- Drept fordi han ville voldta

Zia Anwars skjebne ble trolig avgjort da han truet med å voldta denne 27-årige kvinnen. Fire døgn seinere ble han funnet drept i en utbrent bil på Stoa utenfor Arendal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Kvinnen sitter selv på tiltalebenken etter drapet. Kvinnen er tiltalt for omfattende sabotasje av bevismateriale, men er helt utenfor mistanke om delaktighet i handlingene som førte til forbrytelsen.

Aust-Agder tignrett startet i går en ti ukers maraton-behandling der nærmere 100 vitner skal avhøres. To 29-åringer og en 26-åring er tiltalt for drapet. En 30-åring fra Sandefjord samt innehaveren av Stoa Billakkering Geir Johnsen (38) og en av hans ansatte, en 33-åring fra Arendal, er tiltalt for medvirkning. I tillegg er en 30-åring fra Arendal tiltalt for likskjending i forbindelse med bilbrannen.

Flere forsvarere har bebudet at de vil belyse hvordan Zia Anwar også tidligere skal ha hevnet seg ved å gå løs på rivalenes kjærester og samboere.

Voldsomt oppgjør

Det var et dramatisk oppgjør i havneområdet i Horten onsdag 12. mars i fjor som satte sinnene i kok mellom pakistansk-norske Zia Anwar (28) og medlemmer av et hardkokt kriminelt miljø i Sandefjord/Tønsberg-området. Zia Anwar skal ha sagt rett ut at han aktet å voldta den 27-årige kvinnen.

I sitt innledningsforedrag fortalte aktor, statsadvokat Stina Sveier Nielsen, at Zia Anwar da hadde oppført seg så truende mot den 27-årige kvinnens daværende samboer at han måtte ha politibeskyttelse. Kvinnens kjæreste var da på vei tilbake etter en permisjon fra domssoning på Bastøy.

Fikk livvakter

Dagen etter ble det holdt et møte i Sandefjord der tre av de tiltalte i Stoa-saken var tilstede. Ifølge statsadvokat Sveier Nielsen bestemte man på møtet at Anwar skulle få seg en real lærepenge, og kvinnen skulle bli passet på.

- Det er ikke naturlig for folk i slike miljøer at de søker hjelp og beskyttelse hos politiet, sier en av forsvarerne, Ole Petter Drevland, til Dagbladet.

Mens samboeren sonet videre på Bastøy, søkte kvinnen tilflukt i en storslått villa i Grimstad der eieren av Stoa Billakkering, Geir Johnsen, bodde.

Hennes forsvarer Jan Erik Teigum bekrefter overfor Dagbladet at kvinnen aksepterte og var inneforstått med at de tre Vestfold-mennene skulle være hennes livvakter.

Med de tre vestfoldingene installert i Geir Johnsens Grimstad-villa, ringte hans 33-årige medarbeider Anwar og avtalte at han skulle komme til Stoa Billakkering 15. mars.

Da Anwar dukket opp ble han, i følge aktoratet, straks overfalt og mishandlet på det groveste. Han ble sparket, slått med balltre og skutt i det ene beinet. Han ble også delvis avkledt på underkroppen og mishandlet.

Skjulte spor

Johnsen og hans medarbeider var ikke med på avstraffelsen, men er tiltalt fordi påtalemyndigheten mener de gjorde noe straffbart da de stilte lokaler til disposisjon.

Da Anwar var tatt av dage, mener påtalemyndigheten at den 27-årige kvinnen var svært aktiv med å fjerne spor etter mishandlingen. I følge tiltalebeslutningen skal hun ha vasket og malt over blodspor både i lakkeringsverkstedet på Stoa og foran Geir Johnsens villa. I tillegg skal hun ha skjult en pickup som Zia Anwar ble fraktet bort med. Kvinnen er også anklaget for å ha brent klær som hennes tre livvakter hadde på seg under mishandlingen.

Da en av de tiltalte ble fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett kort tid etter drapet, var kvinnen svært synlig til stede. Hun fortalte pressekorpset hvorfor hun hadde malt flere dørkarmer i lakkeringsverkstedet: - Det så ikke ut der. Det trengte absolutt en oppussing, hevdet hun.

I tingretten svarte hun nei på spørsmålet om hun erkjenner straffskyld til anklagene.

FIKK LIVVAKTER: Den drepte Zia Anwar skal ha truet med å voldta en 27 år gammel norsk kvinne. Her er kvinnen avbildet mens hun var tilhører i et fengslingsmøte i fjor.