Drept i «happy slapping»

David Morley (37) ble et tilfeldig offer for ungdommer som ville filme vold. Fire unge dømt for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag denne uken ble fire ungdommer dømt for drap, i det som skal være det første tilfellet av «happy slapping» i Storbritannia som ender med at offeret blir drept.

«Happy slapping» er betegnelsen på et fenomen som har blitt utbredt i Storbritannia.

Det går ut på at ungdommer angriper tilfeldige ofre for moro skyld, og filmer overgrepet med mobiltelefon.

I går ble 21 år gamle Reece Sargeant, 18 år gamle Darren Case, en 17 år gammel gutt og en 15 år gammel jente dømt for drapet.


Drepte for moro skyld
- Det var som hentet ut av romanen «A clockwork orange», skriver avisa
Guardian om overfallet, som skjedde i oktober i fjor.

37 år gamle David Morley, en homofil bartender, ble helt umotivert angrepet av ungdommene mens han satt på en benk i London. En lang rekke slag og spark etterlot Morley med 44 ulike skader, og drepte ham til sist. Den 15 år gamle jenta skal ha påført mannen det siste avgjørende sparket mot hodet:

- Hun sparket ham som om hodet hans var en fotball eller rugby-ball, sa offerets venn, som var vitne til drapet.

Mishandlingen ble filmet med mobiltelefon av ungdommene. Senere dro de hjem og så på angrepet.

DREPTE FOR MORO SKYLD: 37 år gamle David Morley ble helt umotivert angrepet av ungdommer mens han satt på en benk i London. Her plasserer en av mange sørgende et lys på åstedet for drapet. Foto: Scanpix
DREPTE FOR MORO SKYLD: 37 år gamle David Morley ble helt umotivert angrepet av ungdommer mens han satt på en benk i London. Her plasserer en av mange sørgende et lys på åstedet for drapet. Foto: Scanpix Vis mer

- Drap, ikke mord

Retten i Old Baley dømte ungdommene for det som i norsk rettsvesen kalles uaktsomt drap, men de ble frikjent for forsettelig drap. Flere vitner fortalte at det var den 15 år gamle jenta som var pådriveren.

- Det var på grunn av henne de gjorde som de gjorde. Fordi hun ville filme det med mobiltelefon, ble folk banket opp, sa et medlem av ungdomsgjengen i retten.

Bakgrunnen til ungdommene ble også trukket frem. Ifølge Guardian skal 15-åringen ha en mor som er narkoman, og en far som er alkoholiker. Hun bodde i fosterhjem da overgrepet skjedde. En annen av de dømte, en 18 år gammel gutt, skal ha diagnosen ADHD.

I flere måneder i fjor skal gjengen ha banket opp ukjente for moro skyld, kom det fram i retten.

Bisarr trend

«Happy slapping»-fenomenenet har blitt hyppig omtalt i Storbritannia det siste halvåret. Ungdommen begår overgrep for moro skyld, noe som gjør mishandlingen enda mer uforståelige.

Tidligere i år kom meldingene om at det første offeret for «happy slapping» hadde begått selvmord:

Shaun Noonan (14) tok sitt eget liv ved å henge seg i skoleslipset etter å ha blitt grovt mishandlet av sine egne medelever ved Sutton High School i Ellesmere Port. Han ble sparket i hodet, dyttet i en grøft, trampet på og jaget, skrev avisa The Times. Mishandlinge ble filmet med mobiltelefon. Shauns foreldre fant sønnen hengende i taket, og 14-åringen døde på sykehus seks dager senere.

For en uke siden skrev Dagbladet.no om Hear\'Say-sangerinnen Myleene Klass som ble utsatt for «happy slapping», da fem ungdommer angrep henne i London. Plutselig dukket det opp tre gutter og to jenter som begynte å synge sin variant av Hear\'Say-hiten «Pure and Simple»: «Pure and simple, I\'m going to kill you.»

Livredd løp hun mot t-banen mens ungdommene forfulgte henne og dokumenterte det hele med mobiltelefonen.

I juli rapporterte BBC om at en 13 år gammel jente var blitt voldtatt mens overgrepet ble filmet med mobiltelefon.

Hundrevis av angrep

Mens noen har antydet at fenomenet bare er medieskapt hysteri, ser det med dommen i går ut som om «happy slapping» er høyst reellt.

«Happy slapping» skal ha begynt i garagemusikk-miljøet, før det ble plukket opp i skolegårdene i London. Nå har det spredt seg over hele England. Angrepene skal stadig ha blitt mer ekstreme og voldelige.  Enkelte hevder at tv-serier som Jackass er del av grunnen til den nye tendensen.

En rekke «happy slapping»-videoer finnes på teknologi- og kulturblogger på nettet. Videoene inneholder grove, voldelige angrep.

På videoen ler angriperne med de slår og sparker uskyldige ofre. Flere av ofrene løper i panikk når de blir angrepet. Andre angrep ender med at ofrene blir slått bevisstløse.

PÅ NETTET: En rekke «happy slapping»-videoer og bilder finnes på teknologi- og kulturblogger på nettet.