Drept med tre skudd i hodet

En 34 år gammel nordmann ble i går ettermiddag, norsk tid, drept med tre skudd i hodet i den brasilianske turistbyen Ponta Negra. Geir Pettersborg (46) måtte i natt identifisere den drepte. Han mener bestekameraten ble utsatt for et komplott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kommer rett fra likhuset nå. Dette er helt for jævlig, sa Pettersborg til Dagbladet i natt. Han var også den første etter politiet som kom til åstedet i går ettermiddag.

- Det var et forferdelig syn. Der så jeg min beste kamerat ligge drept i et skogholt, med tre skudd i hodet. Det var helt uvirkelig. Han var begynt å bli som en bror for meg, sier 46-åringen.

Den drepte mannen var fra Silsand i Troms, og hadde flyttet til Ponta Negra for omlag ett år siden. Han var gift med en brasiliansk kvinne.

Geir Pettersborg er fra nabobyen Finnsnes. Han har bodd i Ponta Negra noen måneder lengre enn den drepte. Pettersborg er også gift med en brasiliansk kvinne. Sammen med den derepte drev han på med eiendomsutvikling i den koselige byen like ved delstats-hovedstaden Natal i nordøst-Brasil.

15000 kroner

- Hva skjedde?

- Min kamerat dro ut i morges for å se på en tomt, sammen med en eiendomsmegler. Han kjente megleren fra før, etter å ha kjøpt en eiendom av ham. Min kamerat hadde 6.000 real (omlag 15.000 kroner) med seg i bilen, fordi han skulle gjøre opp med en tidligere forretningsforbindelse.

Pettersborg har forstått det slik at på vei til denne forretningsforbindelse, overtalte eiendomsmegleren ham til å se på en tomt som lå litt avsides til.

- Min kamerat var ikke interessert. Men stedet ligger i nærheten av et hotell, der en felles norsk kamerat av oss hadde glemt igjen ei klokke. Vi hadde snakket om hvem som skulle plukke den opp. Jeg tror han gikk med på å dra dit for å hente klokka i samme slengen, sier Pettersborg.

Da 34-åringen gikk ut av bilen og nærmet seg tomta, skal tre mann ha hoppet fram fra grøfta. De skal ha tvunget eiendomsmegleren og den nå drepte nordlendingen til å legge seg på magen.

- Jeg tror at han prøvde å gjøre motstand, og ble derfor skutt. Han var litt sta av natur, og ville sannsynligvis ikke gi fra seg pengene frivillig, sier Pettersborg til Dagbladet.

- Min egen brasilianske kone har innprentet meg en ting: Hvis du noen gang blir ranet, så spill aldri helt. Du kan bli skutt for 10 real (25 kroner), sier 46-åringen.

Da han gjorde motstand og forsøkte å reise seg opp, ble 34-åringen trolig skutt i hodet med tre skudd. Eiendomsmegleren kom uskadd fra hendelsen.

- Lokket i fella

- Min kamerat hadde ingenting der å gjøre. Han ble helt opplagt ble lokket inn i en felle, sier Pettersborg.

- Dette er rart. Det ligner på en sammensvergelse, sier Pettersborg.

- Jeg tror ikke dette dreier seg om et vanlig ran. Alle eiendelene hans var fortsatt der. De tok verken penger, klokke eller dokumenter. Jeg mener han ble henrettet, sier Reinaldo Nepomuceno Júnior, som er en venn av nordmannen.

Brasiliansk politi sier, ifølge avisa Cotidiano i den nordøst-brasilianske provinsen Natal, at nordmannen var ute for å vurdere å kjøpe en tomt der det kunne bygges en høyblokk på 26 etasjer. Leilighetene skulle han selge til skandinaver som vil slå seg ned i Brasil, slik han selv hadde gjort.

Fordi 34-åringen er brasiliansk gift, ble drapet i går sett på som et brasiliansk anliggende.

Nordmannen, som var entrepenør, hadde reist ut for å se på en eiendom i gata Rua Irmcos Palatink ved Rota do Sol i Ponta Negra, da han ble drept med tre skudd i hodet.

- Jeg synes det er rart at min venn dro dit alene. Det er trist at dette skjedde med ham, sier en annen bekjent av den drepte nordlendingen - en mann ved fornavn Gustavo.

Uten visum

Både norske og brasillianske venner av nordmannen skal ha kommet til åstedet få minutter etter drapet, melder avisa Diario de Natal.

- Vi skal avhøre vitner og snakke med venner av drapsofferet. Akkurat nå har vi ikke fullstendig oversikt over hva som er skjedd, sier politisersjant Peter Sergio til avisa O Jornal de Hoje.

Nepomuceno Júnior har kjent nordmannen i over et år.

- Både han og andre nordmenn har vært hjemme hos meg på bursdagsfeiring tidligere. Nordmannen hadde ingen fiender. Han verken røkte eller nøt alkohol. Jeg tror dette er en henrettelse, men jeg kan ikke fatte hvorfor noen skulle drepe ham. Politiet må etterforske saken og straffe de skyldige, sier han.

- Han hadde tenkt å bosette seg her fast, men hadde ikke fått permanent visum ennå. Han måtte ut hver tredje måned, sier vennen.

Da Dagbladet gikk i trykken i natt hadde politiet ennå ikke pågrepet noen mistenkte.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet bekreftet seint i går kveld over Dagbladet at han har fått informasjon om at en nordmann er skutt i Brasil.

- Vi er varslet om saken, men har bare fått foreløpige meldinger om at han er omkommet, sier Klepsvik.

Familien til den drepte nordmannen var ikke varslet seint i går kveld.

TRAGEDIE: Den 34 år gamle nordmannen ble funnet med ansiktet ned på et jorde. - En ren henrettelse, sier venner av nordmannen.