Drept i angrep på Gaza-bosetting

Israelske Tiferet Tratner (24) drept da palestinere angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den militante Hamas-gruppen tok på seg ansvaret for angrepet mot Neve Dekalim-bosettingen i det sørlige Gaza fredag morgen, dagen etter at tre israelske soldater ble drept av tre palestinere utenfor en annen bosetting.

Angrepet skjedde bare noen timer før innledningen til Yom Kippur, jødenes viktigste helligdag. Politiet er satt i alarmberedskap for å hindre angrep under høytiden.

24 år gamle Tiferet Tratner, som var på besøk fra Jerusalem, ble drept da granaten slo inn i huset hun var i, og eksploderte i stua. En person ble såret i angrepet.

Ifølge den israelske hæren ble granaten avfyrt fra den palestinske byen Khan Yunis like i nærheten av bosettingen. Israelske soldater svarte med maskingeværild og stridsvogngranater mot Khan Yunis.

Det er første gang på to år at en israelsk bosetter på Gazastripen blir drept, selv om militante palestinere avfyrer granater og enkle raketter mot bosettingene nesten hver dag.

Volden øker

Volden har økt kraftig i Gaza etter at det ble kjent at den israelske regjeringen vil trekke både militære styrker og bosettere ut av Gazastripen i løpet av 2005.

Palestinske militante vil gjerne at verden skal få inntrykk av at israelerne blir jaget ut av Gazastripen med halen mellom beina, mens Israel på sin side er ivrig etter å ramme de militante så hardt som mulig før de trekker seg ut.

8.000 israelere lever i 21 bosettinger som er bygget på Gazastripen siden området ble okkupert i 1967. Nesten 1,3 millioner palestinere er bosatt på den vesle kyststripen.

Rasende bosettere

Bosetterne er rasende på statsminister Ariel Sharon for planen om tilbaketrekking, men et klart flertall av den israelske befolkningen støtter den.

En talsmann for bosetterne, Eran Sternberg, beskylder Sharon for oppfordring til drap og sier at tilbudet om erstatning til bosettere som forlater sine hjem, er som å be palestinerne om å trappe opp angrepene.

- Vi ville ikke bli overrasket om ordene «Fra Sharon med kjærlighet» står skrevet på framtidige granater, sa Sternberg i en pressemelding.

Bosetterorganisasjonen YESHA oppfordret torsdag Sharon til å bruke Yom Kippur til å revurdere planen som de mener vil ende i katastrofe.

Sharon på sin side insisterte tidligere i uka på at planen vil gå sin gang, uansett hva bosetterne sier. Sikkerhetstjenestene advarer mot ekstremister som kan tenkes å ville drepe Sharon.

Etter fredagens angrep er 4.337 mennesker drept siden det palestinske opprøret startet høsten 2000. Av dem er 3.317 palestinere og 949 israelere, ifølge opptellingen til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)

I SORG: Den drepte 24-åringens venner og familie møttes for å trøste hverandre.