Russlands invasjon av Ukraina:

Drept i Ukraina: Krever svar

Den zambiske utvekslingsstudenten fikk valget mellom å sone ut straffen for narkosmugling, eller kjempe for den beryktede Wagner-gruppa i Ukraina. Nå er han død.

DREPT: I august fikk zambiske myndigheter beskjed om at 23 år gamle Lemekani Nyirende var blitt vervet fra et fengsel i Russland til å kjempe i Ukraina. Bare noen uker seinere ble han drept i kamper. Søndag ble levningene hans returnert til Zambia. Foto: Privat
DREPT: I august fikk zambiske myndigheter beskjed om at 23 år gamle Lemekani Nyirende var blitt vervet fra et fengsel i Russland til å kjempe i Ukraina. Bare noen uker seinere ble han drept i kamper. Søndag ble levningene hans returnert til Zambia. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Levningene etter den 23 år gamle utvekslingsstudenten Lemekani Nyirenda, som ble drept i Ukraina mens han kjempet for Vladimir Putins krigsmaskin, ankom søndag hans fødeland Zambia, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Nyirenda ble drept i september, bare én måned etter at han ble vervet av den beryktede russiske leiesoldat-gruppa Wagner.

Nå forlanger zambiske myndigheter en detaljert forklaring fra russiske myndigheter, ikke bare om hvordan 23-åringen ble rekruttert, men også hvordan han ble drept.

FLAMMEHAV: Flere videoer i sosiale medier viser en voldsom brann i etterkant av angrepet mot en russisk base i den okkuperte byen Melitopol, sør i Ukraina. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Dømt - så rekruttert

Den 23 år gamle zambieren studerte atomteknikk i Moskva, men ble i april 2020 funnet skyldig i narkotikasmugling. Han ble idømt en ni år lang fengselsstraff.

Før Russlands president Vladimir Putin mobiliserte 300 000 russere til krigen i Ukraina, var russiske myndigheter avhengig av frivillighet for å rekruttere soldater.

Putins krigsmaskin lokket med store bonuser og en relativt høy lønn, men det store antallet uteble.

Derfor begynte den beryktede leiesoldat-gruppa Wagner, som eies av «Putins kokk» Jevgenij Prigozjin, å rekruttere soldater fra russiske fengsler.

De som meldte seg frivillige, ble benådet i bytte mot militær tjeneste i Ukraina.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror den type ukrainske angrep man har sett de siste ukene vil fortsette. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Twitter / Dagbladet TV Vis mer

- Overgrep vanlig

I sommer ble 23 år gamle Nyirenda vervet. Zambiske myndigheter fikk 23. august beskjed om at utvekslingsstudenten hadde blitt benådet mot at Nyirenda tjenestegjorde i Ukraina.

Han hadde da sonet i overkant av to år av fengselsstraffen sin.

Hvilke konkrete vurderinger 23-åringen gjorde før han vervet seg til Wagner, er uvisst, men soningsforholdene i russiske fengsler kan være regelrett brutale.

BERYKTET: Oligarken kjent som «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, eier den beryktede Wagner-gruppa. Foto: NTB
BERYKTET: Oligarken kjent som «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, eier den beryktede Wagner-gruppa. Foto: NTB Vis mer

I en rapport fra 2021 skriver det amerikanske utenriksdepartementet at «overbefolkning, overgrep fra vakter og innsatte, begrenset tilgang til helsehjelp, matmangel og utilstrekkelige hygieniske forhold er vanlig i fengsler, straffeleire og andre fasiliteter».

Samme år fikk Dagbladet tilgang til et omfattende videomateriale som dokumenterer systematisk tortur av innsatte i russiske fengsler.

- Tortur som problem i russiske fengsler er veldig akutt og myndighetene gjør ikke nok for å sørge for effektive etterforskninger av det, sa Tanja Loksjina, Europa-direktør i Human Rights Watch, da.

WAGNERGRUPPEN: Den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin, mannen bak «Wagnergruppen», rekrutterer russiske fanger til krigen i Ukraina. Video: Telegram / Wagnergruppen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Krever svar

I september, bare noen uker etter at zambiske myndigheter fikk beskjed om at Nyirenda var benådet mot deltakelse i krigen i Ukraina, skal 23-åringen ha blitt drept i Ukraina, ifølge AP.

Nøyaktig når, hvor og hvordan, vet verken familien til Nyirenda eller zambiske myndigheter.

Zambias utenriksminister, Stanley Kakubo, forteller at zambiske myndigheter har bedt russiske myndigheter redegjøre for Nyirendas militærtjeneste og rekruttering, skriver AP.

- Vi har forlangt detaljer, og ikke bare om hans rekruttering, fra russiske tjenestepersoner, sier Kakubo i en uttalelse.

I 23-åringens hjemby, Lusaku i Zambia, er innbyggerne forferdet over dødsfallet.

- Hvordan kan Russland rekruttere våre borgere som studerer til å utkjempe deres krig? Det er definitivt ikke riktig, og våre myndigheter bør forsikre seg om at de kan beskytte livene til våre borgere i Russland, sier Catherine Mwenya, innbygger i Lusaku, til AP.

ANGRIPER WAGNER: Den georgiske nasjonale legionen delte nylig denne videoen hvor de angriper Wagner-soldater. Video: Den georgiske nasjonale legionen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Rapporter i november

Allerede i midten av november kom det rapporter om at 23 år gamle Nyirenda var blitt drept i Ukraina.

«Våre tanker, hjerter og bønner er med Nyirenda-familien, hans venner og kjære», skrev den zambiske diasporaen i Moskva da.

I slutten av november rykket Jevgenij Prigozjin, Wagner-gruppens grunnlegger, ut og bekreftet at en zambisk statsborger hadde blitt drept i Ukraina.

Prigozjin, en av Putins nærmeste allierte, hevdet da at Nyirenda ønsket å kjempe i Ukraina.

Nyirendas familie har ikke kommentert Prigozjins uttalelser, men forteller i en uttalelse at en rettsmedisinsk undersøkelse av 23-åringens levninger skal gjennomføres før begravelsen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer