DREPT: Johanne Ihle-Hansen skulle begynne i andreklasse på Sandvika videregående neste uke. Hun ble drept lørdag. Foto: Privat
DREPT: Johanne Ihle-Hansen skulle begynne i andreklasse på Sandvika videregående neste uke. Hun ble drept lørdag. Foto: Privat Vis mer

- Drept fordi hun ikke var etnisk norsk

Funn på åstedet skal vise at drapet på Johanne Ihle-Hansen (17) hadde rasistisk motiv. Drapssiktede Philip Manshaus nekter fortsatt å forklare seg.

Publisert

Politiet mener at Philip Manshaus (21) skjøt og drepte sin egen stesøster Johanne Ihle-Hansen i familiens hjem på Eiksmarka i Bærum før han angrep moskeen al-Noor omkring 20 minutter unna.

Politiet har allerede sagt at de mener moskéangrepet var gjennomført fordi bærumsmannen ville ramme norske muslimer.

Tyder på rasemotiv

SIKTET: Philip Manshaus er siktet for drap på søstera Johanne Ihle-Hansen. Funn på åstedet skal tyde på at drapet er rasistisk motivert, får Dagbladet opplyst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SIKTET: Philip Manshaus er siktet for drap på søstera Johanne Ihle-Hansen. Funn på åstedet skal tyde på at drapet er rasistisk motivert, får Dagbladet opplyst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har også fått opplysninger om at politiet mener Manshaus skjøt sin stesøster fordi hun ikke var etnisk norsk, og hadde en annen hudfarge. Politiets funn i boligen på Eiksmarka og ytterligere etterforskning skal vise dette.

- Vi jobber med å kartlegge motivet. Angrepet mot moskeen var for å skremme den muslimske befolkningen i Norge. Stesøsteren var ikke muslim, men vi utelukker ikke at det kan ha vært slik ideologi som har ledet til drapet. Det er for tidlig å konkludere. Vi har ikke nok opplysninger om det ennå sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

- Er en av teoriene at det kan ha vært hennes etnisitet som var motivet?

- Det kan det ha vært. Vi holder det åpent, sier han onsdag ettermiddag.

Johanne Ihle-Hansen ble adoptert til Norge som toåring fra Kina.

Skutt hjemme

Manshaus nekter straffskyld etter både draps- og terrorsiktelsen.

ETTERFORSKER: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Politiet har denne uka mottatt en foreløpig obduksjonsrapport etter drapet på Johanne. Politikilder har tidligere opplyst til Dagbladet at hun ble skutt, men Kraby vil nå ikke bekrefte dette. Han vil heller ikke kommentere dødstidspunkt.

Manshaus sitter nå i isolasjon på Ila og nekter fortsatt å forklare seg om hendelsene på lørdag. Det er derfor ikke planlagt nye avhør av 21-åringen, og politiet jobber nå intenst med avhør av familiemedlemmer, venner og annen omgangskrets.

- Det er en utfordring å kartlegge hendelsen når han ikke forklarer seg. Det er en rett han har, selv om politiet alltid vil ha forklaring, sier politiadvokaten.

- Må ha planlagt

Politiet ønsker fortsatt tips i saken der de mener Manshaus i lengre tid har planlagt angrepet mot moskeen.

- Vi registrerer at det som skjedde i moskeen må innbefatte en del planlegging. Omfanget vet vi ikke ennå, sier Kraby.

SE TV: Leder i Østerås fritidssenter, Frank Thomas Hansen, forteller at flere er i sjokk etter at en 17 år gammel jente fra nabolaget ble drept. Reporter: Øystein Andersen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Den terrorsiktede mannen hadde med seg flere våpen i moskeen, politiet tror flere av dem var lovlige jaktvåpen registrert på andre i husstanden. I tillegg var han utstyrt med en hjelm og et Gopro-hjelmkamera. Politiet har sikret seg dette opptaket, som er et viktig bevis.

- Bare at han har hjelm og Gopro viser at det er planlegging i denne saken. Vi undersøker selvsagt hvor han har fått utstyr fra. Vi kartlegger alle økonomiske transaksjoner og undersøker om det er kjøpt i Norge eller utlandet, sier Kraby.

Radikalisert

SE TV: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept lørdag. Rektor ved skolen hun gikk på, forteller at elevene er i sjokk og sorg etter hendelsen. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Politiet mener at Manshaus først og fremst har blitt radikalisert på internett.

De bruker nå en stor mengde ressurser på å gjennomgå all hans aktivitet og samtlige elektroniske enheter. I tillegg omtaler de medelever på folkehøyskolen i Fosen, der Manshaus gikk på «sjølberging»-linja, som viktige vitner.

Linja fokuserer på bærekraft og økologi, og skolen ønsker å gi elevene ferdigheter innenfor tema som konservering, høsting og dyrking av mat, husbygging, stell av dyr, fisking, smiing, reparasjon og gjenbruk.

- De er viktige vitner. Hva har ledet opp til den prosessen og de valgene han har tatt.

- Mener dere han har blitt radikalisert den siste tida?

- Det jobber vi med å kartlegge. Noe tid har det nok gått og mye har skjedd på nettet, men han har også gitt uttrykk om disse holdningene til andre personer han kjenner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer