<strong>DUMPET I GRØFT:</strong> Etter at en av de siktede til slutt selv ringte politiet, fant politiet drapsofferet liggende i ei grøft like ved en gangsti, rundt 250 meter fra boligen der drapshandlingen kan ha skjedd. Her jobber politiets kriminalteknikere på funnstedet.
Foto: Øistein Norum Monsen
DUMPET I GRØFT: Etter at en av de siktede til slutt selv ringte politiet, fant politiet drapsofferet liggende i ei grøft like ved en gangsti, rundt 250 meter fra boligen der drapshandlingen kan ha skjedd. Her jobber politiets kriminalteknikere på funnstedet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Drept hjemme hos siktede og fraktet til skogholt i mørket

Drapssiktede brødre skal ha kjent offeret (22) i lang tid. - Han angrer, sier forsvareren til siktet 23-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To brødre på 23 og 20 år blir nå varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud etter at begge i går tilsto å ha vært involvert i drapet på en jevnaldret mann på Holmlia natt til i går. Det var en av de siktede selv som ringte politiet tidlig i går morges.

Kort tid etter ble en 22 år gammel norsksomalier, også han fra Holmlia, funnet død i ei grøft basert på opplysninger de siktede ga politiet.

- Avdøde ble i ettermiddag formelt identifisert som en 22 år gammel norsk statsborger med somalisk bakgrunn, opplyser politiadvokat Andreas Strand.

De tre mennene er en del av samme omgangskrets og skal ha kjent hverandre i flere år. Begge de siktede skal i avhør i går ha forklart seg om det politiet ser på som motivet for ugjerningen.

- De er bekjente og har en historie sammen, men vi vil ikke gå nærmere inn på denne relasjonen ennå, siden etterforskningen er i en startfase, sier Strand til Dagbladet.

De siktede brødrene er ikke tidligere straffedømt, men har vært i kontakt med politiet tidligere. Så seint som i november i fjor ble 20-åringen ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett besluttet varetektsfengslet i en sak der han skal ha erkjent grovt ran, men Dagbladet kjenner ikke utfallet av saken.

Politiet ville i dag ikke kommentere om drapsofferet er straffedømt. Ingen av de involverte er regnet som del av de organiserte kriminelle miljøene i Oslo.

Flere blodspor Så langt stemmer etterforskernes egne undersøkelser i saken overens med hva brødrene har forklart i lange avhør, etter det Dagbladet får opplyst. 

Etter det Dagbladet får opplyst jobber politiet ut fra at offeret ble drept i en leilighet i Høgåsveien på Holmlia, der den siktede 23-åringen bodde. De siktede skal  deretter ha fraktet mannen bort sammen. 22-åringen endte opp i ei grøft ved en gangsti som er en direkte forlengelse av bilveien fra den aktuelle adressen.

Funnstedet ligger bare rundt 250 meter fra leiligheten.  

I ei trapp fra inngangspartiet til åstedsleiligheten var det i går synlige, antatte blodspor flere steder som kriminalteknikerne sikret prøver og bilder av.

- Vi har en forståelse av måten døden inntraff på, men vi vil ikke kommentere noen detaljer i saken foreløpig, sier politiadvokaten.

23-åringen disponerte leiligheten til sin far - som var utenbys dra drapet skjedde. Også den siktede lillebroren har vært bosatt på en adresse like i nærheten. 

- Angrer på drapshandlingen Til tross for det som kan framstå som et forsøk på å fjerne liket fra boligområdet, valgte altså brødrene seinere å legge kortene på bordet overfor politiet. Det skal ha gått noe tid fra drapet trolig skjedde til varslingen, men klokka 06.15 kom telefonen om drapet som også gjorde det klart for politiet hvem som kunne stå bak.

Ifølge 23-åringens forsvarer, advokat Solveig Høgtun ved advokatfirmaet Elden, har hennes klient gitt uttrykk for at han angrer på det han har gjort.

- Det blir riktig å si at han angrer. Han skulle ønsket at dette tragiske aldri hadde skjedd. Ut fra både siktelsen og hans forklaring framgår det at dette ikke er noe overlagt drap, sier Høgtun til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere hendelsesforløpet. Det vil heller ikke 20-åringens forsvarer, advokat Bendik T. Eckbo.

- Min klient samtykket til varetektsfengsling, men utover det kan jeg ikke kommentere saken foreløpig, sier Eckbo.

Politiet jobber nå blant annet med ytterligere vitneavhør, gjennomgang av tekniske spor og med å sjekke alle detaljer i brødrenes tilståelser. 23-åringen har erkjent straffskyld for forsettlig drap, mens lillebroren har erkjent de faktiske forhold men ikke formelt tatt stilling til siktelsen.

Ikke rasisme-relatert Fordi offeret var mørkhudet og de antatte gjerningsmennene hvite nordmenn, ville politiet i dag stanse spekulasjoner i lokalmiljøet om politiske eller religiøse motiver.

- Det er viktig for politiet å understreke at det ikke er noe i saken som tyder på noen form for rasistisk motiv. Tvert imot er både de siktede og avdøde en del av samme, multietniske omganskrets på Holmlia der slike holdninger ikke er en problemstilling, understreker politiadvokat Strand.

<strong>ÅSTED:</strong> Politiet tror selve drapet skjedde i eller ved denne boligen på Holmlia.
Foto: Øistein Norum Monsen
ÅSTED: Politiet tror selve drapet skjedde i eller ved denne boligen på Holmlia. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer