Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept i Burmas glemte krig

BURMA (Dagbladet): Mannen ligger myrdet i sitt eget hjem i Burma. Han ble skutt ned av regjeringssoldater fordi han ikke svarte på burmansk da soldatene stilte ham et spørsmål. Det skjer daglig på dødsmarkene i Burma der SLORC-regimet har drevet hundretusener på flukt i sitt eget land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha nedkjempet hovedstyrkene til Karen-geriljaen, gjennomfører militærregjeringen i Rangoon en vanvittig deportasjon av minoritetsgrupper for å sikre seg full kontroll over landsbygda. Minst 500 000 er drevet på flukt i sitt eget land. Den burmanske eksilregjeringen mener det kan dreie seg om to millioner interne flyktninger.

- Regjeringsstyrkene har svidd av tusener av landsbyer, og der innbyggerne nekter å flytte, går soldatene inn med maskingeværer og meier dem ned, sier fungerende informasjonssjef Richard Skretteberg i Flyktningerådet. Han er nettopp kommet tilbake fra et besøk blant burmanske flyktninger i Thailand.

- Bildet av den døde mannen ble tatt av hans egen kone da hun vågde seg tilbake to dager etter. Det ble smuglet ut av landet, sier Skretteberg.

Slaver

Bilder fra det avstengte Burma forteller om et skrekkregime der hæren deporterer og myrder minoritetsgrupper.
- Regjeringsstyrkene tvinger sivilbefolkningen til slavearbeid. De bærer blant annet hærens forsyninger helt inn i kampområdene, sier Skretteberg.

Det har også kommet rapporter om at regjeringsstyrkene har tvunget sivile til å marsjere foran seg gjennom minefelt.

- Det som skjer i Burma er ganske enkelt at hæren okkuperer sitt eget land og setter geværmunningen mot hodet på sine egne innbyggere, sier han.

Glemt krig

Skretteberg mener situasjonen er ytterligere forverret etter at Burma delvis er kommet med i «det gode selskap» gjennom medlemskap i Asean.

- Krigen mot minoritetene er blitt en glemt krig, og det kommer signaler om at myndighetene i Thailand vil sende nye flyktninger tilbake. Det har heldigvis ikke skjedd i mange tilfeller, men det er et voksende ønske, også i Thailand, om å tjene penger på Burmas enorme naturressurser, sier Skretteberg.

<B>MEIET NED:</B> Mannen ble myrdet fordi han ikke kunne svare på burmansk i Burma.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!