DREPT: Orkhan Dzjemal, Alexander Rastorgujev og Kirill Radtsjenko. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
DREPT: Orkhan Dzjemal, Alexander Rastorgujev og Kirill Radtsjenko. Foto: AP Photo/Pavel GolovkinVis mer

Tre journalister drept i Den sentralafrikanske republikk

Drept i et ran, var forklaringen. Hevder nye opplysninger sår tvil om hendelsesforløpet

Orkhan Dzjemal, Alexander Rastorgujev og Kirill Radtsjenko ble i sommer drept mens de jobbet med en sak om russiske leiesoldater i Den sentralafrikanske republikk.

I fjor sommer ble tre journalister drept i Den sentralafrikanske republikk. De skal ha jobbet med en sak om russiske leiesoldater i landet.

Den offisielle forklaringen var at journalistene ble drept i et ran, skriver Daily Telegraph. Men nå sitter avisa på opplysninger som sår tvil om den versjonen.

I en ny rapport kommer det fram at de tre journalistene, ved navn Orkhan Dzjemal, Alexander Rastorgujev og Kirill Radtsjenko, hadde en sjåfør med forbindelser til den såkalte Wagner-gruppen, et russisk sikkerhetsselskap som har leiesoldater i flere land.

Avisa mener dette nå tyder på at de tre ble drept i arbeidet med å skaffe opplysninger rundt denne gruppa, hvis eksistens benektes fra øverste hold i Russland.

«Putins kokk»

I rapporten skal det også ha blitt gjort funn som tyder på at det er forbindelser til Jevgenij Prigozjin, som kalles «Putins kokk», som er kjent som sjefen bak Wagner-gruppen.

Prigozjin er også mannen amerikanske myndigheter mener er leder for gruppa som anklages for å ha prøvd å påvirke valget i USA i 2016.

Ifølge Daily Telegraph kommer disse opplysningene til overflaten i en rapport gjort av en gruppe som ledes av Putin-kritiker Mikahil Khodorovskij. Han skal også ha finansiert de tre journalistenes reise til Den sentralafrikanske republikk.

Det skal være telefonlogger som knytter den nevnte sjåføren til Prigozjin. De skal også ha vist at en offiser for Den sentralafrikanske republikks spesialstyrker skal ha fulgt etter journalistene. Han skal ha ringt sjåføren og en russisk inspektør gjentatte ganger før og etter drapene.

- Journalistene var under oppsyn av folk rundt Jevgenij Prigozkin allerede fra forberedelsesstadiet, uttaler gruppa som har publisert rapporten.

«PUTINS KOKK»: Jevgenij Prigozjin. Foto: Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP
«PUTINS KOKK»: Jevgenij Prigozjin. Foto: Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP Vis mer

Voldsherjet

Myndighetene i Den sentralafrikanske republikk opplyste i sommer at de tre russiske journalistene ble stanset og bortført av rundt ti menn, som bar turban på hodet og snakket arabisk. De ble kort tid etter funnet drept utenfor byen Sibut, rundt 300 kilometer nord for hovedstaden Bangui.

Det russiske nettstedet Investigation Control Centre (TsUR) opplyste at Radtsjenko, Rastorgujev og Dzjemal var på oppdrag for dem for å granske virksomheten til den såkalte Wagner-gruppen. TsUR finansieres av den tidligere oljemagnaten Khodorkovskij, som lever i eksil i London.

Khodorkovskij var en gang Russlands rikeste mann, men ble dømt for korrupsjon og sonet ti år i fengsel. Han er kjent som en av president Vladimir Putins krasseste kritikere.

Den sentralafrikanske republikk er et voldsherjet land, som til tross for sine store naturressurser er blant verdens fattigste, skriver NTB.