DREPT: Fjellgorillaen Rafiki var en favoritt blant turister i den ugandiske nasjonalparken Bwindi Impenetrable. Tidligere denne måneden ble han drept av spydstikk i mageregionen. Foto: Bruce Davidson / naturepl.com / WWF
DREPT: Fjellgorillaen Rafiki var en favoritt blant turister i den ugandiske nasjonalparken Bwindi Impenetrable. Tidligere denne måneden ble han drept av spydstikk i mageregionen. Foto: Bruce Davidson / naturepl.com / WWF Vis mer

Drept med spyd: - Tragisk

Fire krypskyttere risikerer livstid i fengsel etter spyddrap på turistkjær gorilla.

Publisert

Fire krypskyttere er arrestert i forbindelse med drapet på fjellgorillaen Rafiki i den ugandiske nasjonalparken Bwindi Impenetrable. Det skriver blant andre The New York Times.

FROKOST: En hanngorilla har funnet et frokostområde i nasjonalparken Bwindi i Uganda. Sølvryggen markerer at det er en voksen hann som plukker blader. Dagbladet var der før corona-restriksjonene. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
FROKOST: En hanngorilla har funnet et frokostområde i nasjonalparken Bwindi i Uganda. Sølvryggen markerer at det er en voksen hann som plukker blader. Dagbladet var der før corona-restriksjonene. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Ifølge ugandiske viltmyndigheter ble Rafiki drept med spyd.

Gorillaen, som antas å ha vært om lag 25 år gammel, var den dominante hannen - eller sølvryggen - i gorillaflokken Nkuringo, en gruppe på 17 gorillaer som har vært populære blant besøkende i nasjonalparken i lang tid.

Rafiki ble funnet 2. juni, dagen etter at han ble meldt savnet. Ifølge viltmyndighetene viste undersøkelser at han hadde skader på indre organer etter at han ble stukket i mageregionen med skarpe gjenstander.

Kritisk truet art

Ifølge Verdens naturfond (WWF) finnes det bare rundt 1000 fjellgorillaer i naturen.

Arten står på IUCNs liste over kritisk truede arter - altså arter med «ekstremt høy» risiko for å dø ut. Bestanden har imidlertid økt noe siden 2018. Om lag halvparten av av de 1000 fjellgorillaene holder til i den ugandiske nasjonalparken.

NÆRKONTAKT: Et turistfølge er på safari i Rwanda, når én av dem ønsker et nærbilde av en gorilla. Plutselig begynner en av klodens aller farligste primater å nærme seg. Video: Viralhog Vis mer

- Det hele er veldig tragisk. Det er lenge siden en fjellgorilla har blitt tatt av krypskyttere i Uganda. Hvert individ av fjellgorillaene er viktig, siden de er så få igjen av dem, sier WWFs gorillaekspert Allan Carlson.

Han knytter også drapet til reiserestriksjonene som er blitt innført i kjølvannet av coronapandemien.

- Krypskyttere søker seg til nasjonalparker for å jakte når turistene ikke er til stede, og patruljeringen minsker.

Rafiki betyr «venn» på swahili. Gorillaen var navnebror med den kjente mandrillen fra Disney-filmen «Løvenes konge».

- Selvforsvar

En mann ble pågrepet kort tid etter dødsfallet, og tilsto å ha tatt gorillaen av dage, ifølge CNN. Han hevder imidlertid at han handlet i selvforsvar.

Han skal ha fortalt myndighetene at han og dro inn i parken for å jakte sammen med en annen krypskytter, da de møtte på en gruppe gorillaer.

NASJONALPARK: Bwindi Impenetrable National Park i Uganda er på FNs verdensarvliste. Nasjonalparken har sterkt regulerte fotturer i urskogterrenget opp mot 2000 meters høyde for å se fjellgorialler og deres leveområder. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
NASJONALPARK: Bwindi Impenetrable National Park i Uganda er på FNs verdensarvliste. Nasjonalparken har sterkt regulerte fotturer i urskogterrenget opp mot 2000 meters høyde for å se fjellgorialler og deres leveområder. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Sølvryggen skal ha bykset mot ham, hvorpå jegeren stakk ham med et spyd. Seinere skal han ha delt buksvinkjøtt fra jakten med to andre, som også ble pågrepet. I krypskytterens hjem ble det funnet både et spyd og annet jaktutstyr, ifølge ugandiske myndigheter.

I en uttalelse fra myndighetene opplyses det at de fire krypskytterne holdes i politiets varetekt i påvente av straffeforfølgelse.

Det er foreløpig uklart hvordan de fire stiller seg til siktelsene - og nøyaktig hva de fire vil bli siktet for.

Ifølge BBC risikerer jegerne livstid i fengsel, eller bøter opp mot 52 millioner kroner, dersom de blir funnet skyldig i drap på et medlem av en utrydningstruet art. Dette etter at Uganda i fjor innførte nye, strengere lover for ulovlig jakt.

Rammes av corona

Direktør Anna Behm Masozera ved International Gorilla Conservation Programme sier til The New York Times at jakt på fjellgorillaer er uvanlig, men at jakthunder og snarer likevel utgjør en risiko for den truede arten.

Dødsfallet utgjør også en risiko for Nkuringo-flokken.

- Rafikis dødsfall destabiliserer flokken, og det er en mulighet for at den nå går i oppløsning, sier Bashir Hangi i viltmyndigheten til BBC.

Det finnes også en fare for at flokken kuppes av en vill sølvrygg. I så fall vil den tidligere menneskevante flokken trolig bli mindre imøtekommende overfor parkens besøkende, noe som kan ha innvirkning på turismen.

WWF skriver at arten, som utelukkende holder til i Rwanda, Uganda og Den demokratiske republikken Kongo, allerede er under press som følge av coronapandemien.

Coronarelaterte reiserestriksjoner rammer turismen til disse landene, noe som igjen går ut over bevaringsarbeid - og i verste fall kan føre til økt krypskytteraktivitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer