Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept med fire skudd

Erik Feragen (25) ble øyenvitne til henrettelsen av en drøyt 40 år gammel utenlandsk mann klokka 23.25 i natt. Gjerningsmannen, en 38 år gammel iraker, meldte seg for politiet et kvarter seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hørte først ett skudd. Da jeg snudde meg, så jeg gjerningsmannen skyte to- tre skudd mot en som lå nede. Deretter puttet han drapsvåpenet og høyre hånd i jakkelomma, og kom gående rett mot meg.

Feragen sto på bussholdeplassen 50 meter unna, da det rå og brutale drapet skjedde.

25-åringen forteller at han ikke rakk å bli redd:
- Alt skjedde så raskt. Etter å ha stått over offeret og fyrt av skuddene, kom drapsmannen gående mot meg med skytevåpenet i lomma. Tre- fire meter foran meg dreide han til venstre og forsvant ned Brugata. Jeg ble redd først etterpå, forteller Hamar-mannen.

Politiet slapp å lete lenge etter drapsmannen. Et kvarter etter at han pumpet fire skudd i kroppen på sitt drapsoffer, meldte en 38 år gammel irakisk statsborger seg i politivakta på Grønland.

- Han kom inn i vakta med drapsvåpenet i handa og sa at han hadde skutt og drept en person i Storgata. Vakta fikk tilkalt assistanse, og vi pågrep ham uten spesiell dramatikk, opplyser vaktsjef ved kriminalvakta, Terje Faraasen.

Etterlyst

Mannen var beruset da han kom på politistasjonen, og det ble tatt en blodprøve før han ble satt i arresten.

Mannen, som politiet er sikker på ble drapsmann utenfor skjenkestedet Herr Ibsen i Storgata i Oslo, er tidligere dømt for grove narkotikaforbrytelser.

I februar 1997 ble irakeren derfor dømt til fire og et halvt års ubetinget fengsel. Merkelig nok skal han bare ha sonet i halvannet år - fra 20. mars 1997 til 18. september 1998. Etter løslatelsen for fire måneder siden, er han blitt dømt for ett mindre forhold.

Skutt i hodet

Den 38 år gamle irakeren hadde i tillegg vært etterlyst av politiet i en drøy måned da han skjøt ned og drepte sitt offer i natt.

- Vi har etterlyst ham som vitne i en mindre alvorlig straffesak, opplyser vaktsjef Terje Faraasen.

Irakeren oppga i natt ikke noe motiv for den bestialske nedslaktingen på fortauet rett utenfor kafeen Herr Ibsen, få meter fra krysset Storgata/Ebbells gate.

Politiet vil avhøre den antatte gjerningsmannen i dag tidlig. Det spekuleres på om henrettelsen kan ha vært ledd i et internt narkotikaoppgjør.

Drapsofferet var ved totida i natt fortsatt ikke identifisert. Han skal være drøyt 40 år gammel, med nordafrikansk utseende.

Politiet bekreftet overfor Dagbladet i natt at mannen blødde fra hodepartiet etter henrettelsen. Det tyder på at minst ett skudd - muligens det første - traff ham i hodet.

Politiet brakte i natt inn Erik Feragen og fire andre øyenvitner til avhør på politihuset.

- Samtlige fem har sagt at de så eller hørte fire skudd bli avfyrt. Ingen har så langt sagt at de så forløpet til drapshandlingen, sa Terje Faraasen i natt.

Politiet har ingen indikasjon på at gjerningsmannen eller offeret hadde besøkt Herr Ibsen i forkant av drapet.

- Ingen vitner inne på skjenkestedet la merke til noe spesielt før skuddene falt, opplyser vaktsjefen.
Inne på Herr Ibsen satt fortsatt en del av gjestene mens dramaet fortsatt utspant seg foran TV-kameraene og fotoapparatene på utsiden:

Den døde under et laken med føttene stikkende ut, et tjuetall politifolk vrimlende i gata, blinkende blålys og nysgjerrige forbipasserende i små klynger utenfor sperringene.

En knapp halvtime i forveien hadde voldsspiralen i Oslo tatt en ny omdreining.

SKUTT OG DREPT:</B> En mann mellom 40 og 50 år av utenlandsk opprinnelse ble skutt og drept i Storgata i Oslo sentrum klokka 23.30. Gjerningsmannen meldte seg for politiet et kvarter etter at skuddene falt.
ØYENVITNE:</B> Erik Feragen forteller her til politiet at han så drapet, og at drapsmannen kom gående rett mot ham med våpenet i lomma etter drapet. Kort etter blir Feragen kjørt til politihuset som sentralt øyenvitne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media