet for drapet er ikke klart.

-  Jeg kjenner ikke til at han har jobbet med noen spesielle saker. Vi har ingen spor som peker i noen retning, og vi vet ikke hvem vi leter etter, sier pressetalsmann i politiet i Dalarna, Hans-Åke Hedin, til Dagbladet.

Tung jobb

I går fikk politiet i Dalarna hjelp av polititeknikere fra Gävle. Over 30 politifolk jobbet på spreng på åstedet, som fortsatt var sperret av i går kveld.

-  Stemningen blant oss politifolk er selvfølgelig trist. Dette er bare tragisk, men samtidig må vi gjøre jobben vår og finne en løsning på drapsmysteriet, sier Hedin, som selv kjente Ulf Grape.

Ulf Grape jobbet i Falun i sommer og satt på en kommunikasjonssentral som betjener hele Dalarna. Til vanlig jobbet han som nærpoliti i Hedemora. Ulf Grape etterlater seg kone og tre barn på 21, 19 og 17 år.

-  Han var en veldig dyktig og seriøs kollega. Han har jobbet som politimann siden 1977 og vært i Dalarna i mange år, forteller Hedin.

Også personalet på alarmsentralen er svært preget av drapet.

-  Det er klart det er tungt. Vi har hjelp av teknikere utenfra, men ellers er det vi som jobber med dette, sier en politibetjent til Expressen.

Politimann Bosse Carlsson har jobbet sammen med Ulf Grape i fire år. Han var den som så 48-åringen sist, utenom morderen.

-  Han var i godt humør og spøkte med meg før han gikk fra jobben på lørdag. Da meldingen kom, forsto jeg med en gang at det var Ulf som var død. Jeg skjønner ingenting. Jeg har ikke sovet i hele natt, sier den svært bevegede kollegaen til Expressen.

-  Kaos

Drapsmeldingen kom til politiets alarmsentral klokka 00.17 natt til lørdag. Flere kvartaler rundt mordstedet ble umiddelbart sperret. Ved 02.30-tida så naboer hvordan kvartalet rundt Tullhusgatan ble gjennomsøkt med hundepatruljer. Politibetjenter gikk rundt og lyste under biler og i buskene.

-  Det er kaos, de slipper ikke folk inn i husene sine og de avhører alle, sier et vitne.

 29 svenske politimenn har blitt myrdet siden begynnelsen av 1900-tallet, ifølge Polistidningen.

SLÅTT I HJEL: Den svenske politimannen Ulf Grape (48) ble slått ned og drept like ved hjemmet sitt. Politiet tror drapet har sammenheng med jobben hans.