Drept med skrutrekker?

En tungt belastet kriminell Oslo-mann - og miljøet rundt ham - blir av vitner knyttet til drapet på Egil Tostrup Bråten (23).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig konsentrerer politiet deler av etterforskningen rundt en rød skrutrekker.

Politiet utelukker ikke at Bråten kan ha blitt drept med et slikt verktøy.

Oslo-mannen, som Dagbladet kjenner identiteten til, tilhører et belastet miljø. Vitner har forklart politiet om en knivepisode kvelden før Egil Tostrup Bråten ble drept. Oslo-mannen og miljøet rundt ham var da i fokus, ettersom det- ifølge vitner - ble viftet med en Mora-kniv med grønn slire. På drapsåstedet ble det funnet ei tom slire fra det som sannsynligvis er en Mora-kniv.

Knivepisoden skjedde i området der Bråten ble drept natt til mandag. Også andre omstendigheter gjør denne episoden interessant for politiet.

Flere i avhør

I går var flere personer i det aktuelle miljøet i avhør. Fem- seks sivilkledde polititjenestemenn hentet i går kveld Oslo-mannen for å ta ham med til avhør. Ved 21.30-tida kom mannen tilbake.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen vil ikke kommentere hva vitner har forklart.

- Jeg vil ikke kommentere hva slags informasjon vi har fått, men jeg kan si at disse opplysningene er noe vi ser på med interesse. Vi er nødt til å sjekke dette nærmere. Ingen personer har til nå status som siktet i forbindelse med drapet, sa Abrahamsen til Dagbladet seint i går kveld.

Etter det Dagbladet kjenner til, tok politiet beslag i en grønn kniv i ei grønn slire seint i går kveld. Abrahamsen opplyser at slira som ble funnet på åstedet er til undersøkelse, og at de derfor ennå ikke vet om den kan knyttes til drapet på 23-åringen fra Våler i Solør.

Nytt våpen

Den foreløpige obduksjonsrapporten kan ikke med sikkerhet si hvilke våpen drapsmannen, eller mennene, har brukt. Ifølge Dagbladets opplysninger utelukker ikke politiet at det kan være brukt to forskjellige stikkvåpen.

Politiet gikk tidlig ut og fortalte at Bråten var blitt drept med kniv. Nå sier de:

- Bråten er drept med en kniv eller en annen form for stikkvåpen, sier Abrahamsen.

Dagbladet kjenner til at politiet nå konsentrerer deler av etterforskningen rundt en rød skrutrekker. Dagbladet får bekreftet at det er kommet opplysninger om en skrutrekker, som sannsynligvis kan knyttes direkte til drapet på 23 år gamle Erik Tostrup Bråten i Oslo natt til mandag. Vitner er i avhør blitt inngående spurt om de har kjennskap til en rød skrutrekker og eventuell lengde på verktøyet.

Vitner hevder overfor Dagbladet at det er observert en rød skrutrekker i baklomma på en person i det belastede miljøet - ett døgn før drapet.

- Kan dere utelukke at Bråten er drept med skrutrekker?

- Det vil jeg ikke kommentere, svarer Abrahamsen.

Flere kriminelle er bevæpnet med skrutrekkere. Årsaken er at de da omgår forbudet mot å bære kniv på offentlig sted. I Oslo er det ikke uvanlig at kriminelle sliper skrutrekkerne, slik at verktøyet får en sylskarp knivliknende front.

Sjekker ran

Politiavdelingssjefen vil ikke kommentere opplysningene, men oppfordrer personer som finner kniver eller andre stikkvåpen i området, til å melde fra til politiet.

Parallelt med politiets hovedspor - skrutrekkeren og det belastede miljøet - undersøker de også et ran på en mann som gikk omtrent samme rute som Bråten. Ranet skal ha skjedd samme natt som 23-åringen ble drept.

- Foreløpig har vi ingen grunn til å knytte disse to sakene sammen, men vi er interessert å komme i kontakt med personer som kan ha opplysninger om ranet. Mannen som ble ranet, har ikke helt klart å stedfeste hvor overfallet skjedde, sier Abrahamsen.

I AVHØR: Politiet jobber nå mot et bestemt belastet miljø i Oslo. I går kveld ble flere personer i dette miljøet tatt inn til avhør av sivilkledde polititjenestemenn. Personen som her blir hentet til avhør, er ikke den kriminelle Oslo-mannen som vitner mener kan ha informasjoner om drapet.