Drept med øks i senga

SANDNES (Dagbladet): Hver dag ruslet den 78 år gamle tidligere sykkelarbeideren David Gundersen ned til gågata i Sandnes for å slå av en prat med gamle kolleger på Øglænd DBS. Sammen med kona Astrid Margrethe (69) levde han en stille og tilbaketrukket pensjonisttilværelse. Natt til i går ble ekteparet brutalt hogd ned og drept hjemme i sine egne senger i eneboligen i Svaneveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gamle psykiatriske pasienten som i går ble siktet for overlagt drap på ekteparet Astrid Margrethe og David Gundersen, ble etterpå innlagt på Sentralsjukehuset i Rogaland. Etter pågripelsen bet han av seg tunga. Det vil derfor bli vanskelig å få avhørt 39-åringen med det første.

Dobbeltdrapet i Svaneveien i Sandnes beskrives som særdeles bestialsk. 39-åringen skal ha tatt med seg ei øks og ha brutt seg inn i nabohuset.

Den drapssiktede skal deretter ha gått opp i andre etasje i huset, hvor ekteparet sov i hvert sitt rom, og drept de to med øks.

Politiet antar at både Astrid Margrethe og David Gundersen døde momentant.

Med politivakt

- Pågripelsen foregikk uten dramatikk. Den siktede var rolig, men etterpå klarte han å skade seg selv. Han er nå innlagt på sykehuset med politivakt, sier politimester Kjell Eide ved Rogaland politikammer.

Politiet rykket ut klokka 02.15 natt til i går, etter at naboer hadde varslet om husbråk. Det var den siktedes foreldre som ba naboene om å ringe. Sønnen hadde selv fortalt sine foreldre hva han hadde foretatt seg.

- Da våre folk kom til stedet, fortalte den siktedes far at to personer var drept. Ettersom han først brøt seg inn i huset, har vi foreløpig valgt å sikte ham for overlagt drap. Dette er en tragedie, verken mer eller mindre, sier Eide.

Uklart motiv

Politiet gjennomførte i går en dør-til-dør-aksjon for å avhøre vitner om hva som kan ha vært foranledningen til drapene. Foreldrene til den siktede var begge inne til avhør. Etter det Dagbladet får opplyst, har det vært et anstrengt forhold mellom den siktede og naboekteparet i lang tid, men etterforskningen har så langt ikke brakt informasjon om noen konflikt dagen før drapene.

- Motivet er uklart for oss, og vi anser det som utelukket å avhøre den siktede med det første. Det er derfor også helt uvisst når vi eventuelt kan framstille ham for varetektsfengsling, sier politiinspektør Ingrid Tjørhom.

Politiet sperret av et stort område rundt ekteparets hus. To kriminalteknikere fra Kripos kom til Svaneveien før klokka 12 i går for å bistå den lokale politistasjonen med å sikre bevis. Likene ble seinere båret ut og fraktet til Gades institutt ved Haukeland sykehus i Bergen for å bli obdusert.

Til behandling

Huset hvor 39-åringen bodde sammen med sine foreldre, brant for noen år siden, men er nå bygd opp igjen. Sønnen har bodd på loftet den siste tida. Fra begynnelsen av 1980-tallet har han en rekke ganger vært innlagt for behandling på Rogaland psykiatriske sykehus, ved avdelingen på Dale. Der var han sist for to år siden.

De siste to åra er han blitt regnet som stabil. Han har gått til konsultasjoner ved psykiatrisk poliklinikk i Sandnes. Der var han siste gang fredag.

- Hvis det hadde vært noe spesielt ved hans væremåte den siste tida, tror jeg det ville ha blitt fanget opp, sier avdelingsoverlege Trond Nesse ved Rogaland psykiatriske sykehus.

Ikke på venteliste

- Vi vil nå gå detaljert gjennom mannens sykehistorie for å se om det kan være elementer i behandlingen som vi må revurdere. I første omgang vil vi gi en foreløpig rapport til fylkeslegen i Rogaland, sier sykehusdirektør Jørg Eirik Waula.

- Vår oppgave som tilsynsmyndighet blir å vurdere om 39-åringen har fått den faglige oppfølgingen som har vært nødvendig, altså om tilbudet har vært godt nok. Foreløpige opplysninger tyder ikke på at han har stått på venteliste for behandling, sier fylkeslege Geir Sverre Braut.

Den siktede 39-åringen er kjent for politiet etter flere tilfeller av vinningsforbrytelser. I 1996 skal han også ha fremmet trusler mot politiet, men han er ikke kjent for å være voldelig. Alle sakene mot ham er blitt henlagt på grunn av at han ikke skal ha vært strafferettslig tilregnelig.

<B>PÅ ÅSTEDET:</B> Kriminalteknikere fra Kripos kom til ekteparets bolig i Svaneveien i Sandnes i går formiddag for å bistå den lokale politistasjonen med å sikre bevis.