Drept med startpistol - overvåket med GPS

Tips om siktet drapsmann etter offentliggjøring av overvåkningsvideo.

PÅ KAMERA: Politiet mistenker at personen i denne videoen kan være involvert i drapet på Bård Lanes i Tønsberg tirsdag 20 april. VIDEO: SØR-ØST POLITIDISTRIKT Vis mer
Publisert

Bård Lanes ble skutt og drept med en ombygd startpistol på kvelden tirsdag 20. april i Kilen i Tønsberg.

Og politiet mener 33-åringen ikke var et tilfeldig drapsoffer.

- Drapet bærer preg av å ha vært planlagt i flere dager. Politiet fant en sporingsenhet på bilen til den drepte. Hans bevegelser er fulgt av siktede via GPS, sier politiadvokat Fredrik Borg Johannessen i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

En 26 år gammel mann fra Drammen-distriktet og to menn, 31 og 29 år, fra Tønsbergs nabokommune Færder er siktet og fengslet for tilknytning til drapet.

Politiet mener at det er 26-åringen som avfyrte tre pistolskudd. Han ble pågrepet på toget mellom Drammen og Oslo to uker etterpå.

Det ene skuddet traff Lanes i overkroppen og var dødelig.

Ombygd startpistol

- Basert på hylser og prosjektiler har politiets kriminalteknikere kommet fram til at drapsvåpenet er en ombygd startpistol. Våpenet er ikke funnet, sier politiadvokat Borg Johannessen.

Det var fredag etter mer enn et halvt års etterforskning at politiet gikk ut med funn av en sporingsenhet på drapsofferets bil.

Den sto parkert ved Kilen senter, dit Lanes og kjæresten kom ved 22-tiden for å gå i solstudiet Brun og blid. Det var eneste åpne «butikk» i senteret så seint på kveld.

Klokka 22.05 kommer Lanes ut av senteret. Han skifter retning etter å ha oppdaget en person.

En overvåkningsvideo viser en mann, som politiet får tips om kan være 26-åringen som skal ha avfyrt skuddene.

PÅGREPET: Politiet mener at den siste de har pågrepet i forbindelse med drapet i Tønsberg er personen på dette overvåkingsbildet. Foto: Politiet Vis mer

Forsvareren til den 31 år gamle mannen fra Færder, advokat Øystein Sterri, mener politiets offentliggjøring av den såkalte sporingsenheten smaker av forhåndsprosedyre i en sak der det ikke er tatt ut tiltalte.

Enheten med GPS-utstyr ble funnet på offerets bil rett etter drapet.

- Planla rømningsforsøk

Politiadvokat Fredrik Borg Johannessen sier han ikke kjenner seg igjen i advokatens karakteristikk om forhåndsprosedyre.

- Politiet har holdt den saksopplysningen tilbake av hensyn til etterforskningen og fordi det har vært spesielle sikringstiltak rundt de fengslede. Disse sikringstiltakene er nå opphevet ved forlengede fengslinger, sier politiadvokaten.

Han vil ikke opplyse hva slags «sporingsenhet» det dreier seg om, hvor liten den er eller hvordan den var festet.

- Den er på en størrelse som gjorde at den åpenbart ikke var oppdaget av drapsofferet. Og politiet har ikke funnet holdepunkter for at den var anskaffet på ulovlig vis, sier Borg Johannessen.

En av grunnene til spesielle sikringtiltak, har vært at Kriminalomsorgen varslet Sør-Øst politidistrikt om at 31-åringen var mistenkt for å planlegge et rømningsforsøk fra Ringerike fengsel samme med andre innsatte.

- Vi har ikke hørt noe mer om rømningsmistanken, sier politiadvokaten.

Han regner med at politidistriktet oversender et tiltaleutkast til høyere påtalemyndighet rett over nyttår.

BLE FUNNET HER: Drapsofferet segnet om her etter at han selv fikk varslet politiet om at han var skutt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BLE FUNNET HER: Drapsofferet segnet om her etter at han selv fikk varslet politiet om at han var skutt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Nekter å forklare seg

Politiet har ikke noe detaljert motiv for drapet, annet enn at drapsofferet og de siktede er kjent fra kriminelle miljøer i Tønsberg og har hatt en langvarig konfilkt.

Alle tre nekter straffskyld etter siktelsen. 31-åringen og den 26 år gamle mannen som politiet mener skjøt, har nektet å la seg avhøre.

Politiet har godtatt 29-åringens forklaring om at han var i Oslo og ikke i Tønsberg-området rundt drapstidspunktet. Han er siktet for å ha deltatt i planlegging av drapet.

31-åringen eide en VW Touran-bil som ble satt i brann i et boligområde i Sem seks-sju kilometer unna drapsstedet seinere samme kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer